SVERIGE: Flaskbrist hotar ölen

2022 05 25

Brist på glasflaskor hotar ölen och läsken i Sverige.

Bryggerier i Skandinavien kommer att sakna miljontals glasflaskor i år, rapporterar SR Ekot.

– Vår bedömning är att vi skulle kunna leverera 35-40 miljoner fler flaskor. Det är baserat på den efterfrågan som vi har från våra kunder i Skandinavien, säger Bo Nilsson till SR Ekot.

Han är vd på Ardagh Glass, Nordens enda tillverkare av förpackningsglas.

Tyskland har varnat

Förra veckan varnade bryggerier i Tyskland för att det kommer att råda brist på ölflaskor i sommar på grund av stigande produktionskostnader och brist på lastbilschaufförer.

– Situationen är extremt spänd, sa det tyska bryggeriförbundets verkställande direktör till tidningen Bild.

Bryggare i Tyskland måste betala 80 procent mer för nya glasflaskor, enligt BBC News. Ölpriserna i landet förväntas stiga med uppemot 30 procent.

Risken för en liknande utveckling i Skandinavien och Sverige är stor.

I Sverige märktes en brist på glasflaskor redan under pandemin, men kriget i Ukraina har förvärrat situationen ytterligare.

Flera orsaker

Flaskproduktionen i Ukraina har upphört helt och hållet efter Rysslands invasion. Dessutom har europeiska bryggerier slutat att köpa glasflaskor från Ryssland, rapporterar SR.

Blickarna vänds istället mot flasktillverkare inom EU. Men produktionen kan inte möta den stora efterfrågan i Skandinavien.

– Vi kan helt enkelt inte öka vår kapacitet kortsiktigt utan det är långa ledtider i en processindustri. Vi har inga möjligheter till det i nuläget, säger Bo Nilsson till radion.

Foto: W. Stewart

Text: Redaktionen