JUST NU: Polisens uppmaning till svenska folket efter nytt passkaos

2022 05 19

Polisen uppmanar utlandssemestrande svenskar att ansöka om nationellt ID-kort istället för pass.

Många svenskar över hela landet har frustrerats över de extremt långa köerna för att förnya sitt pass under inledningen av året.

Polisen har samordnat för att förkorta väntetiderna, men nu har fått oväntade leveransproblem som skapar nytt passkaos, rapporterar Dagens Nyheter.

Väntetiden kan fördubblas

Anledningen är att en maskin i Finland, där passen tillverkas, har gått sönder.

– Från det att du har varit hos oss på en passexpedition så tar det normalt 20 dagar att få passet. Nu tror vi att det kommer att fördubblas innan man fått ordning på maskinen, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen Pass, till tidningen.

Bättre än befarat

Den papperstillverkande maskinen ska ha gått sönder för en vecka sedan, men det kunde ha slutat betydligt värre.

Inledningsvis fruktade man att tillverkningen skulle behöva pausas i två månader, men tack vare nya reservdelar ska den lagas till nästa vecka.

Uppmaningen: Välj ID-kort

Det går inte att förutse tillverkningstiden, men myndighetens uppskattning är att det inte bör ta mer än 40 dagar. På grund av de nya passbesvären uppmanar Polisen ändå alla som planerar att resa inom EU att välja nationellt ID-kort före pass. 

“Billigare och snabbare”

–  Det är både billigare och går snabbare, bara fem dagar. Och ju fler som tar ID-kort desto fler som behöver pass kan få ett pass. Det är på så sätt en solidaritetshandling också, säger Per Engström till DN.

Utreder på plats

Polismyndigheten meddelar på sin hemsida att en delegation har rest till Finland för att utreda problemet och försöka skynda på processen. 

– Polismyndigheten driver på hårt för att se till att företaget fullgör avtalet. Parallellt fortsätter arbetet inom myndigheten med att öka antalet tillgängliga tider. Det arbetet ser vi nu också resultat av och på flera håll i landet ökar nu antalet tillgängliga tider, framhäver myndigheten i ett pressmeddelande.

En följetong

Passkaoset har varit en följetong under hela 2022. Många vill förnya sina pass efter att reserestriktioner lättat då smittspridningen av Covid-19 minskat men kan behöva vänta flera månader på att få en ledig tid.

Fördelar om resurser

Polisen har på flera håll i landet försökt dra ned på kötiderna. I april inledde myndigheten en nationell särskild händelse för att fördela om resurserna hos polisen, rapporterar Sveriges Radio.

Bland annat ska hanteringen dubbleras genom längre öppettider på passexpeditonerna och enklare brott kan komma att nedprioriteras under en period för att avsätta fler resurser.

Foto: S. Rios

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen