JUST NU: Statsministern svarar på kritiken mot avtalet med Turkiet

2022 06 30

Magdalena Andersson (S) står “100 procent bakom” uppgörelsen med Turkiets president Erdoğan.

Regeringen har fått kritik för överenskommelsen man slutit med Turkiet för att få lov att gå med i Nato. Bland annat handlar det om att innehållet i avtalet inte har delgivits de andra partierna.

Nu svarar statsministern på kritiken – och hon försvarar uppgörelsen med att hon står “100 procent bakom” avtalet, rapporterar Svenska Dagbladet.

Svensk lag gäller

Enligt Andersson är det tydligt nedtecknat i överenskommelsen att Sverige kommer att agera utifrån svensk lag när det kommer till de utlämningskrav som Turkiet ställer på landet. Man utgår också från svensk definition av terrorverksamhet.

– Nu finns det en del personer i Sverige med kurdisk bakgrund som är rädda. Det är otroligt viktigt att säga att vi skriver i avtalet att vi ska fördjupa vårt samarbete med Turkiet i kampen mot terrorism, säger hon till tidningen.

Påstod nya svenska löften

Erdoğan krävde dock i ett uttalande i eftermiddags att Sverige måste ändra sina lagar för att möjliggöra utvisningar, ett utspel som gjordes efter det att SvD redan genomfört intervjun med Magdalena Andersson.

I samma uttalande påstod den turkiska presidenten att Sverige lovat att utvisa 73 “terrorister” – till skillnad från de 33 personer Turkiet igår krävde skulle lämnas ut från Sverige och Finland.

Betonar Sveriges självständighet

Flera gånger i intervjun betonar statsministern att man inte kommer att följa någonting annat än svensk och internationell rätt och att svenska myndigheter och landets säkerhetstjänst agerar självständigt.

– Det är klart, om man tror att överenskommelsen innebär att vi ska utlämna människor utan grund i den svenska lagstiftningen, eller basera det på hur Turkiet ser på terrorism, då är man orolig och kritisk, säger Magdalena Andersson.

Morgan Johansson kommenterade

Hittills är det enbart justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) som kommenterat Erdoğans utspel, och han talar i liknande termer som statsministern.

– I Sverige gäller svensk lag som tillämpas av oberoende domstolar. Svenska medborgare utlämnas inte, framhåller Morgan Johansson i ett sms till Ekot.

Kritik från och MP

Bland högljudda kritiker till avtalet med Turkiet finns Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Vi begär att statsministern omedelbart samlar ihop partiledarkretsen och redogör för vad man egentligen har lovat Erdoğan, sade Nooshi Dadgostar (V) till Aftonbladet igår.

Foto: Nato

Text: Redaktionen