JUST NU: Miljöpartiet rasar mot övriga partier – kräver att klimat ska gå före bränsle

2022 07 20

Partiets språkrör Märta Stenevi vill blixtinkalla riksdagen.

RIksdagen har gått på semester.

Den kan dock blixtinkallas vid behov, vilket nu Märta Stenevi (MP) kräver måste bli fallet för att diskutera klimatnödläget, rapporterar Aftonbladet.

Svalt intesse

Men intresset för en sådan återsamling var svalt bland övriga partier, enligt Stenevi.

– De har hål i huvudet. Att prioritera en bensinskattesänkning, något som ytterligare kommer att förvärra koldioxidutsläppen, samtidigt som folk flyr och dör till följd av hettan, det är irrationellt och populistiskt och en helt verklighetsfrånvänd politik, säger hon till tidningen.

Förhandlar om sänkt bensinskatt

För tillfället förhandlar regeringen med EU om att sänka skatten på bensin och diesel.

Ett positivt besked från unionen skulle också kunna innebära att riksdagen avbryter sin semester, eftersom det måste klubbas igenom på hemmaplan.

MP är dock inte för förslaget, utan vill på andra sätt stödja de som drabbats hårt av inflationen och höga bränslepriser.

"Barn kan inte äta bensin"

En sådan åtgärd skulle vara att sänka livsmedelsmomsen.

– Billigare livsmedel skulle till exempel hjälpa gamla och ensamstående föräldrar. Barn kan inte äta bensin, även om de andra partierna verkar tro det, säger Märta Stenevi till Aftonbladet.

M-ledaren: "Vill inte ställa om liv"

Tidigare idag publicerade Dagens Nyheter en intervju med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Även den handlade om klimatet, och M-ledaren uttryckte att han inte vill tvinga några livsstilsomställningar på svenska folket.

– Mitt mål är inte att människor ska ställa om sina liv. Mitt mål är att minska utsläppen. Jag tycker att pandemin var ett ganska bra exempel, där ställde vi om väldigt mycket men sammantaget minskade utsläppen med fem procent eller något sånt. Ingen människa, i vart fall i en demokrati, kommer vilja leva i permanent pandemitillstånd, säger han till DN.

Kritiserar båda statsministerkandidaterna

Märta Stenevi säger att hon tycker intervjun är “anmärkningsvärd”, och berättar att hon tolkar intervjun som att han inte står bakom Sveriges åtagande i Parisavtalet.

Hon ger även nuvarande statsminister Magdalena Andersson (S) en känga.

– Det är fruktansvärt ansvarslöst för en statsministerkandidat. Samtidigt har vi i dag en statsminister som säger att hon värnar klimatet men inte agerar därefter och som skjuter över bördan på de som kommer efter oss.

Föreslår maxpris på tågbiljetter

En annan åtgärd som Miljöpartiet presenterat som alternativ till att sänka skatten på bensin och diesel är ett maxpris på kollektivtrafik.

Inte mer än 100 kronor i månaden ska en tåg- eller bussbiljett i Sverige kosta under resterande del av året.

Foto: Miljöpartiet

Text: Redaktionen