Svidande kritik mot finansministern

2023 04 17

Under måndagen kommer finansminister Elisabeth Svantesson (M) att presentera regeringens vårbudget.

Flera delar av budgeten är dock redan kända, som exempelvis en stor satsning på 720 miljoner kronor med fokus på barnfamiljer.

Satsningen består av en höjning av det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer som även tar emot bostadsbidrag.

Drygt 110 000 barnfamiljer, varav en majoritet ensamstående mammor, omfattas.

Nollsummespel för många: "Uselt"

För tiotusentals av de värst utsatta familjerna riskerar dock satsningen att bli ett nollsummespel, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det gäller barnfamiljer som även tar emot ekonomiskt bistånd eller försörjningsstöd, eftersom stödet minskar i samma mängd som bostadsbidraget höjs.

Ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd är det som tidigare kallats för socialbidrag.

– De mest ekonomiskt utsatta i samhället får exakt noll kronor mer i plånboken. Det tycker vi är uselt, säger Majblommans riksförbund Åsa Henell till tidningen.

"Inte till hjälp"

Även Rädda Barnen stämmer in i kritiken om regeringens satsning, som man visserligen samtidigt beskriver som ett steg i rätt riktning.

– Men åtgärden kommer inte vara till hjälp för de flesta av de omkring 50 000 barn som lever i hushåll med långvarigt försörjningsstöd, framhåller Maria Frisk som är Sverigechef på organisationen.

Ska hjälpa ekonomin

När regeringen presenterade insatsen beskrevs den som en åtgärd som skulle hjälpa den ekonomiska situationen som råder för närvarande.

– Det behövs för att många mammor och pappor kämpar just nu för att både få ekonomin att gå ihop, men också för att kunna köpa mat till sina barn. Det här är en väldigt bra satsning som kommer underlätta för många, sade Elisabeth Svantesson på en presskonferens.

Försvarar åtgärden

Ministern har därefter även försvarat åtgärden, trots att den alltså riskerar att sluta i plus minus noll för många barnfamiljer.

Hon har då hänvisat till att försörjningsstödet skrivits upp vid tidigare tillfällen.

– Den mamma som däremot går till jobbet och sliter varje dag, kanske med låg inkomst, har inte fått något extra bidrag förrän nu, framhöll Svantesson till Sveriges Radio Ekot i slutet av mars.

LÄS MER: Nytt ekonomiskt löfte från regeringen