UKRAINA: Zelensky går rakt emot Nato

2022 11 16

Ukrainas president Volodymyr Zelensky delar inte Natos uppfattning om att det var en ukrainsk robot som slog ned i Polen igår.

I en intervju med ukrainsk tv dementerar presidenten kraftigt att så skulle vara fallet.

– Jag hyser inga tvivel om att det inte var vår robot, säger Zelensky enligt Reuters.

Zelensky hänvisar till rapporter han fått av ukrainska styrkor och menar att han "kan inte annat än lita på dem".

Kräver tillträde till platsen

Den ukrainska ledaren menar att incidenten i Polen är en del av “rysk robotterror” och har krävt att Ukraina ska få lov att undersöka platsen där roboten slog ned.

Någonting som dock enbart kan godkännas av Polen och USA, enligt den polska presidenten Andrzej Duda.

– Förhandlingarna leds av polska och amerikanska experter, och om någon skulle få delta i dessa förfaranden skulle det åtminstone behövas båda parters samtycke, säger han till BBC.

"Inte Ukrainas fel"

Nato har idag gått ut med att man tror att roboten som slog ned i byn Przewodów avfyrades av Ukraina mot en inkommande rysk robot. Ingenting tyder enligt militäralliansen på att det handlade om en medveten rysk attack.

– Vår preliminära analys tyder på att incidenten sannolikt orsakades av en ukrainsk luftvärnsmissil som avfyrades för att försvara ukrainskt territorium mot ryska kryssningsrobotattacker, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff efter ett möte med medlemstaternas ambassadörer i Bryssel.

Natochefen klargör emellertid att det är Ryssland som bär ansvaret för tragedin.

– Låt mig vara tydlig, detta är inte Ukrainas fel. Ryssland bär det yttersta ansvaret när de fortsätter sitt illegala krig mot Ukraina.

Har höjt beredskapen

Polen delar bilden av att det är Ryssland som ska hållas ansvarig även om avfyrandet av roboten kommit från ukrainska styrkor.

Man är dock fortsatt vaksam för utvecklingen. Igår höjde landet den militära beredskapen.

– Ryssarna har missat sina mål hela tiden och de bombar nu västra Ukraina med raketer, som ligger mycket nära den polska gränsen. Så vi kan inte eliminera risken för sådana handlingar i framtiden, säger Rodoslaw Sikorski, Polens utrikesminister mellan 2007 och 2014, till BBC.

Utesluter inte avsiktlig provokation

Landet vill heller inte utesluta att det trots allt kan handla om en fullt medveten rysk provokation mot väst och Nato.

– Vi kan inte utesluta att beskjutningen av ukrainsk infrastruktur nära gränsen var en avsiktlig provokation som gjordes i hopp om att en sådan situation skulle kunna uppstå, framhåller Polens premiärminister Mateusz Morawiecki  på Twitter.

LÄS MER: Natochefen: "Ryssland bär ansvaret"

LÄS MER: Kallar till akut Natomöte

LÄS MER: Nya uppgifter om robotattacken

Foto: Volodymyr Zelensky

Text: Redaktionen