NORDEN: “Kentauren” upptäckt i Danmark – ny smittsam variant av covid-19

2022 07 14

En dansk person som besökt Sydeuropa har konstaterats bära på den nya varianten.

“Kentauren” kallas den nya undervarianten av omikron, eller formellt BA.2.75, som idag konstaterats i Danmark, rapporterar danska TV2.

Varianten har sedan tidigare fått stort fäste i framför allt Indien, men även i Tyskland, Storbritannien, Kanada och USA.

Anmärkningsvärd variant

Den här varianten ska enligt  experter vara särskilt anmärkningsvärd, eftersom den genomgått ovanligt många mutationer.

– Det kan betyda att den har en fördel gentemot en redan effektiv viruslinje, menar Stephen Griffin, virolog vid universitetet i Leeds, enligt The Guardian.

Kan utlösa ny våg

Søren Alexandersen, virusforskare och verksam vid Statens Serum Institut i Danmark, hävdar att “kentauren” kan vara början på en ny våg. 

– Det är klart att när det kommer en ny subvariant och den kan sprida sig, som vi ser i Indien och andra länder, då måste vi givetvis ägna särskild uppmärksamhet åt den, säger han till TV2.

Behöver inte vara farligare

Han tillägger att antikroppar och vaccin från tidigare infektioner inte nödvändigtvis hjälper, men understryker samtidigt att det inte finns anledning att tro att “kentauren” är farligare än andra omikronvarianter.

– Det finns minst en mutation i varianten, vilket gör att de antikroppar vi redan byggt upp knappast fungerar så bra som mot de tidigare varianterna, säger Søren Alexandersen.

BA.5 dominerar fortfarande

Det är dock för tidigt att avgöra om den nya varianten kommer att konkurrera ut den som dominerar i Norden, nämligen BA.5, uppger Sundhedsministeriet, Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

– Just nu är det oklart om BA.2.75. är mer smittsam och undviker immunitet eller infektion och vaccination i högre grad än andra varianter, framhåller myndigheten på Twitter.

Skärpta munskyddskrav i 17 regioner

Smittspridningen av covid-19 har tagit fart i Sverige under de senaste veckorna.

För två dagar sedan framgick det att 17 av 21 svenska regioner har skärpt kraven på munskydd, vilket innebär att bland annat besökare på sjukhus måste bära mask när de hälsar på inlagda anhöriga.

Det är ju för att minska risken för överföring av smitta till patienter och vårdtagare men även mellan personal, säger Hans Bohman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, enligt Svenska Dagbladet.

Foto: Fusion Medical Animation

Text: Redaktionen


Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

2024 07 17

Lågprisvaruhuset Rusta tycks slå alla rekord.

Butikskedjan växer som aldrig förr.

Och det finns inget som kan hejda lågprismarknaden, menar Rustas vd Göran Westerberg.

Kundklubben samlar 5,6 miljoner medlemmar i Norden. 850 000 av dem har strömmat in bara det senaste året, rapporterar Dagens industri.

Siffrorna visar att 80 procent av svenskar mellan 16 och 80 år har handlat på Rusta.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, säger Göran Westerberg i en kommentar till tidningen.

Avfärdar seglivad myt

Succén var inte uppenbar från början.

Rusta “gled in på börsen” på en tveksam marknad, menar Göran Westerberg.

Den stora utmaningen har varit att slå hål på myten om att lågpriskoncept bara har en plats när folk inte har pengar – en missuppfattning man fortfarande kämpar med att motbevisa.

Uppdraget att förvandla Rusta till en modern detaljhandelskedja sker löpande.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg.

Vinsten ökar

För en månad sedan meddelade Rusta att man ökade försäljningen och stärkte lönsamheten under det fjärde kvartalet 2023/24 jämfört med motsvarande period förra året.

Bruttovinsten ökade med åtta procent och parkerade på 976 miljoner kronor.

– Vi summerar ett framgångsrikt år för Rusta med tillväxt, stärkt lönsamhet och fortsatt expansion med elva nya varuhus. Under året välkomnade vi 850 000 nya medlemmar till vår kundklubb och vi fick också ett varmt välkomnande som börsbolag. Trots en omfattande IT-incident och en ovanligt kall och sen vår, levererar vi ändå försäljningstillväxt och en något stärkt lönsamhet i vårt fjärde och minsta kvartal, säger Göran Westerberg.

Tar upp kampen med Jysk

Kundrusningen den senaste tiden ger Rusta möjlighet till större satsningar.

Häromveckan gav kedjan besked om att man öppnar två helt nya butiker i Vänersborg och Eksjö.

Detta precis efter att det står klart att ett nytt Rusta öppnar i Lindesberg redan till hösten.

De nya butikerna ska bli 2 000 kvadratmeter stora och hyresavtalen för lokalerna är på tio år, rapporterar Market.

I Eksjö innebär det att konkurrensen ökar då Dollarstore, Jysk och Jem&Fix redan finns på samma område.

– Handelsområdet passar utmärkt för vårt breda sortiment av hem- och fritidsprodukter till överraskande låga priser, säger Rustas Sverigechef Fredrik Ingemarsson i en kommentar.

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Oväntat besked från Swedbank

2024 07 16

Swedbank kommer nu med ett besked som är över alla förväntningar.

Det har blivit dags för storbankerna att redovisa sina vinster för årets andra kvartal.

För SEB:s del minskade vinsten från förra årets siffra på 13,1 miljarder kronor till 12,9 miljarder kronor i år. 

Även Swedbank har gått ut med sina nya siffror.

Och storbanken levererar ett bättre resultat än vad experterna hade trott på förhand. Vinsten landar, före nedskrivningar, skatter och avgifter, på knappt 11,8 miljarder kronor för andra kvartalet.

Det är drygt 400 miljoner kronor mer än vad prognosen hade visat, enligt Bloomberg.

Dessutom är det en försvagning jämfört med de 12,4 miljarder i rörelsevinst man drog in motsvarande kvartal 2023.

"Ett starkt resultat"

Banken själva är nöjda med siffrorna.

– Swedbank levererar återigen ett starkt resultat. Vi skapar värde för våra kunder och ägare i såväl goda som sämre tider, framhåller Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson i en kommentar.

Man pekar också på att det ekonomiska läget för bland annat svenska hushåll och dess köpkraft har stabiliserats. Dessutom ser man sänkta räntor i spåkulan.

LÄS MER: Swedbanks besked – så mycket kommer du behöva spara varje månad

– Styrräntorna har sänkts av både Riksbanken och Europeiska centralbanken. Blickar vi framåt förväntar vi oss att räntorna kommer sänkas ytterligare. Samtidigt kommer räntorna vara på en hög nivå under en längre period, fortsätter Jens Henriksson.

Det här blir prio nu

I samband med Swedbanks redovisning låter banken även meddela vad som kommer att prioriteras härnäst.

Jens Henriksson konstaterar att “kundernas framtid är vårt fokus”.

– Tillsammans med våra kunder skapar vi ett ekonomiskt sunt och hållbart samhälle – som bygger på finansiell hälsa för de många.

– Det är glädjande att vi ser ett ökat intresse för långsiktigt sparande, inte minst för ett pensionssparande i form av fondförsäkring. Swedbank Försäkring är nu största fondförsäkringsbolag både mätt i marknadsandel och i förvaltat kapital.

Sänker räntor

Vinstsiffrorna kommer en vecka efter att Swedbank meddelade att man sänker listräntorna för samtliga bundna bolån på 1-10 år.

Den rörliga tremånadersräntan på 5,69 procent lämnades oförändrad.

LÄS MER: Swedbank sänker – här är bankens alla nya räntor

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redkationen