SJ köper 25 nya snabbtåg – Blir Sveriges snabbaste

2021 12 30

– Att vi går från 200 till 250 kilometer per timme är historiskt.

Det framhåller SJ:s fordonsdirektör Arvid Fredman som gläds över den stora satsningen på nya tåg som SJ avslöjar idag.

Mellan Sveriges storstäder

De 25 nya tågen kostar sju miljarder kronor och kommer att leda till splitter nya och fräscha tåg som ska användas för fjärrtågtrafik mellan storstäder i Sverige men även för gränsöverskridande trafik till Danmark och Norge.

Absolut senaste tekniken

– SJ genomför en fantastisk satsning där hela fordonsflottan byts ut eller uppgraderas för att möta efterfrågan på klimatsmarta, bekväma och effektiva resor. Jag är övertygad om att våra kunder kommer att uppskatta våra nya tåg med den absolut senaste tekniken, framför SJ:s fordonsdirektör Arvid Fredman i ett pressmeddelande idag.

Topphastigheten höjs

I valet av de nya tågen har SJ lagt fokus på klimatsmarta lösningar, bekvämlighet och effektiva tågresor och det kommer att bli snabbare resor med de nya tågen. Tågen blir de snabbaste i Sverige med en topphastighet på 250 kilometer per timme.

Totalt 12 miljarder

Efter genomgången upphandling har SJ beslutat att tilldela kontraktet på de 25 nya snabbtågen till Bombardier Transportation Sweden AB. Tågen kostar cirka sju miljarder kronor och ingår i SJ:s satsning på upprustade och nya tåg om totalt cirka 12 miljarder kronor.

Största tågaffären

Detta är den största tågaffären i SJ:s historia. I samband med att affären nu meddelas konstaterar SJ att tågresandet i Sverige har fördubblats under de senaste 20 åren. 2019 – året innan pandemin slog till – var ett rekordår vad gäller tågresandet i landet.

För att nå klimatmålen

Nedgången för tågresor under coronapandemin bedömer SJ som tillfällig och satsningen på nya tåg görs för att kunna möta ett allt större tågresande. Det är enligt tågbolaget även en del i att Sverige ska kunna nå klimatmålen.

Istället för bil och flyg

SJ:s sikte är inställt på att allt fler ska kunna välja tåget istället för flyget eller bilen med bekväma och snabba resor med mycket hög komfort och enkelhet att arbeta ombord betonar reseföretaget.

Många nya egenskaper

SJ radar upp flera egenskaper för de nya tågen som är på gång:

▪Tysta ljuddämpade vagnar

▪Plats för cyklar

▪Bra bagagelösningar

▪Fullt utrustad SJ Bistro med varm mat och sittgrupper

▪Alla system är teknikledande

▪Effektiv uppkoppling

▪Radiotransparenta fönster

Även batteridrift

De nya snabbtågen kan även förflyttas med batteridrift för att kunna hantera eventuella störningar i elförsörjningen på linjen. Enligt planen ska de nya snabbtågen vara klara för att sättas i trafik 2026.

5 400 anställda

SJ grundades 1856 och är ett aktiebolag som ägs till 100 % av svenska staten. Tågföretaget har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg och har 5 400 anställda i Sverige och Norge. Totalt trafikerar SJ 400 tågstationer.

Foto: SJ:s Presstjänst


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen