JUST NU: Kina varnar USA

2022 05 25

Kina har genomfört en militärövning runt om Taiwan.

Militärövningen ska ses som en ”allvarlig varning” till USA, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till statliga medier i Kina.

– Detta är en högtidlig varning riktad mot den senaste tidens samverkan mellan USA och Taiwan, säger den kinesiska befälhavaren Shi Yi till stats-tv i Kina, enligt nyhetsbyrån.

På måndagen skapade USA:s president Joe Biden stor irritation i Peking, när han uttalade sig om ett potentiellt amerikanskt svar på en kinesisk invasion av Taiwan.

Kommer att svara

President Biden klargjorde att USA kommer att hjälpa Taiwan militärt om Kina angriper ön.

På en pressträff fick Biden frågan.

Han svarade snabbt:

– Ja, det är det åtagandet vi har gjort.

Kina och Taiwan

Enligt regimen i Peking är Taiwan en del av Folkrepubliken Kina.

– För Peking är Taiwan ett icke-förhandlingsbart kärnintresse, och Xi Jinping skulle säkert vilja vara den som åstadkom ett återinlemmande av ön. Mer än 70 år har gått sedan Folkrepubliken Kinas tillkomst och Kommunistpartiet har fyllt 100 år utan att Taiwan, som av Peking betraktas som en provins, kunnat återbördas, fastslår Börje Lundgren, Sveriges tidigare ambassadör i Kina, till UI.

Vill ha självständighet

Samtidigt har taiwanesernas syn på Fastlandskina försämras genom åren. Till skillnad från Kina har Taiwan utvecklats i en demokratiskt riktning.

– Synen i Taiwan på Fastlandskina undersöks regelbundet av regeringen i Taipei och enligt dess senaste mätningar (november 2020) tyckte 86 procent av taiwaneserna att de hade rätt att välja självbestämmande. 80 procent ansåg samtidigt att det var båda sidors ansvar att vidmakthålla ”fred över sundet”, konstaterar Börje Lundgren.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen