SVERIGE: Vill snuva SD på talmansposten

2022 09 23

Miljöpartiet öppnar för att rösta på en moderat kandidat till talmansposten.

MP:s språkrör Märta Stenevi anser att det viktigaste är att hålla Sverigedemokraterna borta från den ärorika posten. Därför kan MP tänka sig att stödja riksdagens nuvarande talman Andreas Norlén (M) vid en omröstning.

– Jag kan inte på något sätt se att en sverigedemokrat, med tanke på den retorik och politik de för, skulle kunna bära den rollen. Är alternativet Andreas Norlén, så är det absolut en möjlighet för oss, säger Märta Stenevi till nyhetsbyrån TT.

Vill ha talmansposten

Regeringsförhandlingarna mellan högerpartierna pågår för fullt. En av de mest omtalade pusselbitarna är rollen som ny talman.

Sverigedemokraterna har tidigare betonat att de ser framför sig att talmansposten finns med i regeringsförhandlingarna som en del av en ”paketlösning”.

Enligt Moderaternas praxis ska det största regeringspartiet få talmansposten – vilket med andra ord öppnar för Sverigedemokraterna.

S öppnar för moderat talman

Men motståndet mot en talman från SD är stort. Flera partier vill se en annan lösning. 

Socialdemokraterna har öppnat för att stödja en moderat talman.

– Vi ser stora poänger med att kunna bidra konstruktivt till att hitta en talman som kan få ett brett stöd i riksdagen. Det viktigaste är att det är en person som kan samla. Det kan vara en socialdemokrat eller en moderat, sa avgående statsminister Magdalena Andersson (S) till DN under gårdagen.

Det händer nu

  • Riksdagens talman och tre vice talmän för de kommande fyra åren ska utses på måndag.
  • Talmännen väljs var för sig – i ordningen talman, förste vice talman, andre vice talman, tredje vice talman. De väljs för en valperiod i taget. Det är partigrupperna i riksdagen som nominerar kandidater till de olika posterna.
  • Talmannen kan under tiden fram till nästkommande riksdagsval inte avsättas genom beslut i riksdagen.
  • Det finns inga lagregler som styr vilket parti talmannen ska väljas från. Under perioden med borgerliga regeringar 1976–1982 valdes en socialdemokrat till talman, alltså en ledamot från riksdagens största parti under den perioden.
  • Från 1982 valdes talmannen från det största partiet i den grupp av partier som hade riksdagsmajoritet.
  • Valet av Andreas Norlén 2018 frångick dock praxis. Han valdes som ny talman från riksdagens näst största parti, Moderaterna.
  • Källa: Riksdagen

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen