JUST NU: SD kan vara på väg att manövreras bort

2022 09 22

Sverigedemokraterna kan komma att röstas bort i kampen om vem som blir Sveriges nästa talman.

Regeringsförhandlingarna pågår för fullt och en av de mest omtalade pusselbitarna är rollen som ny talman.

Belönas

Moderaterna och de borgerliga partierna har tidigare indikerat att det största partiet inom den regerande sidan ska belönas med talmansposten – med andra ord Sverigedemokraterna.

Men nu kommer det uppgifter om att Jimmie Åkessons parti trots högerpartiernas grundläggande inställning kan komma att manövreras bort av de andra partierna.

Jätteviktigt enligt Åkesson (SD)

Talmansfrågan är en av en mängd olika frågor som segerpartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna just nu diskuterar och försöker komma överens om.

Sverigedemokraterna väntas räkna med att erhålla talmansposten.

– Ja, talmannen har ju en jätteviktig funktion i riksdagsarbetet, säger Jimmie Åkesson till Sveriges Radio.

– Så talmansposten är viktig för Sverigedemokraterna, betonar SD:s partiledare.

Magdalena Anderssons (S) drag

Men samtidigt har både Miljöpartiet och Vänsterpartiet markerat att de inte vill veta av den lösningen.

Och nu kastar sig Socialdemokraterna in i den heta talmansfrågan.

– Vi ser stora poänger med att kunna bidra konstruktivt till att hitta en talman som kan få ett brett stöd i riksdagen, säger Magdalena Andersson (S) till DN.

Liberaler upprörda

S-ledaren framhåller att Socialdemokraterna och Moderaterna bör göra gemensam sak och hon har redan kontaktat Ulf Kristersson om det hela, rapporterar tidningen.

– Det viktigaste är att det är en person som kan samla. Det kan vara en socialdemokrat eller en moderat, säger Magdalena Andersson (S).

Samtidigt totaltsågar flera tongivande liberaler att en sverigedemokrat tilldelas talmansrollen.

– Det är otänkbart, uppger en liberal till SR.

– Absolut inte, säger en annan till radiokanalen.

Enormt poppis

Ett av argumentet som förs fram är att en SD-talman skulle sakna ett brett folkligt stöd och ett annat argument är att nuvarande talmannen Andreas Norlén är så enormt populär att det vore tokigt att inte låta honom fortsätta.

ANALYS

Om Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna både säger nej till att Sverigedemokraterna ska få ingå i regeringen – och dessutom säger nej till att SD får talmansposten så får SD en stor mängd tunga argument för att få igenom mycket av sin politik.

Att manövrera bort SD från talmansposten kan dessutom leda till att bilden kring att SD särbehandlas negativt och orättvist ökar. Det skulle sannolikt kosta en hel del opinionsmässigt för Ulf Kristersson och går även emot hans inriktning att behandla alla partier lika.

Det finns med andra ord en hel del som talar emot att Moderaterna skulle gå med Socialdemokraternas nya plan.

Kan gynna SD

I förlängningen kan det leda till att SD ökar ännu mer i mätningarna och inför nästa val.

Det som talar mest för att Moderaterna ändå skulle gå med nej-till SD-lösningen är just det faktum att Andreas Norlén åtnjuter ett väldigt stort förtroende både hos politiker och allmänheten. Dessutom vill Moderaterna ge en bred och samlande bild till väljarkåren och inte en bild av att SD styr för mycket.

Moderaternas och Sveriges tilltänkta statsminister Ulf Kristersson har en rad viktiga val att göra inom kort. Det skulle förvåna om bortmanövrering av SD är ett val som han riktar in sig på.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet Sverigedemokraterna respektive Moderaterna Axel Adolfsson

Text: Redaktionen