JUST NU: Regeringens svar på nya kraven

2022 06 15

Regeringen kommer inte att anpassa den nya extra ändringsbudgeten efter krav från den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

Kakabaveh har tidigare krävt nya satsningar mot hedersförtryck för att lägga sin röst på regeringen i budgetomröstningen.  

Hänvisar till uppgörelse

Finansminister Mikael Damberg (S) förlitar sig på att Amineh Kakabaveh kommer förhålla sig till den uppgörelse som finns mellan henne och regeringen.

– Som alla vet har vi gjort en uppgörelse med henne tidigare. Vi hedrar den och hoppas att hon gör det, säger han på en pressträff och tillägger:

– Det handlar ytterst om Kakabaveh vill ha ett pensionsförslag som gynnar de fattigaste kvinnorna i Sverige eller om det förslaget ska röstas ned. Jag har högt förtroende för att hon kommer se att ett alternativ ligger närmare henne politiskt och ideologiskt när hon väger förslagen mot varandra .

Nytt förslag på fredag

Finansministern bekräftar att Socialdemokraterna beslutat sig för att rösta för avslag på finansutskottet förslag på ändringsbudget.

Regeringen kommer alltså inte att rösta på sin egen budget i voteringen. Planen är istället att fälla oppositionens budget och presentera en extra ändringsbudget. 

– Om riksdagen fattar beslut om avslag, så är det mitt ansvar att presentera en ändringsbudget. Min ambition är att göra det på fredag, säger Mikael Damberg.

Då kommer regeringens ursprungliga budget att kompletteras med den nya pensionskompromissen som S tagit fram tillsammans med V, C och MP.

Om så blir fallet kan en ny omröstning ske på onsdag nästa vecka.

Kommer stödja extra ändringsbudget

Centerpartiet har meddelat att man kommer att stödja regeringens extra ändringsbudget.

– Efter många turer hoppas jag vi kan få ett avslut som stärker pensionärernas ekonomi, höjer svensk försvarsförmåga o ger avgörande miljardstöd till landets bönder. Här har C gjort skillnad och fått genomslag. Därför kommer vi stödja regeringens kommande extra ändringsbudget, skriver Annie Lööf (C) på Twitter.

Moderaterna kritiska

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson ställer sig kritisk till regeringens agerande. Hon tycker det är anmärkningsvärt att regeringen så tydligt säger nej till förslagen som ligger på bordet. 

– Vi vill att alla landets pensionärer ska få en förstärkning av sin ekonomi. Allra mest till de som har det tuffast. Detta genom skattesänkning och utdelning av den så kallade gasen till alla pensionärer. Vi säkrar att det lönar sig att ha arbetat och att fortsätta jobba. Ett helt arbetsliv ska löna sig, säger hon, enligt SVT.

Budgetomröstningen är planerad till klockan 16 i dag. 

Foto: Riksdagen resp Ninni Andersson regeringskansliet 

Text: Redaktionen