JUST NU: Polisens uppmaning till svenska folket efter nytt passkaos

2022 05 19

Polisen uppmanar utlandssemestrande svenskar att ansöka om nationellt ID-kort istället för pass.

Många svenskar över hela landet har frustrerats över de extremt långa köerna för att förnya sitt pass under inledningen av året.

Polisen har samordnat för att förkorta väntetiderna, men nu har fått oväntade leveransproblem som skapar nytt passkaos, rapporterar Dagens Nyheter.

Väntetiden kan fördubblas

Anledningen är att en maskin i Finland, där passen tillverkas, har gått sönder.

– Från det att du har varit hos oss på en passexpedition så tar det normalt 20 dagar att få passet. Nu tror vi att det kommer att fördubblas innan man fått ordning på maskinen, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen Pass, till tidningen.

Bättre än befarat

Den papperstillverkande maskinen ska ha gått sönder för en vecka sedan, men det kunde ha slutat betydligt värre.

Inledningsvis fruktade man att tillverkningen skulle behöva pausas i två månader, men tack vare nya reservdelar ska den lagas till nästa vecka.

Uppmaningen: Välj ID-kort

Det går inte att förutse tillverkningstiden, men myndighetens uppskattning är att det inte bör ta mer än 40 dagar. På grund av de nya passbesvären uppmanar Polisen ändå alla som planerar att resa inom EU att välja nationellt ID-kort före pass. 

“Billigare och snabbare”

–  Det är både billigare och går snabbare, bara fem dagar. Och ju fler som tar ID-kort desto fler som behöver pass kan få ett pass. Det är på så sätt en solidaritetshandling också, säger Per Engström till DN.

Utreder på plats

Polismyndigheten meddelar på sin hemsida att en delegation har rest till Finland för att utreda problemet och försöka skynda på processen. 

– Polismyndigheten driver på hårt för att se till att företaget fullgör avtalet. Parallellt fortsätter arbetet inom myndigheten med att öka antalet tillgängliga tider. Det arbetet ser vi nu också resultat av och på flera håll i landet ökar nu antalet tillgängliga tider, framhäver myndigheten i ett pressmeddelande.

En följetong

Passkaoset har varit en följetong under hela 2022. Många vill förnya sina pass efter att reserestriktioner lättat då smittspridningen av Covid-19 minskat men kan behöva vänta flera månader på att få en ledig tid.

Fördelar om resurser

Polisen har på flera håll i landet försökt dra ned på kötiderna. I april inledde myndigheten en nationell särskild händelse för att fördela om resurserna hos polisen, rapporterar Sveriges Radio.

Bland annat ska hanteringen dubbleras genom längre öppettider på passexpeditonerna och enklare brott kan komma att nedprioriteras under en period för att avsätta fler resurser.

Foto: S. Rios

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen