UPPGIFTER: Förväntas ge nytt besked om Ukraina på fredag

2022 09 27

Rysslands president Vladimir Putin kommer sannolikt ropa ut en ny delseger i kriget mot Ukraina senare i veckan.

Det handlar om att diktatorn troligtvis kommer att förklara att de ryskockuperade regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizhzhia formellt ansluter sig till Ryssland.

Uppgifterna kommer från Storbritanniens försvarsministerium.

– President Putin är schemalagd att adressera det ryska parlamentet fredagen den 30 september, framhåller ministeriet i en uppdatering på Twitter.

Pågår "folkomröstning"

Regionerna i fråga är samma som det de senaste dagarna pågått en illegitim “folkomröstning” huruvida områdena ska tillhöra Ryssland eller inte.

Omröstningarna förväntas att stänga under tisdagen.

Enligt det brittiska försvarsministeriet hoppas Kreml att utropandet ska bidra till att stärka opinionen för Putins invasion av grannlandet.

– Rysslands ledare hoppas nästan säkert att varje tillkänangivande om anslutning kommer att ses som en upprättelse för den “särskilda militära operationen” och kommer att befästa det patriotiska stöder för konflikten, uttrycker myndigheten på Twitter.

Ökat motstånd bland folket

Någonting som dock kan vara för sent, eftersom att missnöjet med invasionen pyr efter att Putin beordrat in 300 000 reservister till kriget.

– Denna strävan kommer sannolikt att undermineras av den ökande inhemska medvetenheten om Rysslands senaste bakslag på slagfältet och betydande oro över den partiella mobilisering som tillkännagavs förra veckan.

Beväpnade soldater samlar röster

Från internationella medier kommer flera rapporter om hur den så kallade folkomröstningen har gått till. 

Bland annat uppger BBC att beväpnade soldater gått dörr till dörr för att samla in människors röster.

– Du måste svara muntligt och soldaten markerar svaret på bladet och behåller det, säger en kvinna i staden Enerhodar till kanalen.

Minderåriga i röstlängden

Ukrainska tjänstemän uppger liknande information och säger till CNN att människor tvingas till att rösta.

Enligt en rapport från landets statliga säkerhetstjänst har “Folkrepubliken Donetsk” även inkluderat minderåriga i röstlängden.

– Inkräktarna hoppas kunna utöka “valbasen” för att stödja anslutningen av den östra delarna av Ukraina till Ryska federationen och involvera lokala invånare i åldrarna 13 till 17 i pseudoröstning, framhåller rapporten enligt The Guardian.

Nato: “Måste vara beredda”

Bland västvärldens ledare anses “folkomröstningarna” snarare vara en eskalering från Kremls sida för att kunna annektera regionerna.

– Det är precis vad vi behöver vara beredda på – att Ryssland kommer att använda dessa skenröster för att ytterligare eskalera kriget i Ukraina, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till CNN.

– Men dessa röster har ingen legitimitet och de ändrar naturligtvis ingenting. Detta fortsätter att vara ett anfallskrig från Ryssland mot Ukraina.

Foto: President of Russia Office