COVID-19: Antalet fall skenar – 40 procents ökning på en vecka

2022 06 23

Folkhälsomyndigheten oroas inför ytterligare ökning över midsommarhelgen.

Förra veckan konstaterades 2 165 inrapporterade fall av covid-19 i Sverige. 

Det innebär en ökning med nästan 40 procent jämfört med veckan innan, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det är en ganska stor ökning, den största vi har sett i närtid, säger Britta Björkholm avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Ökning även bland testade

Totalt testade sig 16 200 personer för covid-19 förra veckan. Av dessa var 13 procent smittade av viruset, vilket också var en ökning. 

Enligt Folkhälsomyndigheten är det sannolikt BA.5, en undervariant till omokron, som driver på smittspridningen.

Duckar vaccin och antikroppar

Varianten tycks ducka både för vaccin och tidigare infektioner vilket gör att de flesta kan riskera att bli smittade. Däremot tycks den inte orsaka allvarlig sjukdom.

Vi har fortfarande lite data, men ingenting pekar på att vaccinet inte skyddar mot svår sjukdom och död. Än så länge har vi inte sett någon ökning i antalet allvarliga fall, även om det finns risk att det blir en viss sådan ökning framöver, säger Britta Björkholm till DN.

Oro inför midsommar

Myndigheten känner nu osäkerhet inför midsommarhelgen. 

Att det är varmt och att folk vistas utomhus brukar dämpa smittorisken, men samtidigt vill Britta Björkholm varna för att träffa människor om man känner sig sjuk.

Blekinge särskilt drabbat

I Blekinge, där regionen noterat en märkbar ökning av antalet fall från sex procent vecka 21 till 44 procent en månad senare, talar man i liknande termer.

– Tänk dig för inför midsommar, särskilt om du ska fira med äldre och sköra personer, säger Bengt Wittesjö enligt SVT.

Ska börja använda munskydd

Utöver att uppmana människor att vaccinera sig och stanna hemma vid symtom ska även hälso- och sjukvården börja använda munskydd när de är i närheten av patienter.

– Det du som enskild individ kan göra för att minska smittspridningen är att stanna hemma vid förkylningssymtom och att vaccinera dig enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation, säger Bengt Wittesjö.

Foto: Fusion Medical Animation

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen