JUST NU: Natos löfte till Ukraina efter Rysslands eskalering

2022 09 23

Ryssland och dess diktator Vladimir Putin har på flera sätt tagit kriget i Ukraina in i ett nytt skede.

Det skedde inte minst när Putin beordrade “partiell mobilisering”, vilket innebär att landet kallar in 300 000 nya män för att strida i det olagliga anfallskriget mot Ukraina.

Enligt uppgifter till ryska oberoende medier finns det en öppning i lagen som möjliggör att minst en miljon människor kan mobiliseras, någonting som dock förnekats från Kreml.

Beväpnade soldater samlar röster

Ytterligare en eskalering är de skenomröstningar som organiseras i fyra regioner i Ukraina, där invånarna ska rösta om de ska bli en del av Ryssland.

På flera platser går beväpnade soldater dörr till dörr för att samla in människors röster, uppger BBC.

– Du måste svara muntligt och soldaten markerar svaret på bladet och behåller det, säger en kvinna i staden Enerhodar till kanalen.

Minderåriga i röstlängden

Ukrainska tjänstemän uppger liknande information och säger till CNN att människor tvingas till att rösta.

Enligt en rapport från landets statliga säkerhetstjänst har “Folkrepubliken Donetsk” även inkluderat minderåriga i röstlängden.

– Inkräktarna hoppas kunna utöka “valbasen” för att stödja anslutningen av den östra delarna av Ukraina till Ryska federationen och involvera lokala invånare i åldrarna 13 till 17 i pseudoröstning, framhåller rapporten enligt The Guardian.

Nato: “Måste vara beredda”

Bland västvärldens ledare anses “folkomröstningarna” snarare vara en eskalering från Kremls sida för att kunna annektera regionerna.

– Det är precis vad vi behöver vara beredda på – att Ryssland kommer att använda dessa skenröster för att ytterligare eskalera kriget i Ukraina, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till CNN.

– Men dessa röster har ingen legitimitet och de ändrar naturligtvis ingenting. Detta fortsätter att vara ett anfallskrig från Ryssland mot Ukraina.

Generalsekreterarens löfte

Jens Stoltenberg lovade dock att stödet till Ukraina ska intensifieras som ett svar på den ryska skenomröstningen.

– Vårt svar, Natos svar, är att öka stödet, säger han.

– Det bästa sättet att avsluta detta krig är att stärka ukrainarna på slagfältet ytterligare, så att de i något skede kan sätta sig ned och nå en lösning som är acceptabel för Ukraina och som bevarar Ukraina som en suverän, oberoende nation i Europa.

Vapen, ammunition och utbildning

Nato har inte militärt intervenerat i krigets Ukraina.

Däremot har alliansens medlemmar bidragit med vapen, ammunition och annan militär utrustning och träning till de ukrainska väpnade styrkorna ända sedan Putin beordrade sina soldater över gränsen för sju månader sedan.

Foto: Nato

Text: Redaktionen