Oväntad vändning – Zelensky backar

2022 11 17

Ukrainas president Volodymyr Zelensky är inte längre säker på att Ryssland ligger bakom robotnedslaget i Polen.

Igår var den ukrainska ledaren tvärsäker på sin sak.

– Jag hyser inga tvivel om att det inte var vår robot, sade Zelensky igår i ett uppmärksammat uttalande – som gick rakt emot Natos preliminära slutsats om att roboten avfyrats av Ukraina men av misstag slagit ned i grannlandet på andra sidan gränsen.

Idag backar han från gårdagens påstående, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Jag vet inte vad som hände, vi vet inte säkert. Världen vet inte, säger Zelensky.

Han tillägger emellertid:

– Men jag är säker på att det var en rysk robot och jag är säker på att vi avfyrade vårt luftvärnssystem.

Krigsvetaren: Därför förnekar Ukraina

Två personer dog i nedslaget på tisdagskvällen när roboten landade på en bondgård i östra Polen, nära den ukrainska gränsen.

Mycket pekar på att roboten avfyrats av ukrainska styrkor för att försvara sig mot ryska missilangrepp, någonting som hittills förnekats av Ukraina.

Enligt krigsvetaren Illmari Käihkö beror det sannolikt på uppgifter som fortfarande gör gällande att delar av roboten kan vara rysk.

– Ukraina vill få mer stöd och det skulle kunna gynna Ukraina om nu Nato tog ytterligare åtgärder. Den här ukrainska linjen verkar ha skapat lite irritation i omvärlden, så det gynnar kanske inte gynnar Ukrainas sak, säger han till SR.

Vill inte bli indragna

Omvärldens irritation handlar enligt krigsvetaren om att Nato inte vill bli indragna i kriget.

– Väst har ett mål  om att hålla sig utanför kriget. Nu när Zelensky pratar om ett ryskt anfall mot kollektiv säkerhet syftar han på Nato och artikel 5, då strider det mot västs och Natos vilja att tona ned det, säger han till radiokanalen och betonar att det finns risk för liknande händelser framöver.

"Inte Ukrainas fel"

Nato gick igår ut med att man tror att roboten som slog ned i byn Przewodów avfyrades av Ukraina mot en inkommande rysk robot. Ingenting tyder enligt militäralliansen på att det handlade om en medveten rysk attack.

Natochefen Jens Stoltenberg klargjorde emellertid att det är Ryssland som bär ansvaret för tragedin.

– Låt mig vara tydlig, detta är inte Ukrainas fel. Ryssland bär det yttersta ansvaret när de fortsätter sitt illegala krig mot Ukraina.

Utesluter inte avsiktlig provokation

Polen delar bilden av att det är Ryssland som ska hållas ansvarig även om avfyrandet av roboten kommit från ukrainska styrkor. Landet vill dock inte utesluta att det trots allt kan handla om en fullt medveten rysk provokation mot väst och Nato.

– Vi kan inte utesluta att beskjutningen av ukrainsk infrastruktur nära gränsen var en avsiktlig provokation som gjordes i hopp om att en sådan situation skulle kunna uppstå, framhåller Polens premiärminister Mateusz Morawiecki  på Twitter.

Foto: European Council

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen