UPPGIFTER: Diktatorns nya drag – kärnvapen i grannlandet

2022 10 11

Belarus diktator Alexander Lukasjenko trappar upp sin krigsretorik.

Under gårdagen meddelade han att Belarus tillsammans med Ryssland har upprättat en regional militärstyrka som placeras vid gränsen mot Ukraina och Polen.

Vidare hävdade han i ett besynnerligt påstående att Ukraina planerar att attackera Belarus.

– Jag har redan sagt att Ukraina inte bara överväger, utan planerar attacker på Belarus territorium.  De pressas av sina beskyddare att släppa lös ett krig mot Belarus för att dra in oss i konflikten, sa Lukasjenko enligt statliga nyhetskanalen Belta.

Ett uttalande oroar

Enligt Katarina Engberg, senior rådgivare vid Svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS), kan diktatorns utspel tyda på att kriget får en ny front i norra Ukraina. 

Mest oroväckande är Lukasjenkos uttalande gällande Polen och kärnvapen, konstaterar Katarina Engberg.

–  Lukasjenko sa att det finns tecken på att man i Polen kan vilja placera ut kärnvapen och att man då bör vida motåtgärder. Det kan vara en eskalering genom att man från rysk sida placerar kärnvapen i Belarus, säger hon till SVT Nyheter.

Uppmanar medborgare att fly

Polen, som är granne med Belarus, har agerat efter Lukasjenkos utspel.

Warzawa har uppmanat polska medborgare att lämna Belarus . Relationen mellan de två länderna har blivit allt mer spända.

– Vi rekommenderar att polska medborgare lämnar Republiken Belarus med tillgängliga kommersiella och privata medel, skrev den polska regeringen i ett uttalande på måndagen.

Polens inrikesminister Maciej Wasik framhöll även att den polska regeringen har inlett en inspektion av landets skyddsrum.

Han insisterade dock på att inspektionen var en ”rutinåtgärd” och inte ett svar på Rysslands massiva robotattacker mot ukrainska städer på måndagen.

– Vi förbereder oss för de mörkaste scenarierna även om det bara finns en liten sannolikhet att de kan inträffa, betonade minister enligt Reuters.

Foto: Press Service of the President of the Republic of Belarus

Text: Redaktionen