JUST NU: Ukrainas nya mål – ockupanterna ska bort

2022 05 11

Ukraina har uppgraderat sitt mål i kriget mot Ryssland.

Från att pressa tillbaka den ryska armén till områden i öst som tidigare varit ockuperade till långtgående planer på att driva ut ockupanterna helt och hållet från Ukraina.

Det bekräftar landets utrikesminister Dmytro Kuleba, rapporterar Financial Times.

Slaget blir avgörande

– Är vi starka nog militärt och lyckas vinna slaget om Donbas, vilket kommer att vara avgörande för krigets fortsatta utveckling, så kommer en seger för oss att innebära att också resterande delar av vårt territorium befrias, säger Kuleba enligt tidningen.

I sitt nattliga tal konstaterade Ukrainas president Volodymyr Zelensky att ukrainska styrkor har åtnjutit framgångar på slagfältet. Fyra byar nordöst om Charkiv har tagits tillbaka från de ryska ockupanterna.

”Övermänsklig styrka”

– Ockupanterna trycks gradvis undan. Jag är tacksam för alla våra försvarare som håller linjen och visa övermänsklig styrka i försöken att driva ut den ryska armén, sa presidenten enligt France24.  

Trots att Ukrainas Väpnade Styrkor gjort uppenbara framsteg vädjade Zelensky till sin befolkning att inte skapa en atmosfär ”där vissa segrar förväntas varje vecka, eller till och med dagligen”.

– Vi ska inte skapa en atmosfär där segrar tas för givna på daglig eller veckolig basis.

Beredd på långvarigt krig

Samtidigt har USA varnat Ukraina för att den ryska diktatorn Vladimir Putin är inställd på ett smärtsamt och utdraget krig.

– Putin bedömer med största sannolikhet att Ryssland har en större förmåga och vilja att uthärda utmaningar än sina motståndare. Han räknar förmodligen med att USA:s och EU:s beslutsamhet försvagas när livsmedelskrisen, inflationen och energipriserna blir värre, sa nationella underrättelsechefen Avril Haines på tisdagen under ett anförande i senaten.

Foto: K. Hubert

Text: Redaktionen