JUST NU: Vaccinforskare varnar för framtidsscenario

2022 07 20

– Det värsta scenariot är att det kommer ett helt nytt virus, ett sars-cov-3, som vaccin inte biter på. Då får vi börja om.

Det säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, i en intervju med Expressen.

Under sommaren har det rapporterats flitigt om ökad smittspridning i Sverige och Europa. 

Igår gick Norrtälje sjukhus upp i stabsläge på grund av situationen och över 40 procent som intensivvårdats i sommar har varit fullvaccinerade.

Vaccinen hjälper

Enligt Matti Sällberg är det dock osannolikt att det eskalerar till den typen av utbrott som förlamade världen 2020, även om sjukvården riskerar att belastas när många blir sjuka samtidigt.

Han menar också att de vaccin som hittills tagits fram hjälper bra mot de nya omikronvarianter som fått fäste.

100 procent risk för nytt virus

Däremot ser han ett mycket större problem i framtiden.

Ett problem som är en fråga om när snarare än om – nämligen att det uppstår ett helt nytt pandemiskt virus som vaccinet inte biter på.

Då kommer hela världen att få börja om på nytt.

– Om vi tittar 10-20 år framåt är risken 100 procent. Men om vi tittar i närtid är risken liten, säger han till Expressen.

Resor och närhet till djur

Han tillägger:

– Vi lever i en globaliserad värld. Folk reser över hela jordklotet. I kombination med att vi har ett jordbrukssamhälle där vi på många håll lever nära djur gör att möjligheten för att virus hoppar från djur till människor ökar.

"Kentaur" konstaterad i Danmark

Förra veckan konstaterades det första fallet av varianten “Kentaur” i Danmark, en ny omikronvariant.

Men virologiprofessorn Niklas Arnberg ger lugnande besked.

– Det finns ännu ingenting som tyder på att den är mer farlig än någon annan variant hittills, säger han till Aftonbladet.

Muterat flera gånger

Kentaur dominerar redan i Indien, där varianten växt från att stå för 2 procent till 23 procent av covid-19-fallen i landet.

Det anmärkningsvärda med varianten är att den tycks ha muterat fler gånger än normalt, vilket teoretiskt sett skulle kunna göra den farligare.

“Undviker immunförsvaret”

– Det är en variant som verkar kunna undvika immunförsvaret som vi har fått av vaccin och andra varianter som vi infekterats med tidigare. Vi vet inte, men vi räknar med att vaccinen ändå kan skydda mot svår sjukdom och död orsakad även av BA 2.75, eftersom det fungerat så hittills med vaccin och nya varianter, säger Niklas Arnberg till Aftonbladet.

Foto: X. Cabrera

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Populära chips stoppas

2024 05 28

En av Sveriges populäraste chipssorter dras nu tillbaka i butikerna runt om i landet.

Det handlar om Svenska Lantchips.

Har gått snett

Svenska Lantchips har blivit allt populärare och känns bland annat igen på de ljusbruna och naturfärgade påsarna som de säljs i.

Svenska Lantchips har blivit en stark konkurrent till giganterna OLW och Estrella men nu meddelar företaget att något tycks ha gått snett.

Därför stoppas nu en del av Svenska Lantchips chipspåsar.

Gräddfil & Lök

Det handlar om smaken gräddfil och lök.

– Svenska Lantchips återkallar ett parti med Gräddfil & Lök, rapporterar chipstillverkaren på sin webbsida.

Orsaken är att det kan ha kommit in ett ämne i chipspåsarna som inte är tänkt att ingå.

– Det kan finnas spår av mjölk i dessa produkter, förklarar Svenska Lantchips ikväll.

Återlämnas till butik

De drabbade chipspåsarna har märkts med datumet 2024 10 12 och har även ett så kallat extnummer.

Denna märkning utgörs av koden ”Extnr: 2304150515-22”.

– Kunder ombeds återlämna dessa produkter, framhåller Svenska Lantchips.

Återlämnandet ska ske i de affärer där man har inhandlat chipsen. Ett annat alternativ är att kontakta Svenska Lantchips direkt på deras mejladress [email protected].

Tretton olika sorter

Svenska Lantchips startade 1991 och hör hemma i Södertälje i Södermanland.

Totalt säljer företaget tretton olika chipssorter, tre dippmixar och två veggie sticks.

Bland Svenska Lantchips populäraste sorter återfinns gräddfil, gräddfil och lök samt dill. Bolaget framhåller sin tillverkningsprocess som en del av succén.

– Inom ”vanlig ” chipstillverkning brukar man blanchera potatisskivorna innan den friteras. Detta medför att stärkelsen tvättas ut och chipsen blir ljusa.

– Vi avstår från detta moment och eftersom skalet också är kvar bevaras potatisens stärkelse och innehåll när den friteras vilket också medför varierande färg på chipsen alltefter säsong och årstid.

– I och med detta skapas också ett knaprigt chips med ca 20% lägre fetthalt än ”vanliga” chips.

Text: Redaktionen