JUST NU: Vid rysk kärnvapenattack – så svarar Nato

2022 10 12

En Nato-tjänsteman varnar för att rysk användning av kärnvapen i Ukraina kan resultera i “konsekvenser som saknar motstycke”.

Uttalandet kom under onsdagen.

Nato-tjänstemannen förklarade vad som skulle hända om Ryssland använder sig av kärnvapen.

Tjänstemannen betonade att allt användande av kärnvapen skulle få “aldrig tidigare skådade konsekvenser” för Ryssland, uppger Reuters. 

– Det skulle med största sannolikhet utlösa ett fysiskt svar från många allierade, och potentiellt även från Nato, sa han enligt nyhetsbyrån.

Tjänstemannen tillade att Ryssland främst använder kärnvapenhot för att förhindra ingripande i kriget från andra länder.

Framsteg för Ukraina

Trots den ryska annekteringen av fyra ukrainska regioner i de sydöstra delarna av landet har den ukrainska militären lyckats trycka tillbaka de ryska trupperna i bland annat regionen Cherson. Så sent som idag har ytterligare fem byar i regionen befriats.

Förra veckan uppgav en ukrainsk tjänsteman att den ukrainska militären återtagit omkring 2 400 kvadratkilometer territorium i Chersonregionen sedan början av det fullskaliga kriget, uppger CNN.

Brosprängning och ryska attacker

Kriget i Ukraina är inne på sin åttonde månad och ser ut att fortgå inom den överskådliga framtiden.

De senaste dagarna har kriget kantats av att Europas längsta bro, Krimbron, sprängts och försvårat ryska kommunikationer. Ryssland svarade därefter med att rikta missiler mot flera städer i Ukraina, bland annat Kyiv. 

LÄS MER: Diktatorns nya drag – kärnvapen i grannlandet

Foto: A. Altın

Text: Redaktionen