SVERIGE: Politiker i öppet bråk om bensinen

2022 06 08

Efter att riksdagen idag stoppat regeringens löfte fortsätter partierna bråka om bränslekostnaderna.

Finansminister Mikael Damberg (S) hade lovat svenska bilägare 1 000 kronor i plånboken som plåster på såren för de drivmedelspriser som skenat under vintern och våren 2022. Om man bodde på landet skulle man få 1 500 kronor i kompensation.

Höjt tonläge

Men löftet tog tvärstopp i riksdagen idag när sex riksdagspartier sade blankt nej till regeringens åtgärd. 

Tonläget höjdes därefter mellan Socialdemokraterna och flera andra partier, och det känsliga bensinbråket har fortsatt under kvällen.

“Ett svek”

Finansministern gick till hårt angrepp mot framför allt SD och anklagade partiet för att svika de svenska pendlarna.

– Det är oerhört att oppositionen, med Sverigedemokraterna i spetsen, stoppar stödet till alla bilägare. Det är ett svek mot alla dem som sitter med de här höga bränslekostnaderna just nu, till följd av kriget i Ukraina, säger Mikael Damberg till Ekot.

Anklagelsen: “Valfläsk”

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt reagerade blixtsnabbt efter finansministerns uttalande och skickade tillbaka en känga mot regeringen.

Enligt Sjöstedt förser Socialdemokraterna väljarna med en “valmuta”.

– Socialdemokraternas tusenlapp räcker inte till EN tank men ni vill fortfarande ha kvar reduktionsplikten som gör minst 4 kronor på priset vid pump? Valflä(S)k, framhäver han på Twitter.

“Ett hån”

Även Moderaternas motsvarighet Elisabeth Svantesson har svingat rejält mot Mikael Damberg efter beskedet om att riksdagen stoppar regeringens förslag på kompensation för de höga priserna.

– Det är ett hån mot alla som varje dag är beroende av sin bil, för det räcker knappt till en tank, säger hon till SR Ekot och kallar regeringens kompensationsförsök för “dålig ekonomisk politik”, säger hon enligt SR.

Finansministern: “SD luras”

Mikael Damberg själv har i en intervju med TT även anklagat SD för att “luras” och att partiet väljer att backa när det väl är dags att leverera. Nu meddelar finansministern att sista ordet inte är sagt och att han kommer att ta frågan vidare till valet.

– Om riksdagspartierna röstar emot det här så får vi väl berätta om det här i valrörelsen, säger Mikael Damberg till nyhetsbyrån enligt Aftonbladet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Mclean resp Sveriges riksdag

Text: Redaktionen