JUST NU: Rysslands vänskapsband skapar oro i USA

2022 05 26

USA kritiserar Kina för landets relation med ryska presidenten Vladimir Putin.

Vid ett evenemang på George Washington-universitetet tog USA:s utrikesminister Antony Blinken ordet.

Han delade under talet ut en stark känga till Kina och anklagade landet för att försvara den ryska diktatorn Vladimir Putin, rapporterar CNN.

“Ringer varningsklockor”

Enligt Blinken har Kina och dess president Xi Jinping ställt sig på Rysslands sida i kriget mot Ukraina och menar att det på grund av hållningen “bör ringa varningsklockor”.

– Även medan Ryssland tydligt mobiliserade för att invadera Ukraina förklarade president Xi och president Putin att vänskapen mellan deras länder var, och jag citerar, “utan gränser”, säger Blinken.

Vill undvika kallt krig

Även om utrikesministern oroas av Putins vänner i Kina och deras beteende var han nog med att poängtera att han inte på något sätt söker en konflikt med Kina. 

Blinken meddelade att hans uttalande inte syftade att inleda ett nytt kallt krig och inte heller att det ska tolkas som att stödja Taiwans självständighet, skriver The Guardian.

Bevakar Kinas beteende

USA kommer att hålla ögonen på Kina i framtiden och följa deras beteende i internationella relationer noga, var Blinkens budskap.

– Även när president Putins krig fortsätter kommer vi att förbli fokuserade på den allvarligaste långsiktiga utmaningen för den internationella ordningen – och det är Folkrepubliken Kina, säger han.

Ryssland vill stärka banden

Nyligen proklamerade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Ryssland måste stärka sina redan etablerade band till Kina, inte minst ekonomiskt. 

– Nu när västvärlden har intagit en ”diktatorisk inställning” kommer våra ekonomiska band med Kina att växa ännu snabbare, sa Lavrov på en pressträff i Moskva, rapporterar CNN med hänvisning till ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet.

Provocerade Biden

En rysk-kinesisk provokation ägde rum för två dagar sedan när stridsflygplan från Kina och Ryssland genomförde gemensamma flygningar nära Japan, i samband med att USA:s president Joe Biden besökte landet.

Varnade USA

Dessutom rapporterades det igår om en kinesisk militärövning i anslutning till Taiwan. En aktion direkt riktad mot USA.

– Detta är en högtidlig varning riktad mot den senaste tidens samverkan mellan USA och Taiwan, säger den kinesiska befälhavaren Shi Yi till stats-tv i Kina, enligt Reuters.

Foto: Nato

Text: Redaktionen