COVID-19: Antalet fall skenar – 40 procents ökning på en vecka

2022 06 23

Folkhälsomyndigheten oroas inför ytterligare ökning över midsommarhelgen.

Förra veckan konstaterades 2 165 inrapporterade fall av covid-19 i Sverige. 

Det innebär en ökning med nästan 40 procent jämfört med veckan innan, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det är en ganska stor ökning, den största vi har sett i närtid, säger Britta Björkholm avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Ökning även bland testade

Totalt testade sig 16 200 personer för covid-19 förra veckan. Av dessa var 13 procent smittade av viruset, vilket också var en ökning. 

Enligt Folkhälsomyndigheten är det sannolikt BA.5, en undervariant till omokron, som driver på smittspridningen.

Duckar vaccin och antikroppar

Varianten tycks ducka både för vaccin och tidigare infektioner vilket gör att de flesta kan riskera att bli smittade. Däremot tycks den inte orsaka allvarlig sjukdom.

Vi har fortfarande lite data, men ingenting pekar på att vaccinet inte skyddar mot svår sjukdom och död. Än så länge har vi inte sett någon ökning i antalet allvarliga fall, även om det finns risk att det blir en viss sådan ökning framöver, säger Britta Björkholm till DN.

Oro inför midsommar

Myndigheten känner nu osäkerhet inför midsommarhelgen. 

Att det är varmt och att folk vistas utomhus brukar dämpa smittorisken, men samtidigt vill Britta Björkholm varna för att träffa människor om man känner sig sjuk.

Blekinge särskilt drabbat

I Blekinge, där regionen noterat en märkbar ökning av antalet fall från sex procent vecka 21 till 44 procent en månad senare, talar man i liknande termer.

– Tänk dig för inför midsommar, särskilt om du ska fira med äldre och sköra personer, säger Bengt Wittesjö enligt SVT.

Ska börja använda munskydd

Utöver att uppmana människor att vaccinera sig och stanna hemma vid symtom ska även hälso- och sjukvården börja använda munskydd när de är i närheten av patienter.

– Det du som enskild individ kan göra för att minska smittspridningen är att stanna hemma vid förkylningssymtom och att vaccinera dig enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation, säger Bengt Wittesjö.

Foto: Fusion Medical Animation

Text: Redaktionen


Raseri mot ICA: ”Uppgifterna är rent ut sagt förjävliga”

2024 09 10

I december 2023 dömdes åtta Ica-handlare för brott efter den stora insiderhärvan med Ica-aktier 2021.

Enligt domen ska Ica-handlarna haft tillgång till insiderinformation om Ica-aktien, innan Ica köptes ut från börsen hösten 2021. Ica-handlarna och åtta andra personer köpte då flera aktier och drog tillsammans in 16 miljoner kronor.

I december 2023 dömdes åtta Ica-handlare för brott.

Trots det fortsätter många att driva och äga sina butiker, enligt en granskning från Handelsnytt.

Enligt granskningen har bara en Ica-handlare sålt sin butik efter domen.

Uppgifterna får fackförbundet Handels att gå i taket.

– Uppgifterna är rent ut sagt förjävliga. Arbetsgivare som trots domar får fortsätta arbeta och utsätta sina anställda för obehag är oerhört problematiskt.

Det säger Linda Palmetzhofer, ordförande i Handelsanställdas förbund, till Handelsnytt.

– Det är uppenbart att Ica behöver agera bättre mot handlare som missköter sig. Här förväntar vi oss en ökad samverkan med Ica, framför allt på central nivå för att komma till bukt med problematiken, fortsätter Palmetzhofer som anser att Ica-koncernen saknar en ”överordnad HR-avdelning” som kan se till att ”olämpliga personer plockas bort”.

– Vi efterlyser en större handlingskraftighet från Ica. Våra medlemmar förtjänar en arbetsplats som agerar på uppenbara problem.

Ica-handlarna svarar

Medlemsorganisation för Sveriges Ica-handlare, ICA-handlarnas Förbund, har svarat på kritiken genom vd:n Göran Blomberg.

– Vår hantering måste vara rättssäker. Om vi agerade godtyckligt skulle det skapa osäkerhet i handlarkåren, säger han till tidningen Arbetet.

Vidare uppger Blomberg att Ica-handlare måste förhålla sig till de riktlinjer som satts upp.  

– Ica-handlarens avtal med Ica Sverige och Ica-handlarnas Förbunds stadga slår fast att handlaren ska följa regler kring exempelvis arbetsmiljö och matsäkerhet. När vi upptäcker avvikelser inleds en dialog med medlemmen. Bristerna följs upp och åtgärdas, säger han till tidningen.

Foto: Ica Gruppen

Text: Redaktionen


Så här gör man i en rondell – många gör samma fel

2024 09 09

Många bilister gör fel när de kör i en rondell, menar trafiklärare.

Den som har körkort förväntas kunna trafikreglerna, men i praktiken begås det många fel i den vardagliga trafiken.

Att bilister gör fel är extra vanligt i rondeller, rapporterar SR.

Gör flera misstag

Många tycker nog att det är självklart hur man ska köra i en rondell.

Men trots det är det många bilister som begår fel, misstag och slarv.

Några av misstagen är extra vanliga.

– Att man blinkar för tidigt, för sent eller inte blinkar alls. Att man genar så att man kör rakt igenom cirkulationsplatsen, istället för att hålla sig lite enligt grundplacering, säger trafikläraren Pelle Möller i Kalmar till radiokanalen.

Han menar att många gör fel utan att riktigt reflektera över det.

– Ska du då svänga höger eller rakt fram, då ska du hålla lite till höger, så att du får en fin båge. Ska du åka till vänster eller runt, ja då håller du lite till vänster, förklarar han.

Ämnet väcker irritation

Frågan om hur man ska köra i rondeller debatteras ibland intensivt, och i exempelvis Göteborg har det uttryckts irritation över busschaufförer som ”kör med fullt gaspådrag rakt in i rondeller, enligt tidningen Mitt i.

Trafikläraren framhåller för tidningen att tydlighet och samarbete mellan bilister är väldigt viktigt när man kör i rondeller.

Frågan är också om det räcker med att blinka när man kör ut ur rondellen.

– Enligt lag ja, men när vi utbildar oss till trafiklärare blir vi uppmanade att lära eleverna att blinka både in och ut ur rondellen – du ska alltid försöka vara så tydlig som möjligt, säger han till tidningen.

Han framhåller också vikten av att placera sig rätt, anpassa hastigheten och vara riskmedveten.

Många upplever att framför allt större fordon beter sig hänsynslöst i rondeller, enligt tidningen.

Föräldrar med dåliga vanor

Olle Möller i Kalmar har märkt på handledarkurser att föräldrar, som haft körkort i många år, ofta har sämre koll på trafikregler än man kan tro.

– På handledarkurserna pratar man ju om samma sak, då är föräldrarna med, och man berättar lite. ”Aha, just det, så kanske det var.” De lägger sig till med vanor som är väldigt svåra att bryta, säger han till SR.

Foto: FriskoKry Wikipedia

Text: Redaktionen