Ny satsning på Liseberg – säger nej till alla under 21 år

2023 07 06

Liseberg storsatsar och presenterar nu ytterligare ett maffigt projekt i raden.

– Nu öppnar vi dörrarna till en helt ny Lisebergs-upplevelse! Det blir ett fartfyllt avslut på sommarens jubileumsfirande.

Så beskriver Zeth Westberg, Lisebergs projektledare, nöjesparkens nya satsning i ett pressmeddelande idag.

Parken kommer under två helger i september att hålla öppet mitt i natten – men inte för alla.

Ingen under 21 år kommer att få lov att delta i upplevelsen som Liseberg kallar “Klubb Karusell”.

Blir nattklubb

På sin hemsida beskriver Liseberg hur parken ska förvandlas till “en vibrerande open air-nattklubb med pop up-barer, DJ:s, dansgolv, livemusik, street food och spel”.

Flera åkattraktioner kommer dessutom att hålla öppet.

– Valkyria, Balder, Loke, Gasten och Kållerado, bekräftar Liseberg.

Särskild biljett

De spikade datumen för “Klubb Karusell” är 8-9 respektive 15-16 september.

– Varje kväll tar en ny DJ över klubben och det blir inga mindre än Nause, Wahlstedt, Oliver Ingrosso och Frida Harnesk, framhåller Liseberg.

Enligt nöjesparken kommer det att krävas att man köper en särskild biljett för att få lov att komma in och de som planerar att besöka klubben hänvisas till Lisebergs hemsida.

100-årsjubileum

Projektet är en del av Lisebergs storslagna 100-årsjubileum.

En annan omtalad satsning från nöjesparken i samma anda är det enorma äventyrsbad som planeras stå färdigt våren 2024.

“Oceana” ska anläggningen kallas.

– Det blir en storslagen vattenupplevelse, olik allt annat som finns på marknaden i Skandinavien idag, framhåller man på sin webbplats.

"Europas häftigaste vattenattraktion"

Badytan kommer att vara nästan 6 000 kvadratmeter inomhus och 4 000 kvadratmeter utomhus och beskrivs vidare av Liseberg själva som “norra Europas häftigaste vattenattraktioner”.

Förhoppningarna på Oceana har varit mycket höga, inte minst efter att Liseberg fick hålla stängt under långa perioder i samband med pandemin.

–  Det här är precis vad destinationen Göteborg behöver för att få igång turistnäringen igen efter Coronakrisen, sade Lisebergs numera andre vice ordförande Christer Holmgren (M) 2020 till Mitt i.

LÄS MER: Lisebergs jättesatsning i blåsväder

LÄS MER: Liseberg stänger berg- och dalbana

Foto: Stefan Karlberg

Text: Redaktionen


Krogkedja har börjat stänga restauranger – “Kan inte driva vidare”

2024 07 23

En asiatisk krogkedja stänger nu på håll för att rädda övrig verksamhet.

Det var i en lokal på Kastellgatan i Göteborgs innerstad som den asiatiska krogkedjan Dubbel Dubbel först såg ljuset för över ett årtionde sedan.

Efter snabb expansion är läget nu tuffare för kedjan.

Förra året stängde man en av restaurangerna i hemorten Göteborg, och nu kommer uppgifter om att flera restauranger har fått problem.

Det rapporterar Sydsvenskan.

Gått i konkurs

Dubbel Dubbels restaurang i Lund har gått i konkurs, och man försöker just nu sälja krogen på Simrishamnsgatan i Malmö.

För att rädda övrig verksamhet säljer man restaurangen i Malmö, efter att ha stängt flera restauranger under såväl pandemin som nu.

– Vi har brottats länge med Lund och gjort vad vi kan för att få det att vända. Efter pandemin har det varit kämpigt och sedan har det varit inflation, höjda hyror och råvarukostnader, Dubbel Dubbels vd John Wigelius till Sydsvenskan.

“Kan inte driva vidare”

I Lund blev situationen för svår, och man har inte längre möjlighet att fortsätta vara verksamma i staden.

– I Lund har det inneburit minskade besök och nu har vi hamnat i den situationen att vi inte kan driva restaurangen vidare.

Började i Göteborg

Dubbel Dubbel inledde verksamheten i Göteborg för över tio år sedan och har sedermera expanderat till flera olika städer.

– Fyra vänner hade den gemensamma drömmen om att sprida glädje med kinesisk kokkonst, storslagna smaker och personlig service, förklarar kedjan om resan.

– När den lilla lokalen på Kastellgatan i Göteborgs innerstad blev ledig kunde Dubbel Dubbel se ljuset.

Många företag

Dubbel Dubbel är sannerligen inte det enda företaget som har hamnat i problem.

Det framgår av myndigheten Tillväxtanalys statistik för juni.

– Konkurserna i juni berörde 2 854 anställda, en ökning med 67 procent jämfört med juni 2023. 

– Ur ett historiskt perspektiv var antalet anställda berörda av konkurser högt i juni 2024. Jämfört med motsvarande månad tidigare år var antalet berörda anställda i juni 2024 det högsta sedan 2013.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Fick 45 miljoner kronor för att skapa ny mat – går nu i konkurs

2024 07 24

Ett välkänt varumärke i foodtech-branschen går nu i konkurs.

Under den senaste tiden har många olika bolag i alla möjliga branscher fått det så pass tufft ekonomiskt att de tvingats lägga ner.

Nästa företag som får slå igen dörrarna är foodtech-bolaget Tebrito.

Tebrito, som hade fabrik i Dalarna, har arbetat med att utveckla alternativ till konventionell mat för att minska koldioxidutsläpp och etablera en mer hållbar matkedja.

Det rapporterar sajterna Impact Loop och Breakit.

“Tyvärr inte fungerat”

Bolaget grundades år 2016 och har sedan dess tagit in totalt 45 miljoner kronor.

Processen har gått ut på att odla mjölmaskar som ett proteinalternativ.

Nu går dock bolaget i konkurs.

– Bolaget har arbetat hårt för att hitta en långsiktigt hållbar finansiell lösning, förklarar grundaren Nils Österström för Impact Loop.

– Men trots konstruktiva dialoger med potentiellt mycket intressanta samarbetspartners i syfte att skala upp bolaget har det tyvärr inte gått att lösa den mest akuta ekonomiska situationen.

Miljonförluster

År 2023 omsatte Tebrito drygt en halv miljon kronor och gjorde ett förlustresultat på nästan 14 miljoner kronor.

Problem med skalbarhet bedöms vara en av faktorerna som ledde till konkursen.

För inte så länge sedan gick ett annat bolag i branschen omkull, Mycorena, som även de arbetade med proteinalternativ.

Godkännande av Livsmedelsverket

Mjölmaskar har de senaste åren fått godkännande av Livsmedelsverket.

– Insekter räknas som så kallade ’nya livsmedel’ och är än så länge ovanliga på den svenska marknaden, förklarar myndigheten.

– Insekter får bara produceras och säljas som livsmedel om de är tillåtna enligt regelverket om nya livsmedel, och de är bara tillåtna om de bedömts säkra att äta.

Dessa insekter är ok

Livsmedelsverket listar vidare vilka insekter som fått godkännande.

– De insektsarter som är tillåtna just nu är mjölmask, hussyrsa, europeisk vandringsgräshoppa, buffalolarv, drönarpuppor från honungsbin och svart soldatfluga. 

– Nyligen blev buffalolarv ett godkänt nytt livsmedel. Det nya godkännandet av buffalolarv i EU har lett till missuppfattningar och ryktesspridning. Precis som på annan mat ska det stå tydligt i märkningen att maten innehåller insekter och vilken insektsart det är.

Foto: A. Alhajj

Text: Redaktionen