NY MÄTNING: Glädjetjut hos ett av partierna

2022 05 14

Nu ökar Liberalerna rejält i en ny mätning och lyftet når upp till en nivå som i förlängningen kan avgöra hela valet.

Detta framgår av Sifos mätning för maj månad som indikerar att det kan handla om en Johan Pehrson-effekt.

Lättare att få stödröster

Liberalerna har fått en statistiskt säker uppgång på 1,2-procentenheter.

– Liberalerna är ju alltjämt under spärren, men att ligga nära innebär att det nu blir mycket lättare att få stödröster, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Pehrson (L) starkare i debatterna

Sifochefen understryker bland annat att Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson är starkare i debatterna än företrädaren Nyamko Sabuni.

– Där finns en potential för honom att ta partiet över spärren, säger Toivo Sjörén.

Ny kalldusch för MP

För Miljöpartiet är mätningen en ny kalldusch och med 2,7 procent är de gröna nere på samma låga nivå som för 30 år sedan, det vill säga 1992.

Den låga nivån fick partiet även i mars månad.

SIFO – MP behöver vara tydligare

– De verkar ha det väldigt svårt och har haft dåliga siffror ända sedan de lämnade regeringen förra sommaren. De behöver vara tydliga i någon fråga, kanske främst i någon miljöfråga där de har en stabil grund i väljarnas ögon, framhåller Sifos opinionschef.

Centern vågmästare

Annie Lööf och Centerpartiet backar med nästan en procentenhet i mätningen men behåller sin position som vågmästare.

Här är Sifos mätning för maj jämfört med april:

                                                       Maj         April

🔴Vänsterpartiet                    8,2        -0,5
🔴Socialdemokraterna     32,6       -0,4
🟢Miljöpartiet                          2,7       -0,2
🟢Centern                                  6,3        -0,8
🔵Liberalerna                           3,6       +1,2
🔵Moderaterna                     20,8      -0,4
🔵Kristdemokraterna           5,6      +0,7
🔵Sverigedemokraterna   18,1      -0,1
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  49,8        -1,9
🔴🟢 S+V+MP                        43,5       -1,1
🟢      Centern                             6,3        -0,8
🔵🔵 M+KD+SD+L              48,1        +1,4
 
Mandatfördelning
 
🔴🟢 S+V+MP+C       125 + 31 + 0 + 24 = 180
🔴🟢 S+V+MP              125 + 31 + 0 = 156
🟢      Centern                24 = 24
🔵🔵 M+KD+SD+L    79 + 21 + 69 + 0 = 169
 
Centern har indikerat att partiet vare sig stödjer V eller SD och även om partiet i sammanställningen placerats på den rödgröna sidan är det aningen oklart var partiet landar i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val.
 
Extra val möjligt
Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.
 
ANALYS PARTI FÖR PARTI

🔴 V faller ytterligare i mätningen och partiet har missgynnats när debatten främst handlat om Ukraina. Möjligen finns en viss potential att öka kopplat till att V är det parti som profilerar sig främst när det gäller ett nej till Nato.

Det är helt enkelt fler väljare som är emot Nato än som röstar på Vänstern vilket ger V en viss potential.

🔴 S stora uppgångar tycks nu ha stannat av och stabiliserats. Partiets agerande kring Natofrågan kan uppfattas som osäkerhet hos väljarna men samtidigt får statsminister Magdalena Andersson stort utrymme i samband med alla toppmöten och träffar med utländska regeringschefer. 

Ett socialdemokratiskt ja till Nato har potential att locka mittenväljare och lär gynna S. Eventuella väljarförluster väntas gå till Vänsterpartiet och MP eftersom inga högerpartiet säger nej till Nato. 

🟢 MP befinner sig med mindre än 4 månader kvar till valet i en fortsatt stor kris och riskerar att falla ur riksdagen 2022. De båda språkrörens låga förtroendesiffror är ett betydande problem för partiet.

🟢 C har haft svår att profilera sig i Ukrainafrågan då allt medialt fokus i stora kriser och katastrofer lätt hamnar på det styrande regeringspartiet.

Samtidigt är Centerns stöd helt nödvändigt för Socialdemokraternas möjlighet att styra landet.

Annie Lööfs parti har en nyckelposition avseende regeringsfrågan 2022 men partiet riskerar ändå att framstå som ett osäkert kort för väljarna som sannolikt vill veta vilken statsministerkandidat man stödjer. Samtidigt är det en gyllene chans för Centern att befästa sin roll som vågmästarparti. Det är en kritisk fas för partiet framöver.

🔵 L ökar ny betydligt i ett läge som är helt avgörande för partiet. Den nya partiledaren Johan Pehrson har medvind. Om ytterligare 2-3 mätningar visar att Liberalerna ligger kring 3,5 procent eller mer så ökar chansen kraftigt att få stödröster.

Min prognos är fortsatt att Liberalerna har god chans att klara 4-procentspärren. Natofrågan gynnar dessutom partiet då Liberalerna är Natopartiet nummer 1.

🔵 M ligger relativt stilla i den nya mätningen och befinner sig nu i ett slags stabiliserande läge. Natofrågan har givit viss vind i seglen för partiet men samtidigt har Magdalena Andersson styrt S-skutan mot ett ja vilket tagit bort Moderaternas potentiella fördel av att Nato är i debattens fokus.  

För Moderaterna handlar det nu om att föra debatten till bland annat brottsligheten och invandringen.  

🔵 KD är det parti som ökar näst mest i den nya mätningen och det handlar mycket om partiledaren Ebba Bush som satt in en allt högre växel i sin valkampanj.

🔵 SD ligger stilla i mätningen och har vare sig gynnats eller missgynnats när Natofrågan gått vidare i debatten. Efter en mycket svag inledning då partiledarens inte ville välja mellan den ryska diktatorn Putin och USA:s demokratiskt valda president Biden i SVT:s 30 minuter nyligen har partiet blivit allt mer Natovänligt.

SD:s omsvängning i Natofrågan - partiet säger ja till Nato om Finland går med, vilket i praktiken alltså innebär ett SD-ja - har på ett effektivt sätt neutraliserat Jimmie Åkessons Putinuttalande i SVT.

Det finns inget starkare  och effektivare sätt att ta avstånd från Moskva än att säga ja till Nato. SD har därmed hanterat saken valstrategiskt mycket skickligt.

Omsvängningen har även fört SD närmare M och KD och det projektet har på många sätt betydligt större betydelse än huruvida SD får 18 eller 22 % i valet 2022.  

◾Mätningen är genomförd  2 – 12 maj.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen