LIVSMEDELSVERKET: Storhandla inte kommande veckor

2023 07 20

Livsmedelsverket har gått ut med nya uppmaningar med start nästa vecka.

Sommaren kan vara en känslig period när det gäller att förvara och hantera mat.

Eftersom det är varmare än andra tider på året attraheras såväl bakterier som mögel – och från och med nästa vecka gäller det att vara extra försiktig.

Den informationen har Livsmedelsverket gått ut med idag, torsdag.

Storhandla inte

Anledningen till att myndigheten går ut med sina rekommendationer är att den så kallade rötmånaden närmar sig – en drygt fyra veckor lång period då livsmedel generellt klarar sig sämre.

Under den perioden vill Livsmedelsverket att hushållen är extra noga – till och med att man förändrar vissa beteenden kopplat till inköp av mat.

Bland annat rekommenderas hushåll att undvika att storhandla kommande veckor.

– Tänk kortsiktigt! Planera din vecka och köp inte mer mat än du behöver, framhåller Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Handla med kylväska

Ytterligare rekommendationer för livsmedelskunder har utfärdats.

Även här är syftet att förebygga att maten blir dålig, vilket påskyndas under transport hem från affären om du inte hanterar den rätt.

– Använd kylväska med frysta kylklampar när du går och handlar, betonar Livsmedelsverket.

Väl hemma ska kylvaror inte förvaras längre än absolut nödvändigt på köksbord eller diskbänkar – utan ska direkt in i kylskåp igen.

Farlig bakterie för riskgrupper

En av anledningarna till att myndigheten går ut så starkt med rekommendationerna är med anledning av bakterien Listeria som kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer i riskgrupp.

– Listeria dör vid upphettning till 70 grader, men den kan föröka sig i kyla och syre. Den kan därför orsaka problem i vissa ätfärdiga kylvaror med lång hållbarhet, till exempel gravad och rökt fisk, och som äts utan att hettas upp först, uttrycks vidare.

Ju kallare desto bättre

Bakterien förökar sig långsammare ju kallare det är i kylen – fyra grader halverar Listerias spridning jämfört med åtta grader.

– För att undvika att Listeria förökar sig är det också viktigt att livsmedlet hålls kallt hela tiden, till exempel på väg hem från affären.

Riskgrupperna för allvarlig sjukdom med Listeria är följande:

- Personer med nedsatt immunförsvar

- Sköra äldre

- Gravida

Källa: Livsmedelsverket

LÄS MER: Myt avfärdas – så här ska ägg förvaras

LÄS MER: Fyra saker som går att äta – trots att de möglat

Foto: ICA Gruppen Jessica Gow

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen