JUST NU: Regeringens svar på nya kraven

2022 06 15

Regeringen kommer inte att anpassa den nya extra ändringsbudgeten efter krav från den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

Kakabaveh har tidigare krävt nya satsningar mot hedersförtryck för att lägga sin röst på regeringen i budgetomröstningen.  

Hänvisar till uppgörelse

Finansminister Mikael Damberg (S) förlitar sig på att Amineh Kakabaveh kommer förhålla sig till den uppgörelse som finns mellan henne och regeringen.

– Som alla vet har vi gjort en uppgörelse med henne tidigare. Vi hedrar den och hoppas att hon gör det, säger han på en pressträff och tillägger:

– Det handlar ytterst om Kakabaveh vill ha ett pensionsförslag som gynnar de fattigaste kvinnorna i Sverige eller om det förslaget ska röstas ned. Jag har högt förtroende för att hon kommer se att ett alternativ ligger närmare henne politiskt och ideologiskt när hon väger förslagen mot varandra .

Nytt förslag på fredag

Finansministern bekräftar att Socialdemokraterna beslutat sig för att rösta för avslag på finansutskottet förslag på ändringsbudget.

Regeringen kommer alltså inte att rösta på sin egen budget i voteringen. Planen är istället att fälla oppositionens budget och presentera en extra ändringsbudget. 

– Om riksdagen fattar beslut om avslag, så är det mitt ansvar att presentera en ändringsbudget. Min ambition är att göra det på fredag, säger Mikael Damberg.

Då kommer regeringens ursprungliga budget att kompletteras med den nya pensionskompromissen som S tagit fram tillsammans med V, C och MP.

Om så blir fallet kan en ny omröstning ske på onsdag nästa vecka.

Kommer stödja extra ändringsbudget

Centerpartiet har meddelat att man kommer att stödja regeringens extra ändringsbudget.

– Efter många turer hoppas jag vi kan få ett avslut som stärker pensionärernas ekonomi, höjer svensk försvarsförmåga o ger avgörande miljardstöd till landets bönder. Här har C gjort skillnad och fått genomslag. Därför kommer vi stödja regeringens kommande extra ändringsbudget, skriver Annie Lööf (C) på Twitter.

Moderaterna kritiska

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson ställer sig kritisk till regeringens agerande. Hon tycker det är anmärkningsvärt att regeringen så tydligt säger nej till förslagen som ligger på bordet. 

– Vi vill att alla landets pensionärer ska få en förstärkning av sin ekonomi. Allra mest till de som har det tuffast. Detta genom skattesänkning och utdelning av den så kallade gasen till alla pensionärer. Vi säkrar att det lönar sig att ha arbetat och att fortsätta jobba. Ett helt arbetsliv ska löna sig, säger hon, enligt SVT.

Budgetomröstningen är planerad till klockan 16 i dag. 

Foto: Riksdagen resp Ninni Andersson regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen