PLÖTSLIG VÄNDNING: Populärt livsmedel kommer störtdyka i pris

2024 11 18

Torka i södra Europa har slagit hårt mot olivodlingarna, vilket lett till kraftiga prishöjningar.

De senaste åren har priset på olivolja skjutit i höjden.

Under fjolåret steg priserna med 50 procent inom EU.

Plötslig vändning 

Nu är dock ett stort trendbrott i sikte, rapporterar CNBC med hänvisning till världens största producent av olivolja, spanska Deoleo.

Företaget bedömer att priserna kommer sjunka kraftigt framöver.

Deoleos försäljningschef Miguel Ángel Guzmán hänvisar till den senaste skördeprognosen, som tyder på avsevärt förbättrade skördar under säsongen 2024-2025, särskilt i viktiga producentländer som Spanien, Grekland och Tunisien.

Miguel Ángel Guzmán räknar därför med halverade priser på olivolja. 

– Utsikterna är positiva för de kommande månaderna. Marknaden förväntas börja stabiliseras och prisbilden förväntas gradvis återställas i takt med att den nya skördar fortskrider och utbudet ökar, säger han till CNBC.

– Prissänkningarna förväntas börja mellan november, december och januari, förutsatt att väder- och skördeförhållandena förblir stabila under de kommande veckorna, fortsätter försäljningschefen.

Dominerar marknaden

Hela 40 procent av världens olivolja produceras i Spanien.  Landet används som en global referenspunkt för priset på livsmedlet.

Enligt Deoleo beräknas priserna på olivolja sjunka till cirka fem euro per liter. I dag kostar en 1-litersflaska uppemot 10 euro i spanska matbutiker.

I Sverige är priserna ännu dyrare. Exempelvis kostar Zetas populära Olivolja Classico Extra Virgin 750ml omkring 180 kronor i vissa matbutiker.

Fakta olivolja

- Oliverna till olivolja skördas under hösten och vintern. I Europa innebär det att det hela inleds i slutet av september, början av oktober. Då plockas oliverna innan de är riktigt mogna och därför sprängfyllda med smak och antioxidanter. Dessa ger en smakrik och pepprig olivolja.

- Senare under vintern, december till februari, skördas mogna oliver med något lägre halt antioxidanter, som ger en mildare olja.

Källa: Zeta

Foto: D. Strategy

Text: Redaktionen


JUST NU: Panik i Moskva – sätter upp vägspärrar

2025 07 11

I Moskva sätter man upp vägspärrar.

Kriget i Ukraina märks av på flera sätt även i Ryssland.

De senaste dagarna har ryska myndigheter vidtagit akuta åtgärder i Moskvaregionen.

Man har bland annat upprättat vägspärrar och utfört masskontroller.

Utför masskontroller

Rysk polis har börjat utföra masskontroller av framför allt lastbilar, rapporterar Moscow Times.

Det handlar framför allt om lastbilar som är på väg in i Moskvaregionen.

– Moskva inledde masskontroller av lastbilar på grund av hotet om en upprepning av den ukrainska "Operation Spindelnät", uppger tidningen.

Mängder av lastbilar uppges ha stoppats i vägspärrarna. Chaufförernas dokument kontrolleras och lastutrymmen genomsöks, på jakt efter gömda drönare, enligt uppgifter från telegramkanalen Baza.

Masskontrollerna har utförts de senaste dagarna, och extra poliser har tagits in för detta och placerats ut vid ryska motorvägar.

Trots 30-gradig värme har poliser och annan säkerhetspersonal förbjudits att vara i tjänst utan skottsäkra västar, uppger tidningen.

Fruktar stor attack

De akuta åtgärderna visar att det finns en närmast panikartad rädsla för att Ukraina ska lyckas med fler attacker mot Ryssland, liknande den som kallades för ”Operation Spindelnät”.

I denna specialoperation använde man just lastbilar för att smuggla in drönare i Ryssland.

Ryska flygbaser attackerades och ett stort antal mycket dyrbara ryska stridsplan uppges ha förstörts i attacken.

Uppgifter till Washington Post gör också gällande att Ukraina fortsätter att utveckla ”komplexa operationer” där man vill attackera Ryssland på ryskt territorium.

Uppenbarligen finns det en rädsla för attacker mot Moskvaregionen. Det finns också uppgifter om att SBU planerar en operation mot den ryska Stillahavsflottan, enligt tidningen.

Nu gör Putinregimen allt som står i dess makt för att förhindra nya ukrainska attacker, inte minst för att sådana attacker kan skada regimens anseende på hemmaplan.

Det ryska folket märker redan av kriget på flera sätt. Förutom att Ukraina ibland utför attacker på rysk mark, har kriget bland annat orsakat stora problem för den ryska ekonomin.

Foto: President of Russia Office resp Jack Regan Flickr

Text: Redaktionen


NATOJÄTTE: “Extremt oroande” aktivitet – under vattnet

2025 07 11

Ett viktigt Natoland varnar för ”extremt oroande” aktivitet under vattnet.

Frankrike är en av de viktigaste medlemsnationerna i försvarsalliansen Nato.

Nu går landets försvarschef Thierry Burkhard ut med en varning.

Under en presskonferens på fredagen varnar Burkhard för ”oroväckande aktiviteter” under vattnet – men också i rymden – som potentiellt hotar Frankrikes säkerhet.

Hot under vattnet

Den franske försvarschefen har hållit sin första presskonferens sedan 2021, och varnar om allvarliga hot mot Frankrike och därmed också mot EU och Nato, rapporterar Politico.

Burkhard framhåller det ryska hotet och framför allt ryska ubåtars aktiviteter.

– Ryska ubåtar går regelbundet in i Nordatlanten och sedan ibland ner i Medelhavet för att övervaka områden som är viktiga, varnar den franske försvarschefen, enligt tidningen.

– Det är extremt oroande, säger han.

Men hotet noteras inte bara under vattnet.

Vill militarisera rymden

Thierry Burkhard framhåller att ryska satelliter används för att spionera på eller störa Frankrikes, och därmed Natos, utrustning, enligt tidningen.

Den franske försvarschefen varnar inte bara för vad som händer under vattnet, utan också för oroväckande aktiviteter i rymden.

Det handlar återigen om ryska aktiviteter.

– Det finns tecken på en önskan att militarisera rymden, säger den franske försvarschefen, enligt tidningen.

– Det skulle sannolikt inte vara lagligt enligt lagarna om icke-militarisering av rymden, tillägger Thierry Burkhard.

”Viktiga tillkännagivanden” på söndag

Försvarschefens presskonferens sker inför det tal om försvaret som president Emmanuel Macron ska hålla på söndag.

Det finns en förväntan om att Macrons tal kommer att innehålla ”viktiga tillkännagivanden”, enligt tidningen.

Försvarschefen underströk också den ökade hotbilden med anledning av situationen i Mellanöstern.

Han undvek att uttryckligen be om mer pengar till militären, men underströk ändå att det ”kommer att kosta” att möta den allvarliga hotbilden.

Frankrike förväntas också lägga en allt större del av BNP på militären, liksom alla andra Natoländer efter beslutet om att införa ett 5-procentsmål.

Foto: Yannis Papanastasopoulos

Text: Redaktionen