JUST NU: USA:s besked – Putins långsiktiga mål med kriget

2022 05 10

Vladimir Putin planerar för ett långvarigt krig i Ukraina och har ett utstakat mål med sitt anfallskrig.

Diktatorns mål med kriget är att förbinda Ryssland med utbrytarrepubliken Transnistrien i östra Moldavien.

Det bekräftar USA:s underrättelsechef Avril Haines, rapporterar AFP.

–  Vi bedömer att president Putin förbereder sig för en längre tids konflikt i Ukraina för att nå mål utanför Donbass, säger hon i ett anförande i senaten, enligt Reuters.

Kommer inte avsluta kriget

Avril Haines bekräftar att amerikanska underrättelseuppgifter indikerar att diktatorn är fast besluten att etablera en landkorridor från södra Ukraina till Transnistrien.

Den amerikanska underrättelsechefen framhäver att Putin inte ser den ryska offensiven i Donbass som en avslutning på kriget.

Räknar med Rysslands uthållighet

Enligt amerikanska bedömningar förbereder sig diktatorn på en långdragen konflikt och är fortfarande övertygad om Rysslands enorma förmåga.

– Putin bedömer med största sannolikhet att Ryssland har en större förmåga och vilja att uthärda utmaningar än sina motståndare. Han räknar förmodligen med att USA:s och EU:s beslutsamhet försvagas när livsmedelskrisen, inflationen och energipriserna blir värre, säger Avril Haines enligt AFP.

Vidare framhäver Haines att den amerikanska underrättelsetjänsten bedömer att Putin kan använda kärnvapen om Rysslands ställs inför ett ”existentiellt hot”.

Transnistrien

Transnistrien är en utbrytarstat i östra Moldavien som får ekonomiskt och militärt bistånd från Kreml.

Ryska soldater har varit stationerade i regionen sedan början av 1990-talet.

Ryska generalmajoren Rustam Minnekaev har framhävt att Ryssland vill etablera en landkorridor som förbinder ockuperade områden i Ukraina med Transnistrien:

– Kontroll över södra Ukraina är en annan väg ut till Transnistrien, där det också finns fakta om förtryck av den rysktalande befolkningen, har generalmajoren tidigare konstaterat.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen