SVERIGE: Mycket tråkigt besked till alla tågresenärer

2022 09 19

Sveriges största tågoperatör lämnar i dag ett besked som väntas göra många tågresenärer upprörda och besvikna.

– Om man funderar över vad det är jag ligger vaken över så är det detta, säger SJ:s vd Monica Lingegård till DN.

Julhelgen drabbas

Beskedet som hon nu kommer med kan påverka julplaneringen för många resenärer. Det handlar nämligen om tågbiljetterna till Sveriges kanske största tågtrafikhelg på hela året – julhelgen.

SJ meddelar att man tvingas skjuta på det stora släppet av vinterresorna och det gäller även de åtråvärda julbiljetterna.

Mycket besvärande

SJ:s vd indikerar att det hela är pinsamt och mycket besvärande.

– Att inte kunna släppa våra julbiljetter förrän i november – det är klart att svenska folket undrar vad det är vi håller på med, säger SJ:s vd som är mycket bedrövad över det inträffade.

DN redogör för att bakgrunden är problem med banarbeten.

Trafikverket har en längre tid haft problem med att i god tid meddela vilka banarbeten som ska utföras och för att råda bot på bristerna med korttidsplanering har myndigheten flyttat om sin personal.

Möts av beskedet ”banarbeten”

Det leder nu till att långtidsplaneringen fallerar vilket inkluderar tågtrafikens julbiljetter.

SJ:s vd medger att man faktiskt inte är säker på när släppet av vinterbiljetterna ska ske. Den som går in på SJ:s webbsida och försöker boka möts av beskedet ”banarbeten”.

Problemen har pågått en längre tid och har även gjort att många resenärer haft svårt att boka biljetter under hösten.

Inte nog med det – SJ har dessutom haft en mycket besvärlig sommar med upp emot 30 inställda tåg per dag vilket lett till mycket klagomål från drabbade resenärer.

I flera fall av man fått avbokningar med kort varsel och upprördheten har varit stor.

Supersnabba tåg på gång

SJ hoppas emellertid på sikt kunna förbättra sin hårt kritiserade service och ett viktigt steg i detta är anskaffandet av nya tåg.

Tågjätten meddelade för en tid sedan att man ska köpa 25 nya snabbtåg till ett pris av sju miljarder kronor.

Tågen blir de snabbaste i Sverige med en topphastighet av 250 kilometer i timmen.

– Att vi går från 200 till 250 kilometer per timme är historiskt, framhåller SJ:s fordonsdirektör Arvid Fredman.

– SJ genomför en fantastisk satsning där hela fordonsflottan byts ut eller uppgraderas för att möta efterfrågan på klimatsmarta, bekväma och effektiva resor. Jag är övertygad om att våra kunder kommer att uppskatta våra nya tåg med den absolut senaste tekniken, framför SJ:s fordonsdirektör.

5 400 anställda

SJ grundades 1856 och är ett aktiebolag som ägs till 100 % av svenska staten. Tågföretaget har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg och har 5 400 anställda i Sverige och Norge. Totalt trafikerar SJ 400 tågstationer.

Foto: SJ AB

Text: Redaktionen


Nya regler i år för folk med trädgård – många vet inte om det

2025 03 21

Trädgårdsreglerna i Sverige har ändrats – igen.

Det var efter att Naturvårdsverket förra året gick ut med att det numera skulle vara förbjudet att elda i trädgården som stor förvirring uppstod.

Myndigheten baserade beskedet på en tolkning av ett EU-direktiv om bioavfall, men fick sedan backa och tillåta eldning av ris och grenar.

På grund av virrvarret gick dessutom närings- och energiminister Ebba Busch (KD) ut och förtydligade att regeringen inte infört något förbud.

Många kommuner fortsatte dock att kämpa med hur de nya direktiven egentligen skulle tolkas.

Nya regler från februari

Från och med 18 februari i år började nya regler att gälla i frågan.

Men det tycks många ha missat.

– Nej, det hade jag inte hört om. Det hade jag inte koll på, säger exempelvis en gävlebo som SR talat med.

Och enligt radion är mannen långt ifrån ensam.

Förändringen innebär dock en lättnad av reglerna och att folk i vissa fall nu får elda trädgårds- och parkavfall i trädgården.

– Med trädgårds- och parkavfall menas sådant avfall från skötsel av trädgårdar eller parker som är biologiskt nedbrytbart och består av gräsklipp, löv, grenar och andra växtdelar, förklarar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Kan införas lokala förbud

Kommunerna i landet har dock sista ordet. Det innebär att det kan finnas lokala begränsningar och förbud och det får inte eldas så att det stör grannar.

Det kan också vara så att tillfälliga förbud införs på grund av att SMHI varnar för gräsbränder.

– Ofta kan det vara snabbare och enklare att köra trädgårdsavfallet till en återvinningscentral som anvisas av kommunen än att elda det i sin trädgård. Avfall eller miljöfarliga ämnen får normalt aldrig eldas utomhus, förtydligar MSB.

När det gäller valborgsfirandet och första majbrasor måste det ansökas om tillstånd.

– Trädgårds- och parkavfall får eldas i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som har fått tillstånd enligt ordningslagen.

Foto: Stanly8853

Text: Redaktionen


Bryter vapenvilan – ”största attacken under kriget”

2025 03 21

Ukraina har drabbats av en av de största drönarattackerna under kriget.

Under natten till fredagen avfyrade Ryssland omkring 200 drönare mot ukrainska städer och byar.

En stor andel av drönarna sköts i väg mot Odessa. Omfattande eldsvådor rapporteras från flera platser i staden. Enligt ukrainska uppgifter kan det röra sig om den största attacken mot Odessa under det över tre år långa kriget.  

Majoriteten av drönarna avfyrades mot kritisk infrastruktur i hamnstaden. Detta trots att Rysslands diktator Vladimir Putin lovat att stoppa attackerna mot infrastruktur och energianläggningar.

I ett samtal med USA:s president Donald Trump gick Putin med på en ”delvis vapenvila” som innebär att attacker mot infrastruktur och energianläggningar ska upphöra.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekräftar att civil infrastruktur har attackerats.

– Som ett resultat av ockupanternas massiva bombningar i Odessaregionen bröt bränder ut i ett köpcentrum och flera butiker. Ett bostadshus har förstörts och tre barn har skadats, skriver han på X.

”Här har ni er vapenvilan”

Yevhen Shykats, som hjälper till att utreda attackerna i Odessa, anser att pratet om en vapenvila är tomma ord.

– Här har ni er vapenvila, säger ukrainaren till danska TV2 och hänvisar till  den enorma förstörelsen i staden.

– Vad är det för vapenvila? De fortsätter att attackera civil infrastruktur. Jag förstår inte hur vi ska kunna försonas med dem. Det är inte möjligt när de angriper oss på det här sättet och säger: "Låt oss sluta fred".

Premiärminister på besök

Den ryska attacken mot Odessa ägde rum under Tjeckiens premiärminister Petr Pavels besök i staden.  

Pavel träffade bland annat Ukrainas vice premiärminister Oleksij Kuleba. Under deras möte började flyglarmet tjuta. Flera ryska drönare noterades i luftrummet.

–  Det var under vårt möte som Ryssland avfyrade tre omgångar av Shahed-drönare mot staden. Hela den civiliserade världen borde se Rysslands brott mot Ukraina, säger Oleksij Kuleba enligt Kyiv Independent.

De iranskdesignade Shahed-drönarna är billiga att tillverka utifrån ett militärt perspektiv.

Exempelvis värderas modellen Shahed-136 till drygt 200 000 kronor, vilket innebär att varje nedskjutning av drönaren blir en dyr affär för Ukraina.

En luftvärnsrobot som bemöter attacken kostar mellan en och fem miljoner kronor, rapporterar New York Times.

Foto: Volodymyr Zelenskyj X

Text: Redaktionen