Lisebergs jättesatsning i blåsväder

2023 06 28

Lisebergs jättesatsning på ett nytt äventyrsbad präglas av flera brister.

Äventyrsbadet ska kallas för Oceana och är en del av Lisebergs stora jubileumsprojekt.

Våren 2024 ska anläggningen stå färdig, och 500 000 besökare ska kunna tas emot varje år.

Men nu uppdagas flera anmärkningsvärda brister.

I ett nytt avslöjande visas att Liseberg direkt eller indirekt har anlitat samarbetspartners med minst sagt tvivelaktiga incidenter på kontot, rapporterar Göteborgs-Posten.

Försökte köra på anställd

I våras gjordes en kontroll av bygget.

Det visar sig då att ett byggföretag i Örebro finns representerat – ett företag vars ägare samma månad dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel.

Han hade i november 2021 med en lastbil försökt köra på en tidigare anställd, med konsekvensen att offret fick gå på kryckor och sjukskrivas under flera veckor.

Samma byggägare är även dömd för ekonomisk brottslighet och finns totalt med i åtta avsnitt i belastningsregistret.

Skuld på 600 000 kronor

NCC är huvudentreprenör för den nya vattenparken. Företaget har därefter tagit in underentreprenörer, och det är här byggfirman i Örebro finns med.

I kontrollen upptäcktes också ett slovakiskt företag som har en skuld på 600 000 kronor till den inhemska Försäkringskassan och flera andra företag med avvikelser.

Är byggherre

Liseberg hade förväntat sig bättre resultat i kontrollen. Man skjuter ansvaret på NCC.

Samtidigt är det Liseberg som är så kallad byggherre, det vill säga den som låter utföra projektet.

– Det är ju NCC:s ansvar och vi har ställt kraven mot dem när vi upphandlade, säger Thomas Sjöstrand, vd på Lisebergs AB Skår, den kommunala nöjesparkens utvecklingsbolag, till GP.

"Inte bra"

Det var exakt en sådan här situation, med oseriösa företag, som Liseberg hade hoppats slippa när just NCC anlitades.

Nöjesparken har nu försatts i en situation man inte hade räknat med.

– Det är inte bra. Vi är inte positiva till det här, säger Thomas Sjöstrand.

NCC själva har meddelat via presschefen Amelie Winberg att ser allvarligt på uppgifterna och att byggföretaget i Örebro har stängts av, enligt GP.

"Olikt allt annat"

Liseberg har slagit på stora trumman gällande det enorma äventyrsbadet.

– Det blir en storslagen vattenupplevelse, olik allt annat som finns på marknaden i Skandinavien idag, framhåller man på sin hemsida.

Badytan kommer att vara nästan 6 000 kvadratmeter inomhus och 4 000 kvadratmeter utomhus och beskrivs vidare av Liseberg själva som “norra Europas häftigaste vattenattraktioner”.

"Precis vad vi behöver"

Förhoppningarna på Oceana har varit mycket höga, inte minst efter att Liseberg fick hålla stängt under långa perioder i samband med pandemin.

– Det här är precis vad destinationen Göteborg behöver för att få igång turistnäringen igen efter Coronakrisen, sade Lisebergs numera andre vice ordförande Christer Holmgren (M) 2020 till Mitt i.

Foto: Liseberg

Text: Redaktionen


Prinsesstårta gör succé i oväntat land – ”Sexigt och svenskt”

2025 07 13

Svensk prinsesstårta gör succé i ett oväntat land.

Prinsesstårta är Sveriges kanske mest omtyckta tårta, som ofta äts i samband med exempelvis födelsedagar.

Det är en svensk specialitet – men på senare tid har prinsesstårtan blivit allt mer populär utomlands.

Särskilt i ett land gör prinsesstårtan oväntad succé.

”Den är sexig! Den är svensk!”

Det handlar om USA, där intresset för den svenska prinsesstårtan har skjutit i höjden på senare tid, rapporterar The Guardian.

– Den är sexig! Den är svensk! Den är överallt! proklamerar tidningen.

Den svenska prinsesstårtan har börjat dyka upp på allt fler amerikanska kaféer, konditorier och hippa restauranger i städer som Los Angeles och New York, enligt tidningen.

Prinsesstårtan har också trendat på TikTok, vilket i sin tur har lett till att allt fler kunder efterfrågar den svenska specialiteten i USA.

”Måste amerikaner förstöra allting?”

Innovativa amerikanska konditorer, exempelvis Hannah Ziskin i Los Angeles, tar sig också friheten att göra egna varianter av den populära svenska tårtan, för att göra den mer ”tillgänglig” för en amerikansk publik.

För många amerikanska kunder är tårtan så okänd att Ziskin ofta får frågan om hon har hittat på den själv, enligt tidningen.

Det första publicerade receptet på prinsesstårta sammanställdes dock av hushållsläraren Jenny Åkerström, som bland annat hade prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid bland sina elever.

Succén för prinsesstårta i USA har dock även lett till diskussioner om hur ”äkta” prinsesstårta ska vara och hur mycket man får ändra i receptet. När Ziskin använde mascarpone i sitt recept i en video ledde det till starka reaktioner.

– Varför måste amerikaner förstöra allting? Om du ska göra någonting, så gör det rätt, hette det i en kritisk kommentar till videon.

Prinsesstårta – feminint?

Vissa amerikaner tycks också fundera över huruvida det är ”feminint” att äta prinsesstårta.

– Folk kommer in och säger: ”Jag skulle verkligen vilja ge den här tårtan till min man, men finns det något sätt att göra den mer maskulin?” berättar Elena Basegio, ägare till Fillmore Bakery i San Francisco.

– De kommer att be oss att ta bort rosen från toppen, så att den bara är grön... Vi har blivit ombedda att göra den blå, vilket vi inte gör. Det är bara tårta, säger Basegio till tidningen.

Foto: Siri Schwartzman flickr

Text: Redaktionen


JUST NU: Förvaltare varnar för 90-procentigt ras – ”Historiens största bubbla”

2025 07 13

En förvaltare varnar för ”historiens största bubbla”.

Svenska småsparare varnas för en enorm aktiebubbla.

Den svenske hedgefondförvaltaren Per Lekander varnar för att ett av världens mest kända företag går mot ett 90-procentigt ras.

”Historiens största bubbla”

Lekander, som är förvaltare i den egna firmen Clean Energy Transition, tror att Elon Musks elbiltillverkare Tesla står inför ett gigantiskt ras, rapporterar DI.

Att det går tungt för Tesla är ingen hemlighet, men enligt Lekander är det värre än så.

Det handlar om en aktiebubbla av historiska mått, menar han.

– Det här är den största aktiebubblan just nu. Tesla är antagligen världshistoriens största aktiebubbla, säger han till tidningen.

Förutspår 90-procentigt ras

Per Lekander förutspår ett enormt ras för Teslas aktie.

Han menar att företaget har tjänat mycket på subventioner, bland annat i form av utsläppsrätter och skatteavdrag för elbilar, vilket man emellertid inte kommer kunna göra med Trumps nya budget.

Tesla har också en rad andra problem, och aktien är extremt övervärderad, menar han. Tesla är inte värt de 982 miljarder dollar som är företagets börsvärde idag, utan snarare runt 100 miljarder dollar, menar Lekander, som tror att Teslaaktien kommer att rasa kraftigt och att företaget riskerar konkurs.

Han varnar därför småsparare.

– Om aktien gick ned 90 procent skulle den fortfarande vara övervärderad, säger Per Lekander till tidningen.

Bråkat med Trump

Tesla har haft enorma problem den senaste tiden. Försäljningen har rasat, och i och med Elon Musks politiska engagemang har företaget även utsatts för protester.

På senare tid har Elon Musk dessutom gjort sig ovän med president Donald Trump, vilket inte heller lär gynna Teslas affärer.

Elon Musk fortsätter dock otröttligt med sina projekt. Nyligen har han bland annat meddelat att han startar ett politiskt parti, The America Party.

Musk äger också den sociala medieplattformen X, och nyligen meddelade han att företaget lanserar ett ”skrämmande” projekt, vilket Ekonomibladet har rapporterat om.

Det handlar om X nya AI-chatbot Grok 4, som enligt Elon Musk är ”den smartaste AI:n i världen” och ”smartare än alla doktorander inom alla discipliner samtidigt”.

Foto: iXimus

Text: Redaktionen