Ny syndabock för höga matpriser pekas ut

2023 04 04

Sveriges matjättar har fått klä skott för de skenande matpriserna senaste året.

Inte minst har de fått skäll av självaste finansministern.

– Jag har inskärpt att det inte är acceptabelt att priserna ökar så mycket, sade Elisabeth Svantesson (M) till SVT häromveckan efter ett möte med Ica, Coop och Axfood.

Hon tillade:

– Jag tänker hålla ögonen på alla de här tre matjättarna.

Pekar ut ny "syndabock"

Matjättarna i sin tur har slagit ifrån sig ansvaret och pekat på ökade kostnader från leverantörerna.

Den verkliga “syndabocken” kan dock vara någon helt annan än de stora butikskedjorna eller dess leverantörer, rapporterar Dagens Nyheter.

– Man glömmer ofta att en stor del av leverantörsförhandlingarna i dagligvaruhandeln görs med stora internationella företag, som är betydligt större än någon av aktörerna på den svenska dagligvaruhandeln, säger en person som tidningen beskriver som någon "med lång erfarenhet och god insyn i hur det går till mellan butikskedja och leverantör”.

Röt ifrån

Göran Blomberg är vd för Ica-handlarnas förbund och delar den teorin. Han skrev nyligen om just samma ämne i en uppmärksammad debattartikel, vilket den här sidan också rapporterade om.

– Sluta skyll på den höga matinflationen på livsmedelsbutikerna, framhävde han i Dagens industri.

– Redan i slutet av 2021 såg vi inflationen komma som en följd från överstimulanser från centralbanker världen över, följt av brister i leveranskedjorna efter pandemin.

Förenklad debatt

Vd:n tar också upp att en Ica-butik i snitt har en rörelsemarginal på under tre procent. 

Det kan jämföras med butikskedjans globala förhandlingspartner som förra året hade marginaler på uppemot 22 procent.

Helena Hansson, professor i nationalekonomi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, menar att det ligger en del i nämnda argument. Hon framhåller att debatten om matpriser blivit enkelspårig och förenklad.

– Det är en maktstruktur där de här stora företagen befinner sig bland annat i Sverige, men också på en global marknad. Tappar de Sverige eller en del i Sverige så är det inte hela världen för dem kanske, säger hon till DN.

Rekorddyr påskmat

Trots att Lidl, Coop och Willys alla har aviserat sänkta matpriser är årets påskmat rekorddyr. Till exempel har ägg, grädde och lax ökat med 25 procent sedan påsken 2022.

– Mellan två påskar har det nog aldrig varit en sån här stor prisökning, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, till Expressen.

Han konstaterar också att kunder i större utsträckning tycks överge Coop och Ica till förmån för Lidl och Willys.

– Det är så sjukt mycket billigare på extrapris än på ordinarie pris. Kampen om dig som kund är så fruktansvärt hård nu, säger Ulf Mazur till samma tidning.

Myndighet granskar

Igår meddelade Konkurrensverket sin första analys efter att ha inlett en granskning av livsmedelsbranschen, med anledning av ökade matpriser.

– De stigande livsmedelspriserna beror bland annat på effekter från flera på varandra följande kriser, exempelvis coronapandemin och Rysslands invasion av Ukraina, som lett till ökade kostnader i flera led i livsmedelskedjan. Bland förklaringarna finns också en svag svensk krona, framhåller myndigheten.

Utöver ovan faktorer pekar Konkurrensverket ut en ”dålig konkurrenssituation” som ytterligare en bidragande orsak.

– Det går inte att utesluta att en del av prisökningen också beror på en dålig konkurrenssituation, står det i analysen.

LÄS MER: Nya förklaringar – därför har matpriserna skenat

Foto: M. Spiske

Text: Redaktionen


8 okt 2025

Åkesson: “Låter helt bisarrt” – konspirationsteori har fått fart

2025 10 08

En uppmärksammad konspirationsteori sprids som en löpeld på sociala medier.

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Tobias Andersson, tillika ordförande i näringsutskottet, har kopplat ihop män som äter mindre kött med att rösta vänster.

I en intervju med Nick Alinia förra året sade han att “östrogen och testosteron påverkar vad du röstar på”.

Andersson påstod också “om man vill vara konspiratorisk” att det finns krafter i samhället som vill feminisera män genom kostrådgivning och skolundervisning. 

Åkesson: "Låter bisarrt"

De senaste dagarna har intervjun från 2024 fått rejäl fart på sociala medier. Inte minst i efterspelet av de nya kostråden om att minska intagen av rött kött till 15 gram per dag, som släpptes förra veckan.

Nu kommenterar SD-ledaren Jimmie Åkesson partikollegans resonemang kring den påstådda ambitionen om att försöka få män att minska på köttätandet, göra dem svagare och därmed få dem att rösta vänster.

Jimmie Åkesson framhåller förvånat att han aldrig hört talas om det.

– Jag har inte sett det klippet, men det låter helt bisarrt faktiskt, säger partiledaren till GP.

"Tror inte det är en konspiration"

Tidningen understryker att det är svårt att veta om Andersson menar allvar med teorin.

Jimmie Åkesson tror inte att det “kan ha varit seriöst menat”. Han säger att han inte tror att det finns någon konspiration “som lurar oss att äta mindre kött för att vi ska rösta vänster”.

Däremot, om man vänder på det, så är det väl kanske så att de som inte äter så mycket kött oftare är miljöpartister eller vänsterpartister. Det är väl ett faktum kanske, men jag tror inte att det är en konspiration eller så.

LÄS MER: Willys hemsida kraschade – enormt intresse

Slår tillbaka: "Märkligt försök till drev"

Tobias Andersson har kommenterat den uppmärksammade intervjun och de senaste dagarnas spridning av den.

På sociala medier skrivit ledamoten att det är “ett av de märkligaste försöken till drev jag varit med om”.

– Medvetna misstolkningar och rena lögner om mitt resonemang hos Nick Alinia för ett år sedan har fått vänstertroll att ljuga om att jag tror att män blir kvinnor av att äta grönsaker, skriver han på X och fortsätter:

– I intervjun säger jag “om man vill vara konspiratorisk” innan jag utvecklar mitt resonemang och påstår aldrig att jag har någon bestämd uppfattning i frågorna. 

LÄS MER: ”Allvarligt” – 1,3 miljoner svenskar har samma problem på jobbet

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


8 okt 2025

Kunder har blivit sjuka – 95 Ica-butiker anmälda

2025 10 08

Anmälningar har rasslat in mot Ica efter misstänkta matförgiftningar.

En uppmärksammad Icabutik i Stockholm uppges flytta fram datumen på kött som exempelvis oxfilé och fläskkotletter.

Men det är fler av matjättens butiker som är i blåsväder.

Enligt en ny kartläggning har 95 Icabutiker anmälts minst tre gånger efter larm om magsjuka bara under de senaste fem åren, avslöjar Aftonbladet.

Det handlar om allt från kräkningar till diarré och magkramper.

Om jag var kvalitetsansvarig i en mataffär som har fått många anmälningar om matförgiftningar, då skulle jag ta det som en signal för att det är dags att utbilda personalen i grundläggande livsmedelshygien. Får man många anmälningar kan det finnas brister, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, till tidningen.

"Det händer"

Att utreda misstänkta matförgiftningar baserat på larm om mataffärer är dock en komplex fråga.

Marie-Louise Danielsson-Tham understryker att det är “omöjligt att veta” om det är en specifik vara som gjort kunden sjuk eller om personen dragit på sig till exempel vinterkräksjuka på stan.

Att kunden inte hanterat varan korrekt hemma i köket kan också vara en anledning till att man blivit sjuk.

Ica delar den bilden.

Matjätten konstaterar att "matförgiftningar händer”.

– Och det är en ganska komplex fråga för det är en ganska lång kedja alltid från primärproduktion till så att konsumenten har ätit upp den här produkten. Vi har en process och rutiner för att hantera om det går så långt så att någon har blivit matförgiftad så har vi rutinerna, säger Niklas Warén som är kvalitetsansvarig på Ica Sverige, till Aftonbladet.

LÄS MER: Willys hemsida kraschade – enormt intresse

Tidigare anställd: lurade kunder

Tidigare i år pekades Ica Maxi i Jönköping, en av Icas största och mest framgångsrika Maxibutiker, ut som en av butikerna som fuskar med maten.

Före detta anställda hade då slagit larm om att illaluktande kräftor sköljs av, pajer packas om och bäst före-datum flyttas fram.

– Vi fick instruktioner om att så länge det inte är mögel på pajerna är de okej. Jag kände att vi lurade kunder, sade en tidigare butiksmedarbetare till SVT i våras.

Ica Maxi-butiken tillbakavisade vid tillfället uppgifterna.

–  Vi har säkra rutiner och processer för att hantera avvikelser som uppstår och jag känner mig väldigt trygg med att vi har en bra livsmedelshantering i butiken, säger butikschefen Dennis Andersson till tv-kanalen.

LÄS MER: Coop öppnar ny jättebutik – ”Dubbelt så stor”

Foto: Håkan Dahlström

Text: Redaktionen