JUST NU: Region skärper munskyddskrav – även för besökare

2022 07 11

Västmanland återinför särskilda munskyddskrav för att få bukt med stigande smittspridning av covid-19.

Trots sommarvärmen ökar spridningen av covid-19. 

Ökade 41 procent

För lite mer än en vecka sedan rapporterades om ett stegring av bekräftade fall med hela 41 procent

Flera regioner, exempelvis Blekinge, har under sommaren även beslutat att sjukvårdspersonal ska använda munskydd när de är i närheten av sina patienter.

Skärper munskyddskraven

Nu tar Region Västmanland ytterligare kliv när det gäller krav  på munskydd, rapporterar Aftonbladet.

Även de som enbart befinner sig på besök inom sjukhusvården måste nu bära ansiktsmask enligt när regionen nu återinför nya regler.

Det innebär att exempelvis anhöriga som besöker en patient omfattas av kraven, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

Gälleer från idag

De nygamla reglerna gäller från och med idag, måndag, och det är regionens smittskyddsläkare som har fattat beslutet. 

– Skärpta munskyddsregler är också viktiga för att hålla vår personal så frisk som möjligt och undvika onödig sjukfrånvaro i semestertider, säger Ingrid Selmeryd, tillförordnad smittskyddsläkare, i ett uttalande.

Lindrigare sjukdom – ändå motiverat

Som det även tidigare rapporterats om är det varianten BA.5 som ligger bakom den stora ökningen.

Virusvarianten innebär inte allvarligare sjukdom, men Region Västmanland argumenterar att det likväl är motiverat att återinföra krav på munskydd även för besökare i sjukvården.

– Även om det finns mycket som tyder på att man inte blir lika sjuk som vid de tidigare covidvågorna är det viktigt att återigen skärpa munskyddsreglerna, inte minst eftersom många gamla och svaga finns i vården. Vi uppmanar också den kommunala hälso- och sjukvården i länet att göra detsamma, säger Ingrid Selmeryd.

Munskydd på hela arbetsdagen

Vårdpersonalen ska dessutom ha på sig munskydd under hela arbetspassen – undantagen är vid lunch och fikaraster där man istället ska hålla avstånd till sina kollegor.

Även patienter och eventuella medföljande ska bära mask under vistelsen inom regional sjukvård i Västmanland, uppger regionen i sitt pressmeddelande.

Foto: S. Bartyzel

Text: Redaktionen