NY MÄTNING: Glädjetjut hos ett av partierna

2022 05 14

Nu ökar Liberalerna rejält i en ny mätning och lyftet når upp till en nivå som i förlängningen kan avgöra hela valet.

Detta framgår av Sifos mätning för maj månad som indikerar att det kan handla om en Johan Pehrson-effekt.

Lättare att få stödröster

Liberalerna har fått en statistiskt säker uppgång på 1,2-procentenheter.

– Liberalerna är ju alltjämt under spärren, men att ligga nära innebär att det nu blir mycket lättare att få stödröster, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Pehrson (L) starkare i debatterna

Sifochefen understryker bland annat att Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson är starkare i debatterna än företrädaren Nyamko Sabuni.

– Där finns en potential för honom att ta partiet över spärren, säger Toivo Sjörén.

Ny kalldusch för MP

För Miljöpartiet är mätningen en ny kalldusch och med 2,7 procent är de gröna nere på samma låga nivå som för 30 år sedan, det vill säga 1992.

Den låga nivån fick partiet även i mars månad.

SIFO – MP behöver vara tydligare

– De verkar ha det väldigt svårt och har haft dåliga siffror ända sedan de lämnade regeringen förra sommaren. De behöver vara tydliga i någon fråga, kanske främst i någon miljöfråga där de har en stabil grund i väljarnas ögon, framhåller Sifos opinionschef.

Centern vågmästare

Annie Lööf och Centerpartiet backar med nästan en procentenhet i mätningen men behåller sin position som vågmästare.

Här är Sifos mätning för maj jämfört med april:

                                                       Maj         April

🔴Vänsterpartiet                    8,2        -0,5
🔴Socialdemokraterna     32,6       -0,4
🟢Miljöpartiet                          2,7       -0,2
🟢Centern                                  6,3        -0,8
🔵Liberalerna                           3,6       +1,2
🔵Moderaterna                     20,8      -0,4
🔵Kristdemokraterna           5,6      +0,7
🔵Sverigedemokraterna   18,1      -0,1
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  49,8        -1,9
🔴🟢 S+V+MP                        43,5       -1,1
🟢      Centern                             6,3        -0,8
🔵🔵 M+KD+SD+L              48,1        +1,4
 
Mandatfördelning
 
🔴🟢 S+V+MP+C       125 + 31 + 0 + 24 = 180
🔴🟢 S+V+MP              125 + 31 + 0 = 156
🟢      Centern                24 = 24
🔵🔵 M+KD+SD+L    79 + 21 + 69 + 0 = 169
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V faller ytterligare i mätningen och partiet har missgynnats när debatten främst handlat om Ukraina. Möjligen finns en viss potential att öka kopplat till att V är det parti som profilerar sig främst när det gäller ett nej till Nato.

Det är helt enkelt fler väljare som är emot Nato än som röstar på Vänstern vilket ger V en viss potential.

🔴 S stora uppgångar tycks nu ha stannat av och stabiliserats. Partiets agerande kring Natofrågan kan uppfattas som osäkerhet hos väljarna men samtidigt får statsminister Magdalena Andersson stort utrymme i samband med alla toppmöten och träffar med utländska regeringschefer. 

Ett socialdemokratiskt ja till Nato har potential att locka mittenväljare och lär gynna S. Eventuella väljarförluster väntas gå till Vänsterpartiet och MP eftersom inga högerpartiet säger nej till Nato. 

🟢 MP befinner sig med mindre än 4 månader kvar till valet i en fortsatt stor kris och riskerar att falla ur riksdagen 2022. De båda språkrörens låga förtroendesiffror är ett betydande problem för partiet.

🟢 C har haft svår att profilera sig i Ukrainafrågan då allt medialt fokus i stora kriser och katastrofer lätt hamnar på det styrande regeringspartiet.

Samtidigt är Centerns stöd helt nödvändigt för Socialdemokraternas möjlighet att styra landet.

Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar ändå att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L ökar ny betydligt i ett läge som är helt avgörande för partiet. Den nya partiledaren Johan Pehrson har medvind. Om ytterligare 2-3 mätningar visar att Liberalerna ligger kring 3,5 procent eller mer så ökar chansen kraftigt att få stödröster.

Min prognos är fortsatt att Liberalerna har god chans att klara 4-procentspärren. Natofrågan gynnar dessutom partiet då Liberalerna är Natopartiet nummer 1.

🔵 M ligger relativt stilla i den nya mätningen och befinner sig nu i ett slags stabiliserande läge. Natofrågan har givit viss vind i seglen för partiet men samtidigt har Magdalena Andersson styrt S-skutan mot ett ja vilket tagit bort Moderaternas potentiella fördel av att Nato är i debattens fokus.  

För Moderaterna handlar det nu om att föra debatten till bland annat brottsligheten och invandringen.  

🔵 KD är det parti som ökar näst mest i den nya mätningen och det handlar mycket om partiledaren Ebba Bush som satt in en allt högre växel i sin valkampanj.

🔵 SD ligger stilla i mätningen och har vare sig gynnats eller missgynnats när Natofrågan gått vidare i debatten. Efter en mycket svag inledning då partiledarens inte ville välja mellan den ryska diktatorn Putin och USA:s demokratiskt valda president Biden i SVT:s 30 minuter nyligen har partiet blivit allt mer Natovänligt.

SD:s omsvängning i Natofrågan - partiet säger ja till Nato om Finland går med, vilket i praktiken alltså innebär ett SD-ja - har på ett effektivt sätt neutraliserat Jimmie Åkessons Putinuttalande i SVT.

Det finns inget starkare  och effektivare sätt att ta avstånd från Moskva än att säga ja till Nato. SD har därmed hanterat saken valstrategiskt mycket skickligt.

Omsvängningen har även fört SD närmare M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.  

◾Mätningen är genomförd  2 – 12 maj.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.