LIVSMEDELSVERKET: Storhandla inte kommande veckor

2023 07 20

Livsmedelsverket har gått ut med nya uppmaningar med start nästa vecka.

Sommaren kan vara en känslig period när det gäller att förvara och hantera mat.

Eftersom det är varmare än andra tider på året attraheras såväl bakterier som mögel – och från och med nästa vecka gäller det att vara extra försiktig.

Den informationen har Livsmedelsverket gått ut med idag, torsdag.

Storhandla inte

Anledningen till att myndigheten går ut med sina rekommendationer är att den så kallade rötmånaden närmar sig – en drygt fyra veckor lång period då livsmedel generellt klarar sig sämre.

Under den perioden vill Livsmedelsverket att hushållen är extra noga – till och med att man förändrar vissa beteenden kopplat till inköp av mat.

Bland annat rekommenderas hushåll att undvika att storhandla kommande veckor.

– Tänk kortsiktigt! Planera din vecka och köp inte mer mat än du behöver, framhåller Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Handla med kylväska

Ytterligare rekommendationer för livsmedelskunder har utfärdats.

Även här är syftet att förebygga att maten blir dålig, vilket påskyndas under transport hem från affären om du inte hanterar den rätt.

– Använd kylväska med frysta kylklampar när du går och handlar, betonar Livsmedelsverket.

Väl hemma ska kylvaror inte förvaras längre än absolut nödvändigt på köksbord eller diskbänkar – utan ska direkt in i kylskåp igen.

Farlig bakterie för riskgrupper

En av anledningarna till att myndigheten går ut så starkt med rekommendationerna är med anledning av bakterien Listeria som kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer i riskgrupp.

– Listeria dör vid upphettning till 70 grader, men den kan föröka sig i kyla och syre. Den kan därför orsaka problem i vissa ätfärdiga kylvaror med lång hållbarhet, till exempel gravad och rökt fisk, och som äts utan att hettas upp först, uttrycks vidare.

Ju kallare desto bättre

Bakterien förökar sig långsammare ju kallare det är i kylen – fyra grader halverar Listerias spridning jämfört med åtta grader.

– För att undvika att Listeria förökar sig är det också viktigt att livsmedlet hålls kallt hela tiden, till exempel på väg hem från affären.

Riskgrupperna för allvarlig sjukdom med Listeria är följande:

- Personer med nedsatt immunförsvar

- Sköra äldre

- Gravida

Källa: Livsmedelsverket

LÄS MER: Myt avfärdas – så här ska ägg förvaras

LÄS MER: Fyra saker som går att äta – trots att de möglat

Foto: ICA Gruppen Jessica Gow

Text: Redaktionen