UPPGIFTER: Hemlig paragraf kan orsaka fruktansvärda konsekvenser

2022 09 22

Vladimir Putins order om att kalla in 300 000 reservister kan bli mer än tre gånger så omfattande.

Detta enligt en hemligstämplad paragraf som ger utrymme för en markant större mobilisering.

Det uppger källor till den oberoende ryska tidningen Novaya Gazeta.

En miljon soldater

Paragrafen i fråga skulle i så fall innebära att det är betydligt fler än de 300 000 man som kan kallas in till kriget i Ukraina.

– Det hemliga sjunde stycket i förordningen om mobilisering tillåter försvarsministeriet att kalla upp en miljon människor, uppger en källa i presidentens administration till den ryska tidningen.

Täckte över stycket

Det sjunde stycke i beslutet som källan hänvisar till har enligt ryska myndigheter helt enkelt täckts över i officiell publikation, uppger Novaya Gazeta, som hävdar att man talat med uppgiftslämnare från flera departement i landet.

Rysslandsexperten och biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, Martin Kragh, har kommenterat uppgifterna på Twitter.

– Enligt läckan kan Rysslands försvarsministerium mobilisera upp till en miljon män. Detta stod i den hemligstämplade sjunde delen av Putins dekret. Ingen borde använde termen “partiell” mobilisering”, en term utan synbar betydelse, framhäver han.

Försvarsministern kan tolka som han vill

Enligt människorättsorganisationen Agoras chef Pavel Chikov har mobiliseringsbeslutet formulerats så brett som möjligt och lämnat utrymme för godtycklig tolkning och bedömning till försvarsminister Sergej Sjogu, skriver The Moscow Times.

Tidningen har även talat med Gleb Bugush, forskare vid Center of Excellence for International Courts, som menar att mobliseringsdekretet “öppnar för obegränsade möjligheter att ytterligare begränsa medborgarnas rättigheter”.

Kreml förnekar

Beslutet om “partiell” mobilisering spekulerats nu följas upp av att stänga gränser för människor i militär ålder.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov har idag förnekat att regeringen planerar att mobilisera en miljon människor och kallar uppgifterna för “lögner”, skriver Moskvatidningen.

"Mobiliseringen börjar idag"

Det var i ett tal till nationen som Putin beordrade vad han kallade för “partiell mobilisering”.

– Mobiliseringen börjar i dag. Jag vill betona att ryska medborgare som kallas in som en del av mobiliseringen kommer att ges alla förmåner som ingår för dem som tjänstgör under kontrakt, sa Putin och tillade:

– Vi kommer att ta steg mot att skydda vår självständighet, och för att stötta viljan och önskan från våra medborgare att bestämma över sig själva.

LÄS MER: PUTIN: Kallar in 300 000 soldater och hotar med kärnvapen

LÄS MER: Flyr landet efter diktatorns order

LÄS MER: Full panik i Ryssland – planerar att bryta armen

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen