Regeringen agerar – ny insats för många hushåll

2023 03 23

Regeringen höjer det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer. 

Vid en pressträff på torsdagen säger Tidöpartierna att det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag höjs.  

– Vi förlänger det fram till slutet av året, men därtill gör vi en rejäl höjning av tilläggsbidraget, säger vice statsminister Ebba Busch (KD), enligt SVT Nyheter.  

Max 2 100 kronor  

Bidraget höjs från 25 procent till 40 procent av det preliminära bostadsbidraget. Ett maxbelopp om 2 100 kronor delas ut.  

– Räknar man ut det i kronor och ören innebär det att man max kan gå från dagens extra tillägg om 1 325 kronor per månad till att kunna uppgå till 2 100 kronor per månad, säger Ebba Busch. 

“Många mammor och pappor kämpar just nu”  

Ökningen och förlängningen av bidraget blir en av regeringens åtgärder för den ekonomiska situationen som råder just nu.   

– Det behövs för att många mammor och pappor kämpar just nu för att både få ekonomin att gå ihop, men också för att kunna köpa mat till sina barn. Det här är en väldigt bra satsning som kommer underlätta för många, säger finansministern, Elisabeth Svantesson (M), enligt SVT.  

Majoriteten är ensamstående mammor  

Förändringen av bidraget är tillfälligt och något som regeringen just nu inte vill göra permanent.  

– Det här är tillfälligt, men vi får följa utvecklingen självklart, säger Elisabeth Svantesson.  

Enligt regeringens kalkyl är det idag ungefär 110 000 barnfamiljer som får bostadsbidrag, varav nästan två tredjedelar är familjer med en ensamstående mamma. 

Flera är positiva  

I en motion till Sveriges riksdag skriver bland annat riksdagsledamoten Annika Hirvonen (MP) att Miljöpartiet ställer sig positiva till höjningen.  

– Miljöpartiet välkomnar att regeringen anser att den höjda nivån behöver fortsätta att gälla även under 2023, skriver Annika Hirvonen med flera i motionen.

Kostar 720 miljoner kronor  

Det tillfälliga tilläggsbidraget höjdes i juli förra året och förlängs nu till 30 juni 2023. 

Höjningen och förlängningen av bidraget kommer kosta staten 720 miljoner kronor. 

Foto: N. Andersson, Regeringskansliet  

Text: Redaktionen