JUST NU: Polisens uppmaning till svenska folket efter nytt passkaos

2022 05 19

Polisen uppmanar utlandssemestrande svenskar att ansöka om nationellt ID-kort istället för pass.

Många svenskar över hela landet har frustrerats över de extremt långa köerna för att förnya sitt pass under inledningen av året.

Polisen har samordnat för att förkorta väntetiderna, men nu har fått oväntade leveransproblem som skapar nytt passkaos, rapporterar Dagens Nyheter.

Väntetiden kan fördubblas

Anledningen är att en maskin i Finland, där passen tillverkas, har gått sönder.

– Från det att du har varit hos oss på en passexpedition så tar det normalt 20 dagar att få passet. Nu tror vi att det kommer att fördubblas innan man fått ordning på maskinen, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen Pass, till tidningen.

Bättre än befarat

Den papperstillverkande maskinen ska ha gått sönder för en vecka sedan, men det kunde ha slutat betydligt värre.

Inledningsvis fruktade man att tillverkningen skulle behöva pausas i två månader, men tack vare nya reservdelar ska den lagas till nästa vecka.

Uppmaningen: Välj ID-kort

Det går inte att förutse tillverkningstiden, men myndighetens uppskattning är att det inte bör ta mer än 40 dagar. På grund av de nya passbesvären uppmanar Polisen ändå alla som planerar att resa inom EU att välja nationellt ID-kort före pass. 

“Billigare och snabbare”

–  Det är både billigare och går snabbare, bara fem dagar. Och ju fler som tar ID-kort desto fler som behöver pass kan få ett pass. Det är på så sätt en solidaritetshandling också, säger Per Engström till DN.

Utreder på plats

Polismyndigheten meddelar på sin hemsida att en delegation har rest till Finland för att utreda problemet och försöka skynda på processen. 

– Polismyndigheten driver på hårt för att se till att företaget fullgör avtalet. Parallellt fortsätter arbetet inom myndigheten med att öka antalet tillgängliga tider. Det arbetet ser vi nu också resultat av och på flera håll i landet ökar nu antalet tillgängliga tider, framhäver myndigheten i ett pressmeddelande.

En följetong

Passkaoset har varit en följetong under hela 2022. Många vill förnya sina pass efter att reserestriktioner lättat då smittspridningen av Covid-19 minskat men kan behöva vänta flera månader på att få en ledig tid.

Fördelar om resurser

Polisen har på flera håll i landet försökt dra ned på kötiderna. I april inledde myndigheten en nationell särskild händelse för att fördela om resurserna hos polisen, rapporterar Sveriges Radio.

Bland annat ska hanteringen dubbleras genom längre öppettider på passexpeditonerna och enklare brott kan komma att nedprioriteras under en period för att avsätta fler resurser.

Foto: S. Rios

Text: Redaktionen