Ryssland vädjar till omvärlden – ber om hjälp

2024 09 25

Två och ett halvt år efter invasionen av Ukraina söker nu Ryssland sympatier hos FN.

FN har i massiv skala motsatt sig det ryska ockupationskriget mot Ukraina.

I oktober 2022 fördömde 143 av medlemsländerna annekteringen av fyra ukrainska regioner. Enbart fem, inklusive Ryssland, gav grönt ljus.

Nu vänder sig den ryska utrikesministern Sergej Lavrov till just FN och pekar finger mot organisationen för att man inte stoppar Ukraina, rapporterar Reuters.

Han syftar på påstått övervåld från ukrainska styrkor i samband med motoffensiven mot Kursk-regionen i Ryssland förra månaden.

– Det är där de bombar hem varje dag, bombar sociala institutioner och fredliga medborgare som rör sig i sina bilar mot säkrare platser, säger han till rysk media enligt nyhetsbyrån.         

"Jag hör inga röster"           

Ryssland, som bedrivit omfattande dokumenterade krigsbrott under invasionen, hävdar vidare att ukrainska “terroristgrupper” använder västerländska vapen för att begå "urskillningslösa handlingar”.       

Och nu insinuerar Lavrov att det är dags för FN att markera.       

– Jag har inte hört några röster från FN-representanter som ansvarar för mänskliga rättigheter, naturligtvis inklusive, generalsekreteraren, säger Lavrov med hänvisning till FN-chefen Antonio Guterres.     

Det är inte första gången Ryssland vädjar till FN.

Landet gjorde likadant när man uteslöts ur rådet för mänskliga rättigheter och därefter gjorde ett desperat försök till comeback.

"Inte sett i Europa sedan 40-talet"

Sedan kriget inleddes med start av annekteringen av Krym 2014 har den ryska krigsmakten gjort sig skyldig till flera krigsbrott.

Enligt författaren och den prisbelönta historikern Anne Applebaum, har världen sannolikt inte förstått vidden av grymheterna.

– Det är krigsbrott som vi inte har sett i Europa sedan 1940-talet, sade hon till SVT förra året.

Sedan mars 2023 har Tribunalen i Haag, ICC, en arresteringsorder utfärdad mot Vladimir Putin med anledning av den olagliga tvångsförflyttningen och deportationen av barn från Ukraina som Ryssland misstänks för.

– Alla ukrainska barn som har kidnappats från sina hem eller från institutioner och förts till Ryssland har förlorat kontakten med sina föräldrar, säger Anne Applebaum.

Ryska krigsbrott

Av de krigsbrott som Ryssland misstänks för i Ukraina nämner människorättsorganisationen Amnesty bland annat följande:

- Avsiktliga attacker mot civila

- Påtvingade försvinnanden

- Utomrättsliga avrättningar

- Tortyr

- Olagligt frihetsberövande

- Tvångsförflyttning

- Övergrepp mot krigsfångar

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Stor ukrainsk attack mot ryskt flygfält

2025 07 05

Ukraina har gått till attack.

På lördagsförmiddagen kommer besked om att Ukraina har attackerat ett ryskt flygfält.

Det rör sig om en stor drönarattack.

Under natten har Ukraina attackerat flera ryska regioner – attacken mot flygfältet skedde i Voronezh Oblast, rapporterar Kyiv Independent.

Stor attack

Ukraina attackerade Borisoglebsk-flygfältet i ryska Voronezh Oblast natten till den 5 juli och skadade ett lager med glidbomber, flygplan och andra ryska militära tillgångar. 

På flygfältet finns flygplan av typerna Su-34, Su-35S och Su-30SM som enligt militären regelbundet används av Ryssland i luftangrepp mot Ukraina. 

Anfallet kan ha förstört ett tränings- och stridsflygplan, och ytterligare utvärderingar pågår.

Bredare drönarattack

Anfallet var en del av en bredare nattlig drönarkampanj över hela Ryssland, med explosioner och bränder rapporterade i minst sex regioner. 

Ukrainska tjänstemän säger att dessa drönaroperationer syftar till att undergräva Rysslands anfallsförmåga och föra kriget närmare de som möjliggör Kremls kampanj.

Läs mer: Bakslag för Putin – värsta krisen sedan 90-talet

Generalstaben kommenterar

Ukrainas generalstab kommenterar attacken mot flygfältet.

– Den 5 juli slog enheter ur specialförbanden inom Ukrainas väpnade styrkor, i samarbete med andra delar av försvarsmakten, till mot flygfältet Borysoglebsk i Voronezh oblast som ett led i ansträngningarna att minska fiendens förmåga att genomföra flyganfall, menas det.

– Flygfältet är hemmabas för fientliga flygplan av typen Su-34, Su-35S och Su-30SM. En depå med glidbomber, ett träningsflygplan och eventuellt andra flygplan träffades.

“Alla åtgärder”

Generalstaben fortsätter.

– Resultaten av attacken håller på att klargöras. Försvarsmakten fortsätter att vidta alla åtgärder för att underminera de ryska ockupanternas möjligheter att slå mot civil infrastruktur och tvinga Ryssland att upphöra med sin väpnade aggression mot Ukraina. Fortsättning följer! Ära till Ukraina!

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Trump tror på banbrytande avtal – redan nästa vecka

2025 07 05

Ett avtal om vapenvila i Mellanöstern kan vara nära förestående.

Kriget mellan Israel och Hamas har rasat i ett år och nio månader.

Flera försök att få till en vapenvila har gjorts.

Nu ger USA:s president Donald Trump besked om att han tror på ett banbrytande avtal – redan nästa vecka, rapporterar Reuters.

Tror på avtal

President Donald Trump säger att det är bra att Hamas uppges ha reagerat i ”en positiv anda” på ett nytt USA-medlat förslag om eldupphör i Gaza.

Han säger till reportrar ombord på Air Force One att det kan finnas en överenskommelse om vapenvila i Gaza så snart som nästa vecka.

– Vi måste få det överstökat. Vi måste göra något åt ​​Gaza, säger Trump enligt AFP.

Hamas besked

Hamas uppger att de “allvarligt är redo att omedelbart inleda en förhandlingsrunda”.

En högt uppsatt palestinsk tjänsteman med insyn i samtalen uppger att Hamas accepterade den allmänna ramen men att de har begärt flera ändringar, inklusive en amerikansk garanti för att fientligheterna inte kommer att återupptas om samtalen om att avsluta kriget misslyckas.

På tisdagen sade Trump att Israel har accepterat de ”nödvändiga villkoren” för ett 60 dagar långt eldupphör, under vilket parterna skulle arbeta för att få slut på kriget, rapporterar BBC.

Det är planen

Planen tros omfatta ett stegvist frisläppande av tio levande israeliska gisslan av Hamas och kropparna av 18 andra gisslan i utbyte mot palestinska fångar som hålls i israeliska fängelser. 

Femtio personer i gisslan hålls fortfarande fångna i Gaza, varav minst 20 tros vara vid liv.

I förslaget sägs också att tillräckliga mängder humanitärt bistånd omedelbart ska föras in i Gaza under medverkan av FN och Internationella rödakorskommittén.

Har försökt länge

Internationella aktörer har under en längre tid försökt få till vapenvila och fredsavtal mellan Israel och Hamas.

Det återstår att se om den amerikanska planen kan vara det som leder till eldupphör nästa vecka.

Foto: The White House

Text: Redaktionen