RYSSLAND: Putins regim pekar ut Sverige

2022 12 21

Vladimir Putins hänsynslösa regim vänder blickarna mot Skandinavien.

Ryssland lägger om sin militära strategi och placerar nu ut trupper i den nordvästra delen av landet, rapporterar statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti. 

Enligt den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu är det “nödvändigt att vidta vedergällningsåtgärder” – och det är Sverige som pekas ut som anledningen.

– Med tanke på Natos önskan att bygga upp militär potential nära de ryska gränserna, samt att utöka den nordatlantiska alliansen på Finlands och Sveriges bekostnad, krävs vedergällningsåtgärder för att skapa en lämplig truppenhet i nordvästra Ryssland, säger Putins försvarsminister.

Utspel efter utspel

Under hela dagen har den ryska regimen i flera olika uttalanden piskat upp den redan aggressiva stämningen kopplat till landets olagliga invasion av Ukraina.

Bland annat har Putin själv hållit ett tal till nationen där han lovat att Ryssland ska fullfölja sina mål i Ukraina och att landets nya missil, den som av Nato kallas “Satan 2”, snart kommer att vara i bruk.

– Regeringen kommer att förse armén med allt den behöver. Det finns inga ekonomiska begränsningar, säger Putin enligt Sky News.

"Ukraina var våra bröder"

Talet var en kavalkad av häpnadsväckande utspel och avslutades med en direkt provocerande kommentar efter att invasionen, med mängder av rapporter av hemska krigsbrott, snart närmar sig årsdagen.

– Vi har försökt bygga en broderlig relation till Ukraina. Men det fungerar inte. Ingen såg Ukraina som ett hot, vi såg dem som bröder med en gemensam historia, påstår Putin och tillägger:

– Det var aldrig effektivt, och aldrig framgångsrikt.  Det som händer nu är tragiskt, men det är inte på grund av oss.

"Ingen chans för fredssamtal"

Tidigt i morse stod det klart att Volodymyr Zelensky för första gången kommer att lämna Ukraina sedan kriget bröt ut då presidenten ska besöka Joe Biden i Vita huset.

Även det fick Moskva att trappa upp retoriken ordentligt.

– Vi ser ingen chans att fredssamtal kan återupptas, säger Dmitrij Peskov, Putins talesperson, enligt Reuters och menar att “inget gott kan komma av resan”.

LÄS MER: Moskva rasar – Putin ska adressera försvaret

LÄS MER: Volodymyr Zelensky ska lämna Ukraina idag

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen