Nytt ekonomiskt löfte från regeringen

2023 03 24

Alla som jobbar i Sverige omfattas av ett nytt löfte som regeringen avger idag.

Det handlar om nya skattesänkningar för alla arbetstagare i Sverige, rapporterar Dagens Nyheter.

– De som kämpar och sliter ska få behålla mer av sin lön. Det är moderat politik, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) under Moderaternas Sverigemöte som pågår idag och imorgon, lördag.

Tillsätter ny utbetalningsmyndighet

Om några veckor presenterar regeringen sin vårändringsbudget.

I nuläget finns inga konkreta besked om exakt vilka skattesänkningar som ska ingå i den.

Vad som däremot står klart är att det ska ingå ett bidragstak – någonting som Moderaterna lovade redan i valrörelsen under fjolåret.

– Vi ska genomföra en stor bidragsreform. Tydliga krav ställs på den som lever på våra gemensamma pengar, säger Elisabeth Svantesson och tillägger att regeringen tillsätter en ny myndighet för att kontrollera kommande utbetalningar.

Miljoner människor berörs

Flera miljoner människor arbetar i Sverige och berörs således av de planerade skattesänkningarna.

Enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, uppgår sysselsättningsgraden i landet till 5 168 600 personer.

– En sysselsatt person är en person som under en viss vecka (referensveckan) utfört något arbete i minst en timme som anställd, egen företagare eller medhjälpare i företag tillhörande en familjemedlem, framhåller SCB.

Andra löftet på kort tid

Moderaternas löfte är det andra stora ekonomiska agerandet på två dagar.

Under gårdagen gav man, tillsammans med övriga tre Tidöavtalspartier, besked om att det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag höjs.

– Vi förlänger det fram till slutet av året, men därtill gör vi en rejäl höjning av tilläggsbidraget, uttryckte närings- och energiminister Ebba Busch (KD) enligt SVT.

2 100 kronor

Bidraget höjs från 25 procent till 40 procent av det preliminära bostadsbidraget. Ett maxbelopp om 2 100 kronor delas ut.

– Räknar man ut det i kronor och ören innebär det att man max kan få från dagens extra tillägg om 1 325 kronor per månad till att kunna uppgå till 2 100 kronor, tillade Ebba Busch.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen