JUST NU: Miljöpartiet rasar mot övriga partier – kräver att klimat ska gå före bränsle

2022 07 20

Partiets språkrör Märta Stenevi vill blixtinkalla riksdagen.

RIksdagen har gått på semester.

Den kan dock blixtinkallas vid behov, vilket nu Märta Stenevi (MP) kräver måste bli fallet för att diskutera klimatnödläget, rapporterar Aftonbladet.

Svalt intesse

Men intresset för en sådan återsamling var svalt bland övriga partier, enligt Stenevi.

– De har hål i huvudet. Att prioritera en bensinskattesänkning, något som ytterligare kommer att förvärra koldioxidutsläppen, samtidigt som folk flyr och dör till följd av hettan, det är irrationellt och populistiskt och en helt verklighetsfrånvänd politik, säger hon till tidningen.

Förhandlar om sänkt bensinskatt

För tillfället förhandlar regeringen med EU om att sänka skatten på bensin och diesel.

Ett positivt besked från unionen skulle också kunna innebära att riksdagen avbryter sin semester, eftersom det måste klubbas igenom på hemmaplan.

MP är dock inte för förslaget, utan vill på andra sätt stödja de som drabbats hårt av inflationen och höga bränslepriser.

"Barn kan inte äta bensin"

En sådan åtgärd skulle vara att sänka livsmedelsmomsen.

– Billigare livsmedel skulle till exempel hjälpa gamla och ensamstående föräldrar. Barn kan inte äta bensin, även om de andra partierna verkar tro det, säger Märta Stenevi till Aftonbladet.

M-ledaren: "Vill inte ställa om liv"

Tidigare idag publicerade Dagens Nyheter en intervju med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Även den handlade om klimatet, och M-ledaren uttryckte att han inte vill tvinga några livsstilsomställningar på svenska folket.

– Mitt mål är inte att människor ska ställa om sina liv. Mitt mål är att minska utsläppen. Jag tycker att pandemin var ett ganska bra exempel, där ställde vi om väldigt mycket men sammantaget minskade utsläppen med fem procent eller något sånt. Ingen människa, i vart fall i en demokrati, kommer vilja leva i permanent pandemitillstånd, säger han till DN.

Kritiserar båda statsministerkandidaterna

Märta Stenevi säger att hon tycker intervjun är “anmärkningsvärd”, och berättar att hon tolkar intervjun som att han inte står bakom Sveriges åtagande i Parisavtalet.

Hon ger även nuvarande statsminister Magdalena Andersson (S) en känga.

– Det är fruktansvärt ansvarslöst för en statsministerkandidat. Samtidigt har vi i dag en statsminister som säger att hon värnar klimatet men inte agerar därefter och som skjuter över bördan på de som kommer efter oss.

Föreslår maxpris på tågbiljetter

En annan åtgärd som Miljöpartiet presenterat som alternativ till att sänka skatten på bensin och diesel är ett maxpris på kollektivtrafik.

Inte mer än 100 kronor i månaden ska en tåg- eller bussbiljett i Sverige kosta under resterande del av året.

Foto: Miljöpartiet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen