SVERIGE: Dystra ölbesked för svenska folket

2022 06 13

En oväntad strejk och månadslånga leveranstider på öltunnor sätter käppar i hjulen för svensk öl i sommar.

Många svenskar har längtat efter sommar och sol – och inte minst att få avsmaka en kall öl på en uteservering i kvällssolen.

Nu kommer dock en smäll för ölsugna svenskar inför årets sommarsäsong: räkna med dyrare öl på landets uteserveringar – i synnerhet när det gäller lokalt producerad sådan, rapporterar Sveriges Radio.

Putin orsakar dyrare tunnor

Bakom det dystra ölbeskedet gömmer sig prisökningar på de tunnor som används när ölen ska tappas.

Öltunnorna tillverkades i Ukraina före Vladimir Putins och Rysslands invasion av landet, och det har gjort att tillverkningen och i förlängningen leveransen ligger kraftigt back. Bryggerierna får vänta i flera månader innan tunnorna levereras, erfar SR.

Brist i hela landet

Sveriges oberoende bryggerier har 150 medlemsbryggerier, och det ser lika illa ut över hela landet.

– Läget är ganska illa. Vi försöker köpa tunnor av varandra, säger Erik Frithiof, ordförande i Sveriges oberoende bryggerier, till kanalen.

Oväntad strejk påverkar

Det är dock inte enbart leveransen av öltunnor som sätter käppar i hjulen för lokalproducerad svensk öl. Även en oväntad situation i Finland gör sitt för att bidra till ökade priser för svenska konsumenter.

En strejk har nämligen brutit ut bland tillverkarna av öletiketter, vilket gör att bryggerier får vänta upp till fyra veckor på sina produkter istället för några dagar. Dessutom skjuter priserna i höjden.

30 procent dyrare i Europa

För den ölsugna delen av svenska folket är det ytterligare en smäll inför sommaren. 

I våras rapporterades hur bryggerier saknar miljoner glasflaskor och i Europa förväntar man sig prisökningar på uppemot 30 procent, erfar BBC.

Flaskproduktionen har upphört

Även Sverige påverkas då flaskproduktionen i Ukraina har upphört helt och hållet efter Rysslands invasion. Dessutom har europeiska bryggerier slutat att köpa glasflaskor från Ryssland, rapporterar SR.

Blickarna vänds istället mot flasktillverkare inom EU. Men produktionen kan inte möta den stora efterfrågan i Skandinavien.

– Vi kan helt enkelt inte öka vår kapacitet kortsiktigt utan det är långa ledtider i en processindustri. Vi har inga möjligheter till det i nuläget, säger Bo Nilsson, vd på Ardagh Glass, Nordens enda tillverkare av förpackningsglas till radion.

Höjd alkoholskatt

Vad gäller alkohol generellt i Sverige har regeringen föreslagit att höja alkoholskatten från och med nästa år.

– Alkohol- och tobaksskatterna är effektiva styrmedel för att förbättra folkhälsan och innebär samtidigt ökade skatteintäkter, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ingen risk för torka

De goda nyheterna är dock att restaurangerna inte kommer att torrläggas på öl, uppger Sveriges Radio.

Däremot behöver man som konsument alltså räkna med betydligt dyrare öl på uteserveringarna i sommar än vad man tidigare är vana vid.

Foto: M. Benitez

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen