TRENDSKIFTE: Ukraina slår tillbaka

2022 05 11

Ukrainas Väpnade Styrkor uppges ha tagit tillbaka fyra områden i nordöstra Charkiv-regionen.

Byarna Cherkasy Tyshky, Ruski Tyshky, Rubizhne och Bayrak uppges vara befriade från de ryska ockupanterna, rapporterar BBC med hänvisning till den senaste uppdateringen från Ukrainas Väpnade Styrkor.

Samtliga byar erövrades av Ryssland tidigt under invasionen. 

Offensiven står still

Samtidigt fortsätter den Ryska armén sin offensiv i östra Ukraina. Ryska trupper uppges ha fyllt på ammunition samtidigt som hårda strider om staden Izyum pågår.

Den största aktiviteten riktar sig mot områdena Slobozhanske och Donetsk, men det finns inga tecken på några framgångar, enligt uppdateringen från den ukrainska militären.

Istället är det Ukrainas Väpnade Styrkor som tagit över initiativet i på slagfältet.

Ny rapport från Storbritannien

Enligt den senaste rapporten från det brittiska försvarsministeriet slår Ukraina tillbaka på fyra fronter.

Storbritanniens försvarsdepartement har publicerat en karta som indikerar att Ukrainas Väpnade Styrkor trycker tillbaka den ryska armén i Izjum, Charkiv, Zaporizjzja och utanför Mykolajiv.

”Initiativet har gått över till Ukraina”

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid försvarshögskolan, bedömer de brittiska uppgifterna som trovärdiga.

– Initiativet har gått över till Ukraina. De har den strategiska delen nu med styrkeuppbyggnad över tid med stöd från väst. Ryssland kan fortfarande få några taktiska framgångar. De kan ta någon liten ort här och där, men det kommer inte förändra det strategiska läget, säger han till DN.

Överskattade den ryska armén

Militärexperten konstaterar att omvärlden överskattade den ryska armén. I efterhand har det visat sig att armén har varit omodern och att soldaterna lidit av låg stridsmoral, konstaterar Paasikivi och betonar att Ukrainas nya framgång även beror på de ryska truppernas oförmåga:  

– Jag tror att stödet från väst är avgörande. Men lika viktigt är också det faktum att de ryska förbanden är slitna. De förstärkningarna som kommit verkar vara ganska marginella och inte väga upp förlusterna. Man verkar heller inte ha löst sina strukturella problem. Det finns ingen offensiv kraft hos ryssarna.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen