Myt avfärdas – så här ska ägg förvaras
2023 07 17
Åsikterna går isär om hur man egentligen bäst förvarar ägg.
Många påstår att ägg bör förvaras i rumstemperatur, inte minst eftersom det ofta är så de säljs i butikerna.
Ett argument för detta tycks vara att äggen blir svalare om de förvaras i kylskåp, vilket skulle vara en betydande nackdel.
Det resonemanget stöter Sandra Mellberg, hushållsrådgivare på Finlands svenska Marthaförbund, ofta på.
Men hon köper inte alls idén av att det skulle vara fel att förvara äggen kylda.
– Personligen är jag av åsikten att det är mera logiskt att förvara ägg i kylskåpet.
Det säger hon till Svenska Yle.
"En gåta"
Enligt Sandra Mellberg är det “en gåta” varför ägg inte skulle förvaras i kylskåpet.
– Det påverkar inte kvaliteten, säger hon.
Att förvara äggen i kylskåpet är också den rekommendation som Livsmedelsverket kommunicerar.
Det bekräftar den svenska myndigheten.
– Förvara råa ägg i kylskåpet, cirka fyra grader. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat.
Det framhåller Livsmedelsverket på sin hemsida.
Undvik det här
Enligt Sandra Mellberg spelar det dock egentligen ingen roll för äggens kvalitet hur de förvaras.
Allt handlar om hur länge man har för avsikt att äggen ska hålla sig.
Och då kan man tänka längre än det bäst före-datum som står på paketet.
– Bäst före-datumet är satt för att det ska förvaras i rumstemperatur, säger Mellberg till Yle.
En sak är dock viktig att undvika: nämligen att växla mellan kylskåp och skafferi.
– Man ska välja antingen kylskåp eller rumstemperatur.
– Ifall man byter mellan dessa försämras kvaliteten.
Tveksam till husmorsknep
Ett vanligt husmorsknep för att testa äggens kvalitet är att lägga dem i en skål med vatten och se om äggen flyter.
Om ägget är färskt ligger det kvar på botten och om det är för gammalt flyter det upp till ytan, lyder rådet.
Men det är inte en felfri metod, enligt Mellberg.
– Även om ägget flyter kan det fortfarande vara ätbart.
Gå på doften
Hon rekommenderar istället att knäcka äggen och avgöra på lukten.
– Så länge ägg luktar och ser ut som de ska, går de bra att äta.
– Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in, stämmer Livsmedelsverket in på sin hemsida.
LÄS MER: Heinz ryter ifrån: så här ska du förvara ketchupen
Foto: J. Kapusnak
Text: Redaktionen