UTRIKES: Ryssland intensifierar kärnvapenhot

2022 09 27

Det ryska hotet om att använda kärnvapen i Ukraina blir starkare efter nya hätska utspel från Moskva.

– Jag måste påminna er igen – för de döva öron som bara hör sig själva. Ryssland har rätt att använda kärnvapen om det behövs.

Så säger Rysslands före detta president och numera vice ordförande i landets säkerhetsråd Dmitrij Medvedev under tisdagsförmiddagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Pratar om existenshot

Uttalandet kommer i samband med Ryssland förbereder sig att annektera stora områden i Ukraina efter så kallade “folkomröstningar” i fyra regioner, samt veckan efter att landets diktator gett order om att mobilisera ytterligare 300 000 reservister.

– Låt oss föreställa oss att Ryssland tvingas använda det mest skrämmande vapnet mot den ukrainska regimen som hade begått en storskalig aggressionshandling som är farlig för själva existensen av vår stat, framhåller Medvedev i ett inlägg på Telegram.

"Ingen bluff"

Enligt expresidenten kan har Ryssland tillåtelse att använda kärnvapen om man upplever ett existentiellt hot, även om landet enbart attackeras med konventionella vapen.

Han tillägger att det “absolut inte är en bluff”.

Moskva: "Nato blandar sig inte i"

Medvedev säger också att han är övertygad om att Nato kommer att stå och se på om Moskva aktiverar sina mest kraftfulla massförstörelsevapen.

– Jag tror inte att Nato direkt skulle blanda sig i konflikten ens i detta scenario. Demagogerna över havet och i Europa kommer inte att dö i en kärnvapenapokalyps, säger han enligt Reuters.

Förbereder sig

Enligt uppgifter till Financial Times har flera västerländska huvudstäder tagit fram beredskapsplaner för ett scenario där Putin använder kärnvapen mot Ukraina.

– Det är en fråga vi bör ta på allvar, sa USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till CBS på söndagen.

USA och dess allierade har även upprepade gånger varnat Kreml för att användning av kärnvapen kommer få omfattande konsekvenser, enligt fem västerländska tjänstemän som Financial Times pratat med.

Tjänstemännen bedömer att Putins hot sannolikt inte kommer att förverkligas.  Samtidigt har beredskapen höjts. Väst är beredda om Putins hot blir verklighet. 

– Om han trodde att hotet skulle skrämma Ukraina till att ge upp eller avstå 20 procent av dess territorium, eller skrämma resten av oss från att hjälpa Ukraina, så har det motsatta hänt, säger en källa till tidningen. 

LÄS MER: Källor: Så svarar väst om Putin använder kärnvapen

LÄS MER: Uppgifter: Förväntas ge nytt besked om Ukraina på fredag

LÄS MER: Natos löfte till Ukraina efter Rysslands eskalering

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen