NORDEN: “Kentauren” upptäckt i Danmark – ny smittsam variant av covid-19

2022 07 14

En dansk person som besökt Sydeuropa har konstaterats bära på den nya varianten.

“Kentauren” kallas den nya undervarianten av omikron, eller formellt BA.2.75, som idag konstaterats i Danmark, rapporterar danska TV2.

Varianten har sedan tidigare fått stort fäste i framför allt Indien, men även i Tyskland, Storbritannien, Kanada och USA.

Anmärkningsvärd variant

Den här varianten ska enligt  experter vara särskilt anmärkningsvärd, eftersom den genomgått ovanligt många mutationer.

– Det kan betyda att den har en fördel gentemot en redan effektiv viruslinje, menar Stephen Griffin, virolog vid universitetet i Leeds, enligt The Guardian.

Kan utlösa ny våg

Søren Alexandersen, virusforskare och verksam vid Statens Serum Institut i Danmark, hävdar att “kentauren” kan vara början på en ny våg. 

– Det är klart att när det kommer en ny subvariant och den kan sprida sig, som vi ser i Indien och andra länder, då måste vi givetvis ägna särskild uppmärksamhet åt den, säger han till TV2.

Behöver inte vara farligare

Han tillägger att antikroppar och vaccin från tidigare infektioner inte nödvändigtvis hjälper, men understryker samtidigt att det inte finns anledning att tro att “kentauren” är farligare än andra omikronvarianter.

– Det finns minst en mutation i varianten, vilket gör att de antikroppar vi redan byggt upp knappast fungerar så bra som mot de tidigare varianterna, säger Søren Alexandersen.

BA.5 dominerar fortfarande

Det är dock för tidigt att avgöra om den nya varianten kommer att konkurrera ut den som dominerar i Norden, nämligen BA.5, uppger Sundhedsministeriet, Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

– Just nu är det oklart om BA.2.75. är mer smittsam och undviker immunitet eller infektion och vaccination i högre grad än andra varianter, framhåller myndigheten på Twitter.

Skärpta munskyddskrav i 17 regioner

Smittspridningen av covid-19 har tagit fart i Sverige under de senaste veckorna.

För två dagar sedan framgick det att 17 av 21 svenska regioner har skärpt kraven på munskydd, vilket innebär att bland annat besökare på sjukhus måste bära mask när de hälsar på inlagda anhöriga.

Det är ju för att minska risken för överföring av smitta till patienter och vårdtagare men även mellan personal, säger Hans Bohman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, enligt Svenska Dagbladet.

Foto: Fusion Medical Animation

Text: Redaktionen