COVID-19: Antalet fall skenar – 40 procents ökning på en vecka

2022 06 23

Folkhälsomyndigheten oroas inför ytterligare ökning över midsommarhelgen.

Förra veckan konstaterades 2 165 inrapporterade fall av covid-19 i Sverige. 

Det innebär en ökning med nästan 40 procent jämfört med veckan innan, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det är en ganska stor ökning, den största vi har sett i närtid, säger Britta Björkholm avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Ökning även bland testade

Totalt testade sig 16 200 personer för covid-19 förra veckan. Av dessa var 13 procent smittade av viruset, vilket också var en ökning. 

Enligt Folkhälsomyndigheten är det sannolikt BA.5, en undervariant till omokron, som driver på smittspridningen.

Duckar vaccin och antikroppar

Varianten tycks ducka både för vaccin och tidigare infektioner vilket gör att de flesta kan riskera att bli smittade. Däremot tycks den inte orsaka allvarlig sjukdom.

Vi har fortfarande lite data, men ingenting pekar på att vaccinet inte skyddar mot svår sjukdom och död. Än så länge har vi inte sett någon ökning i antalet allvarliga fall, även om det finns risk att det blir en viss sådan ökning framöver, säger Britta Björkholm till DN.

Oro inför midsommar

Myndigheten känner nu osäkerhet inför midsommarhelgen. 

Att det är varmt och att folk vistas utomhus brukar dämpa smittorisken, men samtidigt vill Britta Björkholm varna för att träffa människor om man känner sig sjuk.

Blekinge särskilt drabbat

I Blekinge, där regionen noterat en märkbar ökning av antalet fall från sex procent vecka 21 till 44 procent en månad senare, talar man i liknande termer.

– Tänk dig för inför midsommar, särskilt om du ska fira med äldre och sköra personer, säger Bengt Wittesjö enligt SVT.

Ska börja använda munskydd

Utöver att uppmana människor att vaccinera sig och stanna hemma vid symtom ska även hälso- och sjukvården börja använda munskydd när de är i närheten av patienter.

– Det du som enskild individ kan göra för att minska smittspridningen är att stanna hemma vid förkylningssymtom och att vaccinera dig enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation, säger Bengt Wittesjö.

Foto: Fusion Medical Animation

Text: Redaktionen