Moskva rasar – Putin ska adressera försvaret

2022 12 21

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reser till USA i dag.

– På väg till USA för att stärka motståndskraften och försvarsförmågan hos Ukraina. I synnerhet kommer jag och president Joe Biden att diskutera samarbetet mellan USA och Ukraina. Jag kommer också hålla ett tal till kongressen och delta på ett antal bilaterala möten, skriver Zelenskyj på Twitter.

Vita huset har bekräftat att mötet mellan president Biden och den ukrainske ledaren är planerat till klockan 20, svensk tid.

Moskva ser rött

Beskedet om Zelenskyjs USA-resa får Moskva att se rött.

Den ryska diktatorn Vladimir Putins talesperson, Dmitrij Peskov, anser ”att inget gott kan komma av resan”, rapporterar Reuters.

Peskov tillägger att resan även innebär slutet för alla möjligheter till fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina.

– Vi ser ingen chans att de kan återupptas, säger han till ryska reportrar enligt nyhetsbyrån.  

Putin kommer hålla ”viktigt tal”

Vidare meddelar Dmitrij Peskov att Vladimir Putin inom kort kommer att hålla ”ett viktigt tal” till det ryska försvarsdepartementet.

Vad talet kommer att handla om berättar inte Kremls talesperson.

Putins senaste anföranden har innehållit diverse kärnvapenhot och fortsatta anklagelser mot väst.

– De eldar på konflikten i Ukraina, eskalerar provokationer runt Taiwan och destabiliserar världens mat- och energimarknader, sa diktatorn i ett tal i slutet av oktober.

Reser i dag

Zelenskyjs resa till USA blir första gången som presidenten lämnar Ukraina sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig den 24 februari.

Att Volodymyr Zelenskyjs första resa går till USA har sina anledningar.

USA har i särklass varit Ukrainas största bidragsgivare under kriget. Landet har stöttat Ukraina med 20 miljarder dollar uppmätt i militärt stöd och ytterligare 45 miljarder dollar i humanitärt stöd.

Under dagens möte förväntas Joe Biden dessutom tillkännage ett nytt amerikanskt stödpaket till Ukraina där den åtråvärda luftvärnsroboten Patriot kommer att ingå, rapporterar CNN.

–Biden kommer att tillkännage ytterligare 1,8 miljarder dollar i militärt stöd, säger en amerikansk tjänsteman till nyhetskanalen.

 

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen