Nytt avslöjande om planerat terrorattentat i Sverige

2023 04 13

Nu framkommer nya uppgifter om det misstänkta terrorbrott som planerades i Sverige.

Det var förra veckan som Säkerhetspolisen, Säpo, slog till mot fem personer som misstänks för stämpling till terroristbrott. 

– Säkerhetspolisen behöver ofta gå in tidigt för att avvärja ett hot. Vi kan inte vänta på att ett brott ska fullbordas innan vi agerar, framhöll Säpo efter gripandet.

Avslöjar nya uppgifter

En ny kartläggning kan nu avslöja flera nya uppgifter om de misstänkta männen, enligt en rapport från researchföretaget Acta Publica.

Minst tre av dem har kopplingar till jihadistgrupper på Facebook.

Enligt Säkerhetspolisen finns kopplingar mellan de misstänkta och terrororganisationen Islamiska staten (IS). Säpo har dock valt att inte offentliggöra art eller grad av dessa kopplingar, framhåller Acta Publica.

Krigat i Syrien

Redan 2019 inleddes en kartläggning av de miljöer som de misstänkta varit verksamma i. Enligt underrättelserna har de gripna personerna under en längre tid varit aktiva inom våldsbevakande extremism.

– Det handlar exempelvis om hur de varit del av slutna Facebookgrupper som öppet har stöttat IS och där flera andra medlemmar har stridit för terrororganisationen i Syrien, framhåller Acta Publica på sin webbplats.

"Sverige ett prioriterat mål"

Säpo misstänker att de misstänkta planerna på att genomföra ett terrorattack i Sverige föranleddes av Rasmus Paludans uppmärksammade koranbränning i januari.

Efter händelsen kopplades ärendet till “de internationella uppmaningarna om attentat som förekommit”.

– Tidigare bedömde vi att Sverige var ett legitimt mål, efter aktionen bedömde vi att Sverige var ett prioriterat mål för terrorattentat.

Uppmanade svenska folket

I februari varnade Säpo för att säkerhetsläget i Sverige var det allvarligaste sedan 1980-talet.

Myndigheten riktade även en direkt uppmaning till hur svenska folket ska förhålla sig till den ökade hotbilden.

– Var extra vaksam på sådant som man inte tycker stämmer eller ser konstigt ut, sade Charlotte von Essen, chef för Säkerhetspolisen, till Sveriges Radio.

En satt på fri fot

När det gäller de fem gripna personerna förra veckan sitter fyra av dem fortfarande häktade.

En av männen har släppts på fri fot men misstankarna kvarstår.

Samtliga fem misstänkta har förnekat brott.

Foto: Säpo

Text: Redaktionen