JUST NU: Vaccinforskare varnar för framtidsscenario

2022 07 20

– Det värsta scenariot är att det kommer ett helt nytt virus, ett sars-cov-3, som vaccin inte biter på. Då får vi börja om.

Det säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, i en intervju med Expressen.

Under sommaren har det rapporterats flitigt om ökad smittspridning i Sverige och Europa. 

Igår gick Norrtälje sjukhus upp i stabsläge på grund av situationen och över 40 procent som intensivvårdats i sommar har varit fullvaccinerade.

Vaccinen hjälper

Enligt Matti Sällberg är det dock osannolikt att det eskalerar till den typen av utbrott som förlamade världen 2020, även om sjukvården riskerar att belastas när många blir sjuka samtidigt.

Han menar också att de vaccin som hittills tagits fram hjälper bra mot de nya omikronvarianter som fått fäste.

100 procent risk för nytt virus

Däremot ser han ett mycket större problem i framtiden.

Ett problem som är en fråga om när snarare än om – nämligen att det uppstår ett helt nytt pandemiskt virus som vaccinet inte biter på.

Då kommer hela världen att få börja om på nytt.

– Om vi tittar 10-20 år framåt är risken 100 procent. Men om vi tittar i närtid är risken liten, säger han till Expressen.

Resor och närhet till djur

Han tillägger:

– Vi lever i en globaliserad värld. Folk reser över hela jordklotet. I kombination med att vi har ett jordbrukssamhälle där vi på många håll lever nära djur gör att möjligheten för att virus hoppar från djur till människor ökar.

"Kentaur" konstaterad i Danmark

Förra veckan konstaterades det första fallet av varianten “Kentaur” i Danmark, en ny omikronvariant.

Men virologiprofessorn Niklas Arnberg ger lugnande besked.

– Det finns ännu ingenting som tyder på att den är mer farlig än någon annan variant hittills, säger han till Aftonbladet.

Muterat flera gånger

Kentaur dominerar redan i Indien, där varianten växt från att stå för 2 procent till 23 procent av covid-19-fallen i landet.

Det anmärkningsvärda med varianten är att den tycks ha muterat fler gånger än normalt, vilket teoretiskt sett skulle kunna göra den farligare.

“Undviker immunförsvaret”

– Det är en variant som verkar kunna undvika immunförsvaret som vi har fått av vaccin och andra varianter som vi infekterats med tidigare. Vi vet inte, men vi räknar med att vaccinen ändå kan skydda mot svår sjukdom och död orsakad även av BA 2.75, eftersom det fungerat så hittills med vaccin och nya varianter, säger Niklas Arnberg till Aftonbladet.

Foto: X. Cabrera

Text: Redaktionen