SJ köper 25 nya snabbtåg – Blir Sveriges snabbaste

2021 12 30

– Att vi går från 200 till 250 kilometer per timme är historiskt.

Det framhåller SJ:s fordonsdirektör Arvid Fredman som gläds över den stora satsningen på nya tåg som SJ avslöjar idag.

Mellan Sveriges storstäder

De 25 nya tågen kostar sju miljarder kronor och kommer att leda till splitter nya och fräscha tåg som ska användas för fjärrtågtrafik mellan storstäder i Sverige men även för gränsöverskridande trafik till Danmark och Norge.

Absolut senaste tekniken

– SJ genomför en fantastisk satsning där hela fordonsflottan byts ut eller uppgraderas för att möta efterfrågan på klimatsmarta, bekväma och effektiva resor. Jag är övertygad om att våra kunder kommer att uppskatta våra nya tåg med den absolut senaste tekniken, framför SJ:s fordonsdirektör Arvid Fredman i ett pressmeddelande idag.

Topphastigheten höjs

I valet av de nya tågen har SJ lagt fokus på klimatsmarta lösningar, bekvämlighet och effektiva tågresor och det kommer att bli snabbare resor med de nya tågen. Tågen blir de snabbaste i Sverige med en topphastighet på 250 kilometer per timme.

Totalt 12 miljarder

Efter genomgången upphandling har SJ beslutat att tilldela kontraktet på de 25 nya snabbtågen till Bombardier Transportation Sweden AB. Tågen kostar cirka sju miljarder kronor och ingår i SJ:s satsning på upprustade och nya tåg om totalt cirka 12 miljarder kronor.

Största tågaffären

Detta är den största tågaffären i SJ:s historia. I samband med att affären nu meddelas konstaterar SJ att tågresandet i Sverige har fördubblats under de senaste 20 åren. 2019 – året innan pandemin slog till – var ett rekordår vad gäller tågresandet i landet.

För att nå klimatmålen

Nedgången för tågresor under coronapandemin bedömer SJ som tillfällig och satsningen på nya tåg görs för att kunna möta ett allt större tågresande. Det är enligt tågbolaget även en del i att Sverige ska kunna nå klimatmålen.

Istället för bil och flyg

SJ:s sikte är inställt på att allt fler ska kunna välja tåget istället för flyget eller bilen med bekväma och snabba resor med mycket hög komfort och enkelhet att arbeta ombord betonar reseföretaget.

Många nya egenskaper

SJ radar upp flera egenskaper för de nya tågen som är på gång:

▪Tysta ljuddämpade vagnar

▪Plats för cyklar

▪Bra bagagelösningar

▪Fullt utrustad SJ Bistro med varm mat och sittgrupper

▪Alla system är teknikledande

▪Effektiv uppkoppling

▪Radiotransparenta fönster

Även batteridrift

De nya snabbtågen kan även förflyttas med batteridrift för att kunna hantera eventuella störningar i elförsörjningen på linjen. Enligt planen ska de nya snabbtågen vara klara för att sättas i trafik 2026.

5 400 anställda

SJ grundades 1856 och är ett aktiebolag som ägs till 100 % av svenska staten. Tågföretaget har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg och har 5 400 anställda i Sverige och Norge. Totalt trafikerar SJ 400 tågstationer.

Foto: SJ:s Presstjänst