Oväntad vändning – Zelensky backar

2022 11 17

Ukrainas president Volodymyr Zelensky är inte längre säker på att Ryssland ligger bakom robotnedslaget i Polen.

Igår var den ukrainska ledaren tvärsäker på sin sak.

– Jag hyser inga tvivel om att det inte var vår robot, sade Zelensky igår i ett uppmärksammat uttalande – som gick rakt emot Natos preliminära slutsats om att roboten avfyrats av Ukraina men av misstag slagit ned i grannlandet på andra sidan gränsen.

Idag backar han från gårdagens påstående, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Jag vet inte vad som hände, vi vet inte säkert. Världen vet inte, säger Zelensky.

Han tillägger emellertid:

– Men jag är säker på att det var en rysk robot och jag är säker på att vi avfyrade vårt luftvärnssystem.

Krigsvetaren: Därför förnekar Ukraina

Två personer dog i nedslaget på tisdagskvällen när roboten landade på en bondgård i östra Polen, nära den ukrainska gränsen.

Mycket pekar på att roboten avfyrats av ukrainska styrkor för att försvara sig mot ryska missilangrepp, någonting som hittills förnekats av Ukraina.

Enligt krigsvetaren Illmari Käihkö beror det sannolikt på uppgifter som fortfarande gör gällande att delar av roboten kan vara rysk.

– Ukraina vill få mer stöd och det skulle kunna gynna Ukraina om nu Nato tog ytterligare åtgärder. Den här ukrainska linjen verkar ha skapat lite irritation i omvärlden, så det gynnar kanske inte gynnar Ukrainas sak, säger han till SR.

Vill inte bli indragna

Omvärldens irritation handlar enligt krigsvetaren om att Nato inte vill bli indragna i kriget.

– Väst har ett mål  om att hålla sig utanför kriget. Nu när Zelensky pratar om ett ryskt anfall mot kollektiv säkerhet syftar han på Nato och artikel 5, då strider det mot västs och Natos vilja att tona ned det, säger han till radiokanalen och betonar att det finns risk för liknande händelser framöver.

"Inte Ukrainas fel"

Nato gick igår ut med att man tror att roboten som slog ned i byn Przewodów avfyrades av Ukraina mot en inkommande rysk robot. Ingenting tyder enligt militäralliansen på att det handlade om en medveten rysk attack.

Natochefen Jens Stoltenberg klargjorde emellertid att det är Ryssland som bär ansvaret för tragedin.

– Låt mig vara tydlig, detta är inte Ukrainas fel. Ryssland bär det yttersta ansvaret när de fortsätter sitt illegala krig mot Ukraina.

Utesluter inte avsiktlig provokation

Polen delar bilden av att det är Ryssland som ska hållas ansvarig även om avfyrandet av roboten kommit från ukrainska styrkor. Landet vill dock inte utesluta att det trots allt kan handla om en fullt medveten rysk provokation mot väst och Nato.

– Vi kan inte utesluta att beskjutningen av ukrainsk infrastruktur nära gränsen var en avsiktlig provokation som gjordes i hopp om att en sådan situation skulle kunna uppstå, framhåller Polens premiärminister Mateusz Morawiecki  på Twitter.

Foto: European Council

Text: Redaktionen