JUST NU: Statsministern ger tydligt besked

2022 06 17

– Regeringen för inte förhandlingar med Amineh Kakabaveh.

Det konstaterar statsminister Magdalena Andersson (S) i en intervju med SvD.

Hennes besked kommer kort efter att Kakabaveh ställt nya krav på regeringen.

Vapenembargo och pengar mot hedersförtryck

Den politiska vilden vill se en garanti på att Sverige inte ska exportera vapen till Turkiet, annars kommer hon inte stödja regeringens budget i omröstningen nästa vecka.

– Det vore som om jag skulle skicka vapen dit som används mot kurderna, sa hon i onsdags till nyhetsbyrån TT.

Dessutom kräver hon att regeringen ska satsa mer pengar mot hedersförtryck i sin budget.

Hänvisar till uppgörelse

Finansminister Mikael Damberg (S) förlitar sig på att Amineh Kakabaveh kommer förhålla sig till den uppgörelse som finns mellan henne och regeringen.

– Som alla vet har vi gjort en uppgörelse med henne tidigare. Vi hedrar den och hoppas att hon gör det, sa han på en pressträff och tillade:

– Det handlar ytterst om Kakabaveh vill ha ett pensionsförslag som gynnar de fattigaste kvinnorna i Sverige eller om det förslaget ska röstas ned. Jag har högt förtroende för att hon kommer se att ett alternativ ligger närmare henne politiskt och ideologiskt när hon väger förslagen mot varandra.

Kort efter Mikael Dambergs uttalande meddelade Amineh Kakabaveh sitt nya krav om ett vapenembargo mot Turkiet.

Det kommer i en känslig tid, mitt under pågående Natoförhandlingar mellan Sverige och Turkiet.

Känsligt för Natofrågan

Magdalena Andersson avfärdar Kakabavehs krav och pekar på att det är myndigheten ISP som fattar beslut om svensk vapenexport. ISP har stoppat all svensk vapenexport till Turkiet efter landets invasion av Syrien 2019.

– Man fattar beslut från fall till fall. Så det är inte så att vi i dagsläget har ett vapenembargo, säger statsministern till SvD och tillägger att hon snart hoppas att dialogen med Turkiet ger resultat.

– Vi för kontinuerligt samtal nu för att reda ut en del frågetecken som funnits kring hur vi jobbar med bland annat terrorismbekämpning i Sverige och jag hoppas såklart att de svar som vi ger kan föra processen framåt.

Lotten kan avgöra

Amineh Kakabaveh har inte kommenterat statsministerns besked. 

Om hon står fast vid sina krav och lägger ner sin röst blir resultatet 174-174, vilket innebär att frågan måste avgöras genom lottning. 

Foto:  Riksdagen resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen