JUST NU: Riksdagen kan blixtinkallas för att sänka bränslepriserna

2022 06 17

Regeringen överväger att kalla in politikerna mitt i sommaren.

Bensin- och dieselpriserna skenar och politikerna får inte en lugn stund på grund av trycket från väljarna i bränslefrågan.

Inte ens under semestern, då regeringen nu vill kalla in riksdagen i sommar med syfte att sänka bränsleskatten. Det rapporterar Aftonbladet. 

“Hoppas på snabbt besked” 

Bakgrunden är oppositionens förslag om att tillfälligt sänka energiskatten på bränsle ned till noll – det vill säga under EU:s lägstanivå. 

Sverige har ansökt till EU om att få göra en sådan sänkning, som skulle ge ett billigare pris vid pump, och inväntar nu besked från EU-kommissionen.

– Vi hoppas på ett snabbt besked och då är vi beredda att agera, säger finansminister Mikael Damberg (S) till Aftonbladet.

Otålig minister 

Finansministern är otålig på grund av att EU-kommissionens beslut drar ut på tiden. Enligt Damberg skulle sänkningen resultera i att priset på diesel sjunker med 1,30 kronor – och bensin ännu mer.

– Riksdagen kommer med stor sannolikhet att rösta nej på regeringens förslag om en drivmedelskompensation till alla som har en bil. På ett eller annat sätt måste vi se till att de svenska hushållen får en kompensation för de höga priserna vid pump, säger Mikael Damberg. 

Tillfällig sänkning 

Sänkningen skulle i så fall vara tillfällig och bestå under tre månader från och med augusti, uppger Aftonbladet.

Regeringen har fått hård kritik från Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet, som vill se en sänkning av energiskatten till noll, för att inte driva frågan tillräckligt hårt inom EU.  

Lovade kompensation 

Riksdagen stänger i slutet av juni, men det finns möjlighet att kalla in ledamöterna från semestern vid behov.

Regeringen hade tidigare lovat att kompensera bilägare med 1 000 – 1 500 kronor på grund av de höga bränslekostnaderna. 

Men förslaget saknade stöd i riksdagen.

Hårt ordkrig 

Efter beskedet utbröt ett hårt ordkrig mellan politikerna i den känsliga bränslefrågan.

– Det är riktigt dålig ekonomisk politik och oseriöst att just vid valet betala ut en tusenlapp. Dessutom är det ett hån mot alla som varje dag är beroende av sin bil, för det räcker till knappt en tank, sade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson enligt Sveriges Radio.

“Valfläsk”

Sverigedemokraterna anklagade samtidigt regeringen för att locka sista minuten-röster inför valet.

– Socialdemokraternas tusenlapp räcker inte till EN tank men ni vill fortfarande ha kvar reduktionsplikten som gör minst 4 kronor på priset vid pump? Valflä(S)k, framhävde partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt på Twitter.

Foto: Regeringskansliet resp S. Yamkasikorn

Text: Redaktionen