Nya siffror – här är Sveriges dyraste matkedja

2025 01 07

Matpriserna i Sverige fortsätter att stiga.

Sett till de tre senaste åren har den dessutom varit väldigt noterbar, även om ökningen tappade fart under 2024.

Totalt har matpriserna ökat med hela 25 procent sedan januari 2022, rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till nya siffror från oberoende sajten Matpriskollen.

Annan kedja pekas ut

När samma organisation i oktober förra året granskade de olika matkedjorna kom man fram till att priserna var lägst på Willys. 

För en “vanlig” familj bestående av två sammanboende vuxna och två småbarn var det däremot uppstickaren City Gross, nyligen förvärvad av Axfood, som utgjorde den dyraste kedjan i de flesta regionerna.

I den nya rapporten är det istället Coop som pekas ut – med prisnivåer som ofta ligger högre än dess konkurrenter.

Skillnaderna mellan lågpriskedjor som Willys, Lidl och Ica Maxi är däremot liten, knappt fyra procent när det gäller jämförbara varor.

Rusat 172 procent

Samtidigt bekräftas också återigen ökningarna på varor som choklad och kaffe, där den förstnämnda ökat med 17 procent i snitt under 2024.

Främsta skälet är att kakaopriserna globalt har rusat med 172 procent, inte minst på grund av torka i Västafrika och andra väderrelaterade orsaker.

Även olivolja, som nyligen beskrevs som en vara som kan störtdyka i pris till följd av bättre skördar, pekas ut som en av de varor som ökat mest i pris över tid.

– Utsikterna är positiva för de kommande månaderna. Marknaden förväntas börja stabiliseras och prisbilden förväntas gradvis återställas i takt med att den nya skördar fortskrider och utbudet ökar, sade Deoleos försäljningschef Miguel Ángel Guzmán till CNBC i november.

Kris för Coop

Utpekade Coop har krisat under de senaste åren. Strax före jul konstaterades ytterligare en smäll. På ett år har Coops mindre och medelstora butiker förlorat 200 000 kunder.

Över två år handlar det om 400 000 kunder som lämnat, enligt siffror från Dagligvarunytt.

– Coop supermarkets kundstock sjunker snabbt. Kedjan måste få stopp på blödningen, säger Fredrik Bendz, analytiker vid undersökningsföretaget Yougov, till sajten.

LÄS MER: Jättesmäll för Coop – “gigantiskt dråpslag”

LÄS MER: “Sveriges sämsta matkedja” – har flera miljoner medlemmar

Foto: Jessica Gow/Ica-gruppen resp Coop, Lidl och Willys

Text: Redaktionen


Anstormning till akuten – aldrig varit värre

2025 01 06

Aldrig förr har trycket varit så högt på akutmottagningar i delar av Sverige.

Vintern tog ett järngrepp om Sverige inför nyårsafton.

Den här veckan har snökaoset fortsatt med vädervarningar över nästan hela landet. Utöver trafikanter och resenärer drabbas även många fotgängare.

Nu rapporteras det att folk skadar sig i halkolyckor mer än någonsin, vilket ortopedakuten i Falun för närvarande får erfara.

– Vi jobbar mer eller mindre dygnet runt just nu säger Maria Rindeskog, som är tillförordnad verksamhetschef på ortopeden vid Falu Lasarett, till SVT Nyheter.

Historiskt många patienter

Enligt Maria Rindeskog är det ett historiskt rekord på ortopedakuten, både i antal dagar i sträck och antalet inneliggande patienter.

Förutom frakturer på hand- och fotleder skadar många även höften på grund av halkolyckor.

Ortopeden i Falun har tvingats kalla in föräldraledig personal och öppna fler platser, men ändå har man fått skicka uppemot elva patienter till andra avdelningar.

Belastningen verkar inte minska under trettondagshelgen.

– Vi får tyvärr prioritera bort planerade operationer dessa dagar, till förmån för de akuta skadorna som inte kan vänta, säger Maria Rindeskog och uppmanar att ta på sig broddar om man tvunget måste ut.

Förslaget: gratis broddar för pensionärer

Falun och Dalarna är långt ifrån den enda drabbade regionen.

Just nu är många vägar, trottoarer och parkeringar glashala över hela landet då snön och halkan dundrar in för fullt.

I Götene kommun utanför Lidköping togs det fram ett förslag av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om att erbjuda seniorer kostnadsfria broddar.

Nobbades: "Eget ansvar"

Förslaget fick dock nobben. Det faller under den enskildes ansvar, menar kommunalrådet Johan Månsson (GF).

Vi som kommun har såklart ett ansvar för att förhindra fall- och halkolyckor, bland annat genom att grusa gång- och cykelvägar, och att ge rådgivning kring olika typer av hjälpmedel. Men att dela ut gratis broddar anser vi inte är ett sådant ansvar, sade han till NLT i dagarna.

Johan Månsson får medhåll av moderaten Marcus Källander.

– Götene är inte en blank fläck på broddmarknaden. Vi har lokala butiker som tillhandahåller broddar och olika sorters skor, säger kommunpolitikern till samma tidning.

Arkivfoto: Niklas Laurin, Region Skåne

Text: Redaktionen


Vanligt körkort försvinner i Sverige

2025 01 07

Den gröna omställningen kan leda till att ett vanligt körkort dör ut i Sverige.

Det rör sig om körkort för manuellt växlade bilar, som är den vanligaste körkortsformen i Sverige i dag.

Anledningen till att det klassiska körkortet riskerar att försvinna är biltillverkares omställning till elbilar, som saknar manuell växellåda.

Redan i dag upplever Trafikverket svårigheter med att köpa in manuellt växlade bilar till förarproven, rapporterar DN.

Samtidigt väljer allt fler förare att ta automatkörkort.

Under 2023 var 42 procent av alla uppkörningar för automatkörkort.

Elbilen ersätter

Från och med 2035 kommer dessutom EU att stoppa nya bensin- och dieselbilar. Nya bilar kommer inte längre att få producera några koldioxidutsläpp, vilket i praktiken innebär ett förbud mot försäljning av bensin- och dieselbilar.

När de klassiska bilarna fasas ut innebär det sannolikt slutet för den manuella växellådan. Detta eftersom elbilar ska ersätta fossildrivna bilar.

– Elbilen är ju alternativet som finns i dag, och där finns egentligen ingen manuell växellåda, säger Ove Lommered, avdelningschef på Trafikverket, till DN.

Kollegan Sofia Lindahl, kommunikationschef på Trafikverkets förarprov, bedömer dock att det manuella körkortet inte kommer fasas ut helt och hållet.

Undantag kommer behöva göras för en del yrkesgrupper, menar Lindahl.

– Till exempel polis, räddningstjänst och de som kör bärgningsbilar behöver ofta kunna förflytta vilket fordon som helst i sin tjänst. Det gör att det finns en kravbild i professionen, säger hon till tidningen.

Digitala körkort

En annan typ av körkort som är på väg att försvinna är de fysiska korten som många svenskar har i plånboken i dag.

Målsättningen är att de rosa plastkorten ska ersättas med digitala varianter.

Förhandlingar pågår för närvarande i EU för att komma fram till ett gemensamt beslut för alla medlemsländer.

– Om det här träder i kraft så ska det senast om fem år finnas ett digitalt körkort även i Sverige, sade Ted Snölilja, utredare på Transportstyrelsen, till SR Ekot i början av december.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen