Kalldusch för Miljöpartiet

2022 05 14

Med 120 dagar kvar till valet kommer ett nytt negativt besked för Miljöpartiet.

Kallduschen levereras i Sifos nya mätning för maj månad.

Sämsta på 30 år

Miljöpartiet får i den nya mätningen samma låga resultat som för 30 år sedan och får blott 2,7 procent. Så låga siffror var partiet nere på 1992 vilket var precis efter att partiet fallit ur riksdagen vid valet 1991 när Carl Bildt och Moderaterna vann valet.

Bert Karlsson och Ny Demokrati

Det sköljde då fram en högervåg i Sverige och Moderaterna bildade regering tillsammans med Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokratiska Samhällspartiet, KDS.

Även Ny Demokrati kom i riksdagen med Bert Karlsson och Ian Wachtmeister vid rodret.

Dåliga siffror

Något som understryker Miljöpartiets svacka är att de rekordlåga siffrorna på 2,7 procent även registrerades i mars månad i år.

Med minde än fyra månader till valet ser det nu mycket dystert ut för Miljöpartiet.

– De verkar ha det väldigt svårt och har haft dåliga siffror ända sedan de lämnade regeringen förra sommaren, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Miljöfråga

Sifo bedömer att De Gröna har svårt att nå ut exempelvis sin profilfråga miljö och klimat.

– De behöver vara tydliga i någon fråga, kanske främst i någon miljöfråga där de har en stabil grund i väljarnas ögon, framhåller Toivo Sjörén.

Språkrören har problem

Den nya Sifomätningen för maj månad visar att Miljöpartiet backar med  0,2 procentenheter och ligger därmed hela 1,3 procentenheter under spärrgränsen till riksdagen som utgörs av 4 procent.

Sifo framhåller att partiet har problem med sin båda ledargestalter Per Bolund och Märta Stenevi.

– Partiet ligger långt under spärren och språkrören har fortsatt svårt att vinna förtroende hos väljarna, säger Toivo Sjörén till tidningen.

ANALYS

Ett parti som ligger nere på 2,7 procentenheter kan få mycket svårt att få stödröster då det på den nivå är en så pass lång bit upp till 4-procentspärren.

Man behöver sannolikt ligga på 3,3 – 3,4 procent för att väljarna ska våga stödrösta med tron att partiet kan lyftas över 4 procent.

Kan avgöra hela valet

Hur det går för Miljöpartiet och det andra partiet som ligger under spärren – Liberalerna – kan komma att avgöra hela valutgången och vilket regeringsalternativ som vinner valet och kan bilda ny regering.

Se hela den nya mätningen här.

Text: Redaktionen