SVERIGE: Dystra ölbesked för svenska folket
2022 06 13
En oväntad strejk och månadslånga leveranstider på öltunnor sätter käppar i hjulen för svensk öl i sommar.
Många svenskar har längtat efter sommar och sol – och inte minst att få avsmaka en kall öl på en uteservering i kvällssolen.
Nu kommer dock en smäll för ölsugna svenskar inför årets sommarsäsong: räkna med dyrare öl på landets uteserveringar – i synnerhet när det gäller lokalt producerad sådan, rapporterar Sveriges Radio.
Putin orsakar dyrare tunnor
Bakom det dystra ölbeskedet gömmer sig prisökningar på de tunnor som används när ölen ska tappas.
Öltunnorna tillverkades i Ukraina före Vladimir Putins och Rysslands invasion av landet, och det har gjort att tillverkningen och i förlängningen leveransen ligger kraftigt back. Bryggerierna får vänta i flera månader innan tunnorna levereras, erfar SR.
Brist i hela landet
Sveriges oberoende bryggerier har 150 medlemsbryggerier, och det ser lika illa ut över hela landet.
– Läget är ganska illa. Vi försöker köpa tunnor av varandra, säger Erik Frithiof, ordförande i Sveriges oberoende bryggerier, till kanalen.
Oväntad strejk påverkar
Det är dock inte enbart leveransen av öltunnor som sätter käppar i hjulen för lokalproducerad svensk öl. Även en oväntad situation i Finland gör sitt för att bidra till ökade priser för svenska konsumenter.
En strejk har nämligen brutit ut bland tillverkarna av öletiketter, vilket gör att bryggerier får vänta upp till fyra veckor på sina produkter istället för några dagar. Dessutom skjuter priserna i höjden.
30 procent dyrare i Europa
För den ölsugna delen av svenska folket är det ytterligare en smäll inför sommaren.
I våras rapporterades hur bryggerier saknar miljoner glasflaskor och i Europa förväntar man sig prisökningar på uppemot 30 procent, erfar BBC.
Flaskproduktionen har upphört
Även Sverige påverkas då flaskproduktionen i Ukraina har upphört helt och hållet efter Rysslands invasion. Dessutom har europeiska bryggerier slutat att köpa glasflaskor från Ryssland, rapporterar SR.
Blickarna vänds istället mot flasktillverkare inom EU. Men produktionen kan inte möta den stora efterfrågan i Skandinavien.
– Vi kan helt enkelt inte öka vår kapacitet kortsiktigt utan det är långa ledtider i en processindustri. Vi har inga möjligheter till det i nuläget, säger Bo Nilsson, vd på Ardagh Glass, Nordens enda tillverkare av förpackningsglas till radion.
Höjd alkoholskatt
Vad gäller alkohol generellt i Sverige har regeringen föreslagit att höja alkoholskatten från och med nästa år.
– Alkohol- och tobaksskatterna är effektiva styrmedel för att förbättra folkhälsan och innebär samtidigt ökade skatteintäkter, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Ingen risk för torka
De goda nyheterna är dock att restaurangerna inte kommer att torrläggas på öl, uppger Sveriges Radio.
Däremot behöver man som konsument alltså räkna med betydligt dyrare öl på uteserveringarna i sommar än vad man tidigare är vana vid.
Foto: M. Benitez
Text: Redaktionen