JUST NU: Systembolaget har stora leveransproblem

2022 06 16

Veckan före midsommar har en kris uppstått för Sveriges enda alkoholbutik.

Nästa vecka är det midsommar i Sverige. En högtid som många svenskar ser fram emot och som ofta innehåller en och annan snaps till den traditionsenliga sillen.

Men nu kommer tråkiga nyheter för törstiga svenskar inför den stora högtiden.

Systembolaget upplever stora leveransproblem och många hyllor i butikerna gapar tomma, rapporterar Sveriges Radio.

Problem med distributionen

Anledningen är att Systembolagets leverantörer inte kan distribuera sina varor.

Leverantörerna anlitar dessutom samma distributör, vilket gör "Systemet” bakbundna. 

Personalbrist på lagret

– Det beror på att distributören har problem med sin personal på lagret. Man har inte tillräckligt mycket folk. Men det finns också problem i Sverige och i övriga världen när det gäller chaufförer och lastbilar, säger Sara Norell Murberger, ansvarig för Systembolagets varuförsörjning, till SR.

Eventuell kris inför midsommar

Problemet befaras fortsätta även nästa vecka och har hittills drabbat butiker i flera delar av landet. Det är i synnerhet vin, inklusive mousserande sådant, samt spritvaror som konsumenter riskerar att gå miste om.

– Om man spanar på hemsidan, ber om hjälp i butiken så kommer man nog kunna hitta någonting. Alla leverantörer har inte problem så jag tror nog att det ska finnas produkter att köpa, säger Sara Norell Murberger till SR.

Andra dystra beskedet

Beskedet är det andra dystra beskedet för alkoholkonsumenter på kort tid. 

I måndags meddelades att lokalt producerad öl befaras bli dyrare under sommaren på grund av brist på öltunnor som tillverkas i Ukraina.

Flaskproduktionen har upphört

Till och med flaskbrist har hotat ölen inför sommaren och i Europa förväntar man sig prisökningar på uppemot 30 procent på öl, erfar BBC.

Även Sverige påverkas då flaskproduktionen i Ukraina har upphört helt och hållet efter Rysslands invasion. Dessutom har europeiska bryggerier slutat att köpa glasflaskor från Ryssland, rapporterar SR.

Höjd alkoholskatt

Vad gäller alkohol generellt i Sverige har regeringen föreslagit att höja alkoholskatten från och med nästa år.

– Alkohol- och tobaksskatterna är effektiva styrmedel för att förbättra folkhälsan och innebär samtidigt ökade skatteintäkter, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen