UPPGIFTER: Hemlig paragraf kan orsaka fruktansvärda konsekvenser

2022 09 22

Vladimir Putins order om att kalla in 300 000 reservister kan bli mer än tre gånger så omfattande.

Detta enligt en hemligstämplad paragraf som ger utrymme för en markant större mobilisering.

Det uppger källor till den oberoende ryska tidningen Novaya Gazeta.

En miljon soldater

Paragrafen i fråga skulle i så fall innebära att det är betydligt fler än de 300 000 man som kan kallas in till kriget i Ukraina.

– Det hemliga sjunde stycket i förordningen om mobilisering tillåter försvarsministeriet att kalla upp en miljon människor, uppger en källa i presidentens administration till den ryska tidningen.

Täckte över stycket

Det sjunde stycke i beslutet som källan hänvisar till har enligt ryska myndigheter helt enkelt täckts över i officiell publikation, uppger Novaya Gazeta, som hävdar att man talat med uppgiftslämnare från flera departement i landet.

Rysslandsexperten och biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, Martin Kragh, har kommenterat uppgifterna på Twitter.

– Enligt läckan kan Rysslands försvarsministerium mobilisera upp till en miljon män. Detta stod i den hemligstämplade sjunde delen av Putins dekret. Ingen borde använde termen “partiell” mobilisering”, en term utan synbar betydelse, framhäver han.

Försvarsministern kan tolka som han vill

Enligt människorättsorganisationen Agoras chef Pavel Chikov har mobiliseringsbeslutet formulerats så brett som möjligt och lämnat utrymme för godtycklig tolkning och bedömning till försvarsminister Sergej Sjogu, skriver The Moscow Times.

Tidningen har även talat med Gleb Bugush, forskare vid Center of Excellence for International Courts, som menar att mobliseringsdekretet “öppnar för obegränsade möjligheter att ytterligare begränsa medborgarnas rättigheter”.

Kreml förnekar

Beslutet om “partiell” mobilisering spekulerats nu följas upp av att stänga gränser för människor i militär ålder.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov har idag förnekat att regeringen planerar att mobilisera en miljon människor och kallar uppgifterna för “lögner”, skriver Moskvatidningen.

"Mobiliseringen börjar idag"

Det var i ett tal till nationen som Putin beordrade vad han kallade för “partiell mobilisering”.

– Mobiliseringen börjar i dag. Jag vill betona att ryska medborgare som kallas in som en del av mobiliseringen kommer att ges alla förmåner som ingår för dem som tjänstgör under kontrakt, sa Putin och tillade:

– Vi kommer att ta steg mot att skydda vår självständighet, och för att stötta viljan och önskan från våra medborgare att bestämma över sig själva.

LÄS MER: PUTIN: Kallar in 300 000 soldater och hotar med kärnvapen

LÄS MER: Flyr landet efter diktatorns order

LÄS MER: Full panik i Ryssland – planerar att bryta armen

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen