JUST NU: Rysslands vänskapsband skapar oro i USA

2022 05 26

USA kritiserar Kina för landets relation med ryska presidenten Vladimir Putin.

Vid ett evenemang på George Washington-universitetet tog USA:s utrikesminister Antony Blinken ordet.

Han delade under talet ut en stark känga till Kina och anklagade landet för att försvara den ryska diktatorn Vladimir Putin, rapporterar CNN.

“Ringer varningsklockor”

Enligt Blinken har Kina och dess president Xi Jinping ställt sig på Rysslands sida i kriget mot Ukraina och menar att det på grund av hållningen “bör ringa varningsklockor”.

– Även medan Ryssland tydligt mobiliserade för att invadera Ukraina förklarade president Xi och president Putin att vänskapen mellan deras länder var, och jag citerar, “utan gränser”, säger Blinken.

Vill undvika kallt krig

Även om utrikesministern oroas av Putins vänner i Kina och deras beteende var han nog med att poängtera att han inte på något sätt söker en konflikt med Kina. 

Blinken meddelade att hans uttalande inte syftade att inleda ett nytt kallt krig och inte heller att det ska tolkas som att stödja Taiwans självständighet, skriver The Guardian.

Bevakar Kinas beteende

USA kommer att hålla ögonen på Kina i framtiden och följa deras beteende i internationella relationer noga, var Blinkens budskap.

– Även när president Putins krig fortsätter kommer vi att förbli fokuserade på den allvarligaste långsiktiga utmaningen för den internationella ordningen – och det är Folkrepubliken Kina, säger han.

Ryssland vill stärka banden

Nyligen proklamerade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Ryssland måste stärka sina redan etablerade band till Kina, inte minst ekonomiskt. 

– Nu när västvärlden har intagit en ”diktatorisk inställning” kommer våra ekonomiska band med Kina att växa ännu snabbare, sa Lavrov på en pressträff i Moskva, rapporterar CNN med hänvisning till ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet.

Provocerade Biden

En rysk-kinesisk provokation ägde rum för två dagar sedan när stridsflygplan från Kina och Ryssland genomförde gemensamma flygningar nära Japan, i samband med att USA:s president Joe Biden besökte landet.

Varnade USA

Dessutom rapporterades det igår om en kinesisk militärövning i anslutning till Taiwan. En aktion direkt riktad mot USA.

– Detta är en högtidlig varning riktad mot den senaste tidens samverkan mellan USA och Taiwan, säger den kinesiska befälhavaren Shi Yi till stats-tv i Kina, enligt Reuters.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen