UPPGIFTER: Stor oro inom Liberalerna

2022 09 14

Slår vi inte vakt om de liberala värdena och håller vad vi lovat - då kommer det gå åt helvete.

Det säger en källa inom Liberalerna till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till tidningen råder det splittrad stämning inom partiet efter det preliminära valresultatet.

Flera företrädare känner en stor glädje över att L klarade riksdagsspärren, men samtidigt en stor oro över att SD blir största parti i högerblocket.

– Det finns en ångest över hur Liberalerna ska klara av att leva upp till sitt löfte om att fungera som en motvikt till SD, rapporterar Aftonbladet.

Stora eftergifter

Liberalernas röda linje mot Sverigedemokraterna står fast. Partiet kommer inte släppa fram en regering där SD ingår.

Samtidigt kostar ett sådant ställningstagande. Det skulle med största sannolikhet att leda till stora eftergifter åt SD, vilket oroar många L-företrädare.

– Vi som jag jobbat i valrörelsen, stått i valstugor, knackat dörr och fått frågor om hur vi ska förhålla oss till SD. VI har lovat dyrt och heligt att vi ska försvara liberala värden. Till exempel när det kommer till bistånd, kulturpolitik och asylrätt, säger en L-källa till Aftonbladet.

SD:s ”paketlösning”

Regeringsförhandlingarna mellan partierna i högerblocket fortsätter. 

Enligt SD-toppen Mattias Karlsson vill Sverigedemokraterna se en ”paketlösning”.

I en intervjun med SvD säger Karlsson att han ser framför sig att talmansposten finns med i regeringsförhandlingarna som en del av en ”paketlösning”.

Partikollegan Martin Kinnunen framhäver dock att talmansposten är en diskussion med andra partier.

– Det är inget parti som kan få talman vald själv, så man får se helt enkelt. Jag tror inte det finns några färdiga förslag för alla talmännen ännu, säger han till SvD.

Riksdagens talman och vice talmän väljs måndag den 26 september i samband med att den nyvalda riksdagen sammanträder för första gången. Vanligtvis väljs talmannen från det största partiet, men 2018 valdes Andreas Norlén efter att ha nominerats av riksdagens näst största parti, Moderaterna.

Foto: Liberalerna resp Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen