JUST NU: Trasiga passmaskinen är lagad

2022 05 31

Svenska utlandsresenärer kan tillfälligt andas ut.

Passkaos och orimliga köer på Arlanda har varit en het potatis i svenska medier under våren, och många har varit oroliga för sin sommarsemester.

Tidigare i maj gick maskinen som trycker pappret till svenska pass sönder. Det ledde till att tillverkningen avstannade och skapade stora leveransproblem för Polisen till de svenskar som väntar på att få sina pass utfärdade.

Äntligen goda nyheter

Nu kommer de goda nyheterna. Passmaskinen, som befinner sig i Finland, är lagad. Det rapporterar Sveriges Radio.

Det innebär att produktionen kan återupptas och passen kan börja levereras till Sverige igen.

Ligger back

De dåliga nyheterna är dock att uppehållet i leveranserna innebär att Polismyndigheten ligger kraftigt back i tillverkningen, och vill det sig illa kan det ta hela sommaren att ta ikapp den ofrivilliga paus som uppstod.

Ljuset i tunneln

Normal väntetid ska enligt SR vara fem dagar. Det kan istället bli en månad – men myndigheterna ser ändå ljuset i tunneln.

– Vi har en skuld med väntetider på upp till 30 dagar just nu, och vi kommer inte se någon förändring avseende tiderna i juni månad. Men förhoppningsvis ser vi en förbättring i juli månad, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för pass i Sverige, till kanalen.

Polisens rekommendation

På grund av både köer och problemen med den trasiga passmaskinen har Polisen sedan tidigare rekommenderat svenska resenärer att ansöka om nationellt ID-kort snarare än pass.

– Det är både billigare och går snabbare, bara fem dagar. Och ju fler som tar ID-kort desto fler som behöver pass kan få ett pass. Det är på så sätt en solidaritetshandling också, säger Per Engström till Dagens Nyheter.

En följetong

Passkaoset har varit en följetong under hela 2022. Många vill förnya sina pass efter att reserestriktioner lättat då smittspridningen av Covid-19 minskat men kan behöva vänta flera månader på att få en ledig tid.

Fördelar om resurser

Polisen har på flera håll i landet försökt dra ned på kötiderna. I april inledde myndigheten en nationell särskild händelse för att fördela om resurserna hos polisen, rapporterar SR.

Bland annat ska hanteringen dubbleras genom längre öppettider på passexpeditonerna och enklare brott kan komma att nedprioriteras under en period för att avsätta fler resurser.

Foto: CardMapr

Text: Redaktionen