Omfattande störning för Swedbanks kunder – utpekad måltavla

2023 01 27

Swedbank har drabbats av stora digitala störningar under fredagen.

Störningarna inkluderar bland annat problem för bankens kunder att nå hemsidan samt logga in för att genomföra betalningar, rapporterar Dagens Nyheter.

Även ett flertal andra banktjänster ligger nere.

– Vi utreder vad som har hänt, men kan inte säga vad det beror på, säger Hannes Mård från Swedbanks presstjänst till DN.

Problemet uppdagades av att kunder hörde av sig, men det finns ingen prognos på när problemet kan vara löst.

Pekar ut banken som måltavla

En organisation har redan tagit på sig ansvaret för bankens tekniska problem – hackergrupper Türk Hack Team som utger sig från att komma från Turkiet.

Gruppen ska ha pekat ut Swedbank som en måltavla, uppger DN och hänvisar till dess sociala medier.

– Du har ådragit dig turkiska hackares vrede! Om du bränner Koranen kommer vi att bränna dina servrar! Vår hämnd kommer att bli väldigt svår! framhåller hackergruppen på Twitter.

Samma grupp har även varnat för att flera andra svenska sajter kan komma att drabbas av hämndattacker.

Varnat för cyberattacker

Redan igår uppmärksammades det att det uppmanas till cyberattacker mot svenska myndigheter och banker bland turkiska hackare.

Exempelvis utfärdade Riksbanken en varning och kan komma att förändra sin beredskap.

– Det är i dagsläget oklart hur allvarligt hotet är. Får vi hot mot oss så anpassar vi vår bevakning, säger Rickard Faleij, informationssäkerhetsansvarig hos den svenska centralbanken, till Sveriges Radio Ekot.

Säpo bekräftar

Säkerhetspolisen har också bekräftat att man tagit emot samma information.

– Vi kan konstatera, som vi gjort tidigare att det finns en breddad och fördjupad hotbild mot Sverige. Det innefattar bland annat värvande av källor och spionage, men även andra typer av attacker som exempelvis cyberattack, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till SVT.

Myndigheter uppges vara nervösa

I veckan har myndigheter över hela Sverige suttit på helspänn av oro för att Sverigehatet ska eskalera efter att Rasmus Paludans koranbränning följts av omfattande protester i muslimska länder, uppgav Aftonbladet i onsdags.

– Man följer utvecklingen väldigt noggrant och prioriterar särskilt säkerhetsarbetet för utsänd personal. Det finns en nervositet över om det ska eskalera eller lägga sig, säger tidningens källa.

Flera problem senaste dagarna

Fredagens problem är andra gången inom loppet av tre dagar som Swedbank har besvär med sin internetbank.

I onsdags orsakade en kraftig anstormning till bankens hemsida för att registrera konto till Försäkringskassans utbetalning av elstöd stora problem för kunderna.

Foto: Swedbank

Text: Redaktionen