UPPGIFTER: Förväntas ge nytt besked om Ukraina på fredag

2022 09 27

Rysslands president Vladimir Putin kommer sannolikt ropa ut en ny delseger i kriget mot Ukraina senare i veckan.

Det handlar om att diktatorn troligtvis kommer att förklara att de ryskockuperade regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizhzhia formellt ansluter sig till Ryssland.

Uppgifterna kommer från Storbritanniens försvarsministerium.

– President Putin är schemalagd att adressera det ryska parlamentet fredagen den 30 september, framhåller ministeriet i en uppdatering på Twitter.

Pågår "folkomröstning"

Regionerna i fråga är samma som det de senaste dagarna pågått en illegitim “folkomröstning” huruvida områdena ska tillhöra Ryssland eller inte.

Omröstningarna förväntas att stänga under tisdagen.

Enligt det brittiska försvarsministeriet hoppas Kreml att utropandet ska bidra till att stärka opinionen för Putins invasion av grannlandet.

– Rysslands ledare hoppas nästan säkert att varje tillkänangivande om anslutning kommer att ses som en upprättelse för den “särskilda militära operationen” och kommer att befästa det patriotiska stöder för konflikten, uttrycker myndigheten på Twitter.

Ökat motstånd bland folket

Någonting som dock kan vara för sent, eftersom att missnöjet med invasionen pyr efter att Putin beordrat in 300 000 reservister till kriget.

– Denna strävan kommer sannolikt att undermineras av den ökande inhemska medvetenheten om Rysslands senaste bakslag på slagfältet och betydande oro över den partiella mobilisering som tillkännagavs förra veckan.

Beväpnade soldater samlar röster

Från internationella medier kommer flera rapporter om hur den så kallade folkomröstningen har gått till. 

Bland annat uppger BBC att beväpnade soldater gått dörr till dörr för att samla in människors röster.

– Du måste svara muntligt och soldaten markerar svaret på bladet och behåller det, säger en kvinna i staden Enerhodar till kanalen.

Minderåriga i röstlängden

Ukrainska tjänstemän uppger liknande information och säger till CNN att människor tvingas till att rösta.

Enligt en rapport från landets statliga säkerhetstjänst har “Folkrepubliken Donetsk” även inkluderat minderåriga i röstlängden.

– Inkräktarna hoppas kunna utöka “valbasen” för att stödja anslutningen av den östra delarna av Ukraina till Ryska federationen och involvera lokala invånare i åldrarna 13 till 17 i pseudoröstning, framhåller rapporten enligt The Guardian.

Nato: “Måste vara beredda”

Bland västvärldens ledare anses “folkomröstningarna” snarare vara en eskalering från Kremls sida för att kunna annektera regionerna.

– Det är precis vad vi behöver vara beredda på – att Ryssland kommer att använda dessa skenröster för att ytterligare eskalera kriget i Ukraina, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till CNN.

– Men dessa röster har ingen legitimitet och de ändrar naturligtvis ingenting. Detta fortsätter att vara ett anfallskrig från Ryssland mot Ukraina.

Foto: President of Russia Office


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 21

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen